Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 31 (7 септември 2021) СУВЕРЕНЪТ СЕ ЗАБАВЛЯВА!

СУВЕРЕНЪТ СЕ ЗАБАВЛЯВА!

Е-поща Печат PDF

„И най-хубавите планове са били проваляни от дребнавостта на тия, които е трябвало да ги изпълняват.“

(Стефан Цвайг, „Майка Кураж и нейните деца“)


В какви времена живеем само! За две години минахме през пожари, наводнения и няколко вълни на коронавируса, четвъртата от които ни залива сега. На 24 август бяха регистрирани рекордните 1891 заразени и 57 починали за едно денонощие. На 25 август новозаразените за 24 часа станаха 1911 при 33 починали. Колелото набираше скорост.  На 31 август картината вече стана повече от тревожна: 2090 нови заразени и 109 починали. В дните от тогава, епидемията се разрастваше стабилно и България си върна първото място по смъртност от COVID-19 в ЕС.

Сякаш епидемията не ни стига, та два пъти вече се редихме пред урните и машините за гласуване, за да изберем „народни представители“, много от които, според Иво Балев, са по-загубени и от нас самите. Политическите шмекери, които не можаха да се спазарят за сформирането на редовно правителство в 45-тия парламент, не положиха големи усилия да го направят и в 46-тия парламент. Оправдават се, че такава била волята на суверена, обаче лъжат като брадати цигани. Суверенът, т.е. народът, нито им е разрешил, нито им е забранил да се договарят и коалират за съвместно управление на страната. Най-малко суверенът желае нови предсрочни парламентарни избори, заради фактурата която ще му бъде предявена. Той е толкова разделен, объркан, обезверен и отвратен от политиката, че у него няма и сянка от някаква обща воля. Народът, в който всички политици се кълнат, не чете предизборни програми, пълни с лъжливи обещания, а гласува „с отвращение“, или изобщо не си прави труда да отиде до изборните секции. И докато съзерцава политическото „позорище“, обикновено се самонаказва, избирайки или позволявайки пасивно, да го представляват и управляват политици, които се гордеят със своята простотия. Тези, които най-гръмко се самопровъзгласяват за единствено правилните говорители, тълкуватели и пълномощници на суверена, обикновено са политически спекуланти и измамници. Благодарение на тях и на апатията на избирателя, България се превърна в най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС,  управлявана десетилетия вече от политически шутове. Изключенията само потвърждават правилото, тъй както и

изборите не променят, а само потвърждават отрицателния подбор на определените да властват

и вместо да бъде изхвърлен боклука, народът се заравя все по-дълбоко в него.

Наесен пак ще си пробваме късмета, за да изберем държавен глава и поредните „народни избраници“ и „спасители“ на Отечеството. Действащият президент Румен Радев ще се бори за втори мандат, а от ГЕРБ, ДПС и ДБ все още не са номинирали своите кандидати срещу него. Радев, който се подкрепя от БСП, ИТН и ИБГНИ, изглежда обречен да победи, въпреки омразата насаждана към него от ГЕРБ и ДПС. От партията ИТН на Слави Трифонов дори обявиха, че ще работят за това действащият президент да спечели още на първия тур. Тарторът на ГЕРБ Бойко Борисов извести лукаво, че техният кандидат щял да бъде „млад, красив, интелигентен и еднакво добре приет на Запад и Изток“.

След като суверенът го освободи от премиерската тегоба, Борисов тръгна по гори, пътеки, села и градове, където се фотографираше с предизборни и исторически цели: да остане в историята, демек. При всяко от неговите „явления“ пред симпатизанти, съпартийци, „медийни мисирки“ и обикновени сеирджии, Борисов редуваше щедри обещания и хвалби на собственото управление, което критиците му, начело с президента Радев, отричали от завист. Ако за простотия и наглост може да се завижда, нека да е така!

В средата на август, навлякъл като никога бяла риза, Борисов удостои с вниманието си турска сватба в Дългополското село Медовец, посещавано преди години от покойния бивш „демократично избран“ президент Желю Желев и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Една млада ромка обаче нахока Борисов затова, че до нейния квартал още не стига електричество и „лидерът“ изгуби дар слово. Конфузът бе публикуван в „Туитър“ под заглавие: „Шах и мат с пешката!“. Ромката заяви на Борисов, че партиите се интересуват от ромите само преди избори. Но машините станаха препядствие поради собствената им неграмотност и те няма как да препечелят някой лев от собствените си гласове.

