Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 32 (14 септември 2021) КНИГА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

КНИГА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

Е-поща Печат PDF

През месец март 2021 г. в брой 10, на страниците на в. „Нова Зора” се появи интересна статия свързана с българската история написана от Детелина Денчева - дългогодишен преподавател, автор на книги в областта на документалистиката, историята и краезнанието. Тя беше озаглавена „На българската история – с любов!”, с подзаглавие „25 „факта-чудеса”, които може би са накарали президента Шарл дьо Гол да препоръча: „Четете историята на България!”. Съвсем наскоро Детелина Денчева издаде книга-помагало за деца и възрастни „Лоното на европейската цивилизация”, в която освен цитираните във вестника 25 факта на българските чудеса, са включени още много други исторически и археологически артефакти, намерени по нашите земи от археолозите. И всички те са свързани с българската памет и ценности, оформени още от праисторически времена. Например, най-древната библиотека в Пещерата Магура; най-старата карта на слънчевата система; най-старият храм в света, създаден през 8 хилядолетие пр.н.е.; „Храмът на свещената змия”; Беглик Таш – българският Стоунхендж; Орфеевата цивилизация на траките; първата най-древна писменост и още, и още неоспорими факти от праисторията ни, които вдигат булото на забравата и унищожението на знанието, както и неговото фалшифициране. По този начин читателят разбира истината, че българите сме създатели на най-старата цивилизация в света. По-стара от шумерската, египетската, еврейската и гръцката. Всичко това е подкрепено с доказателства от намерените по българските земи древни артефакти, които са изложени в музеите из цяла България като веществено доказателство за истинност. И те са признати от световни учени и лидери.

Не без гордост Детелина Денчева, чрез уникалната си книга, се опитва да събуди съзнанието и паметта на нацията, като без страх и с гордост отбелязва, че ние, днешните българи, сме наследници на 150 000 тракийски могили, издигнати в продължение на 3500 години; на десетки пищни златни съкровища; на душевност и култура, закодирани върху камък, глина, злато и сребро, на шевици, носии и езически обичаи; на книги на Орфей, съществували 500 години преди Омир и т.н.

Книгата е придружена с многоброен илюстративен материал – снимки на писмени и уникални предмети, и е изцяло обърната към любознателните читатели. А защо не и към управляващата класа, която десетилетия наред, по указания на външни сили, с настървение заличава от учебниците истината за нашата древна история, с цел да отродява децата  ни като умишлено ги прави духовни инвалиди и бъдещи безродници-космополити.

Фактите, които привежда авторката в „Лоното на европейската цивилизация”, и които е събрала и подбрала с много любов и изключителна прецизност и отговорност, отсъстват в учебниците по история. И това е нейната болка и тъга, която броди от първата до последната страница в книгата. Когато я четем разбираме колко голяма е нуждата на обезверената и унизена днес българска душа, тъкмо от такова познание. Колко силно копнее българинът за моралните ценности, на които сме създатели и носители. Които биха могли да възстановят достойнството ни, да ни помогнат да познаем и обикнем своята древна история и ревностно да я защитаваме, и предаваме на новите бъдещи поколения. А тя, със сигурност, ще ни  насочи по правилния път, по който трябва да поемем, за да оцелеем в днешните мракобесни времена. Защото древната българска история е нашата пътеводна светлина.


Уважаеми читатели, редакцията разполага с малка част от тиража на книгата  „Лоното на европейската цивилизация” на Детелина Денчева. Цената й е 23.00 лв. За всички, които биха искали да се снабдят с нея, ще припомним проверения от времето способ за това: получаването на пощенски запис с изписан точен адрес на получателя и телефон за обратна връзка. Записът да е на сума, формирана от цената на съответната книга + 2,50 лв. за пощенски разноски, изпратен на името на Минчо Мънчев Минчев, в. „Нова Зора“, гр. София 1000, ул. „Пиротска“ 3.