Машините, заедно с предприетите от МВР мерки срещу търговията с  гласове, се отразиха фатално на избирателната активност, особено в ромските секции. В резултат, на изборите от 4 април ГЕРБ загуби близо 20 депутатски стола, а на изборите от 11 юли стана втора политическа сила, изпреварена от партията „Има такъв народ“ (ИТН) на Слави Трифонов. А дългогодишният балансьор в НС, партията ДПС, остана пета, изпреварвайки само ИБГНИ на Мая Манолова.

Но онова, което не успяха да направят ГЕРБ и ДПС, го сториха „протестните партии“, превърнали се твърде рано в крепители на старото омразно статукво. Защото, вместо с подкрепата на БСП да сформират редовно правителство още в 45-то НС, те първо я обявиха за партия на статуквото, а след това се изпокараха помежду си, осуетявайки рядката възможност да сложат още тогава край на „Модела Борисов“. По-късно, след като на изборите от 11 юли изпревариха ГЕРБ, от ИТН направиха два несполучливи опита да натрапят своите министри на другите участници в протестите. И когато последните отказаха „да си купят котка в чувал“, подкрепяйки безусловно предложените им екзотични проектокабинети, от ИТН направо ги обвиниха в предателство. И върнаха мандата.

На 27 август президентът Румен Радев връчи третия мандат на БСП, която поне има нормални отношения с останалите протестни партии, а не им предявява ултиматуми. До 7 дни БСП, след преговори с останалите протестни партии, трябваше да посочи кандидат за премиер, а срок за съставянето на редовно правителство не е фиксиран в Конституцията или другите закони. На теория БСП има цялото време на света, но президентските избори и проблемите пред които е изправена България ограничават възможностите за маневриране. Председателят на БСП Корнелия Нинова отначало обяви, че независимо от изхода на преговорите за съставяне на правителство, ще задържи мандата до 10-15 септември. „Ако иска да го задържи до 36 септември“, репликира гневно Бойко Борисов и пред конференцията на младите гербери укори раздираните от противоречия протестни партии. Дори допусна, че може да го поканят да състави правителство. „Гладна кокошка просо сънува“, казва народът, но със заявките си че няма да подкрепят правителство с мандата на БСП, ДБ, ИТН и ИБГНИ съвсем обективно проправят на Борисов пътя към властта. Вместо да изчегъртат ГЕРБ, те са на път да я бетонират. Логично беше и БСП да не подкрепи правителство с мандата на ДБ или на ИБГНИ, но това вече не е актуално. Важното е, че от Столетницата нямаха претенции Корнелия Нинова да оглави проектокабинета, а държаха той да продължи започнатото от служебното правителство и да преведе страната през задаващите се кризисни времена. За да мине този кабинет без подкрепата на ИТН, обаче, трябваше ГЕРБ и ДПС да извадят своите депутати от залата, или те да гласуват за предложения кабинет. Алтернативата беше ясна: трети парламентарни избори за една година, последните два от които предсрочни.

На 2 септември НС на БСП взе решение да не представя кандидатура за министър-председател и да върне мандата във вторник, 7 септември. От суетнята около мандатите все пак имаше някаква полза. БСП успя да убеди т.нар. протестни партии, които се обявиха за опозиция, да бъде актуализиран бюджета. Засега единственият управляващ е не народът суверен, а президентът Румен Радев. Наистина няма такава държава! Новите „опозиционери“ от ИТН обявиха, че ще подкрепят Радев с цел той да спечели още на първия тур, но заизваждаха компромати срещу най-рейтинговите служебни министри, назначени от него: Асен Василев, Кирил Петков, Бойко Рашков и Стойчо Кацаров. Първо обвиниха Асен Василев в кражба на интелектуална собственост, а се оказа, че номинираният от тях за министър на вътрешните работи Петър Илиев е плагиатствал цели 40 страници от книгата на доцент Киселова. После се хванаха за двойното (българско и канадско, б.а.) гражданство на служебния икономически министър Кирил Петков, давайки повод на ГЕРБ да сезира Конституционния съд. И когато се оказа, че въпросният служебен министър е получил потвърждение от Канада, че вече не е канадски гражданин, от ГЕРБ и ДПС продължиха да настояват, че Петков трябва да бъде отстранен. Защото имало значение и това от кога е прекратено канадското му гражданство: преди да бъде назначен за служебен министър или след като е бил назначен? Хора, които декларират, че Турция е тяхната родина майка (анаватан) и редовно пазаруват гласовете на изселниците от България с двойно гражданство, са се загрижили за българската Конституция! Трябваше ли служебният министър на икономиката Кирил Петков да се засели в някой ромски квартал, където ДПС мишкува предизборно, за да го признаят за българин Мустафа Карадайъ, Хамид Хамид и Йордан Цонев? Или трябва да чака ИТН да прокара през НС своето предложение двойни граждани да могат да стават президенти, министри и депутати? Тези и други извъртания на „народниците“ на Слави Трифонов обясняват защо според анкетата на „Маркет Линкс“, проведена съвместно с Би Ти Ви, ИТН отива на трето място след ГЕРБ и ДБ. Едно пиянство на Суверена свършва, друго започва! Народе????

Странна е „подкрепата“ от страна на ИТН към президента Радев, когато се атакуват министри в назначеното от него правителство. Дали става въпрос за случайно съвпадение на интересите на ИТН, ГЕРБ и ДПС или се проявява една прикривана досега, но фактически договорена „опозиционна коалиция“?

Така или иначе, скритите „съдружници в престъпленията“, като корупцията и търговията с гласове, ще трябва да преглътнат един горчив хап. А именно, че поредните  избори – парламентарни и президентски, ще ги организира отново служебно правителство на президента Радев. И ако, както сочат социологическите проучвания, ГЕРБ и ДПС отново бъдат отбити от държавната софра, заради нежеланието на другите да единодействат с тях, ще има „плач и скърцане на зъби“. ГЕРБ и ДПС могат да престоят в опозиция една-две години, но Велики пости не са за Борисов и Доган. Току-виж се оказало, че България може и без техните „модели“ на управление и поддържане на етническия мир. А ако предсрочно бъде свален и главният прокурор Гешев, на някои от тях и техните съпартийци ще им затрябва имунитет. Вероятно пред тази опасност Борисов ще предпочете отново да оглави две предизборни листи на ГЕРБ. До изборите той ще паразитира върху епидемиологичната обстановка, удължена с още три месеца, а така също и върху новата мигрантска и бежанска вълна от Афганистан. Дори ще упреква президента Радев за рухналата на места „Велика българска ограда“, за която неговото управление потроши 250 милиона лева. А истината е, че никаква ограда не може да спре бежанския и мигрантския поток, ако не се охранява от въоръжени формирования.

Впрочем, докато милиони афганистанци бягат от произвола на талибаните и терористичните атентати на „Ислямска държава - Хорасан“ (афганистанското разклонение на ИДИЛ, б.а.), в САЩ бившият президент Доналд Тръмп нарече изтеглянето на американските войски „най-голямото военно поражение в историята на човечеството“.

Един сайт за продажби по интернет в САЩ започна да предлага тениски, на които е отпечатан самолет със силуети на падащи от него афганистански бежанци! А, според съобщение на „Уолстрийт Джърнал“,  цитирано в турския всекидневник вестник „Миллиет“ (26.08.2021), основателят на фирмата „Блекуотърс“ Ерик Принс предложил да извозва със самолети желаещите да напуснат Афганистан след 31 август. Но не безплатно, а срещу 6500 долара за всяко място в самолетите. Подобна мерзост бе квалифицирана от говорителя на турския президент Ибрахим Калън като „модерно варварство“. („Миллиет“, 23.08.2021).

Към това ние ще добавим само констатацията, че съдбата на всички страни и народи, които са се хванали за полите на империи като американската, е да бъдат в непрекъсната гражданска война, бедност и корупция. „В политиката, казва, няма вечни приятелства, а само вечни интереси“. Тези думи се приписват на лорд Палмерстон, но си струва да го припомним на нашите държавници:

Гледайте какво става в Афганистан и мислете за България! Що се отнася до поредните български избори, не давайте подкрепа на хора, които търсят причини, за да не поемат отговорност за страната или вече са показали, че разглеждат властта като средство за лично, партийно и шуро-баджанашко обогатяване. Ако ще сменяме „модела Борисов“ с „модела Слави Трифонов“, по-добре да си караме със служебни правителства на Румен Радев.


 

Още по темата