Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 3 (19 януари 2021) ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА НАЦИОНАЛНО ДРУЖЕСТВО „ТРАДИЦИЯ“ И КОЛЕКТИВНИТЕ ЧЛЕНОВЕ

ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА НАЦИОНАЛНО ДРУЖЕСТВО „ТРАДИЦИЯ“ И КОЛЕКТИВНИТЕ ЧЛЕНОВЕ

Е-поща Печат PDF

Скъпи приятели и единомишленици, уважаеми колежки и колеги, скъпи братя и сестри!

Днешния ден, 10 януари 2021 г., е особено радостен за нас, защото това е рожденият ден на Национално дружество „Традиция“. На този ден се навършват 30 години от неговото учредяване. Тридесет години е зряла възраст от живота на всеки човек, това е възраст, през която ние, членовете на НД „Традиция“, израснахме по отношение на зрялост и мъдрост, станахме по-многобройни, научихме се  на търпение и дисциплина, на уважение към войнските традиции и символи, свързани с военната история на нашата Родина.

На 10 януари през далечната 1991 г., в творческата база на МВР на ул. „Лавеле“ № 30, в гр. София, група ентусиасти с различни професии, на различна възраст, с разнородно образование и с многообразен социален статус, се събрахме и учредихме клуб „Традиция” - София. За моя чест и аз бях един от съучредителите на тогавашния клуб, който наброяваше само 50 души, но няколко години по-късно, той прерастна в Национално дружество „Традиция”. От съоснователите на клуба и на Дружеството ни, в момента са моите другари: Агоп Казазян, Димитър Пенов, Огнян Маринов, Румен Стоянов и Тодор Предов.  Сега в Дружеството ни има 39 регионални клона, на територията на цялата страна, в градовете и селата, в състав от над 900 души, а с колективните ни членове от Патриотичен клуб „Възраждане“ в гр. Търговище и „Наследство Хисаря“ в гр. Хисаря, сме над 1500 човека. А това е сила, бойна единица, в защита на основната ни задача: закрила на всичко българско и родно.

Непрестанно се подобряват униформеното ни облекло, снаряжението и въоръжението. Израства личната ни отговорност, разбирането ни за уважение, дисциплина и самодисциплина. Радостен факт е, че все повече млади хора се вливат в нашите редици и прегръщат идеите ни. За нас говорят и се отнасят с уважение към целите, които сме си поставили, хора и институции у нас  и в чужбина, защото международната дейност на НД „Традиция“, е на завидна висота.

През тези 30 години проведохме и осъществихме огромен брой възстановки в страната и чужбина, проведохме открити уроци по родолюбие в училища, читалища и на други места, организирахме изложби на открито и закрито, участвахме в радио и телевизионни предавания на родолюбиви и исторически теми, свързани със славната българска история. Вземахме и активно участие в заседанията на Комисията по вътрешен ред и сигурност в Народното събрание на Република България, заявявахме своето мнение и позиция при приемането и последващата промяна на ЗОБВВПИ. Все по-уверено нараства броят и на детските и юношеските секции към Дружеството ни. Приеха ни в Съюза на Европейските военноисторически групи /UEWHG/, където нашата родолюбива дейност е  на голяма почит и уважение. Почетният председател на НД „Традиция“, уважаваният от всички нас г-н Станчо Джумалиев, е вицепрезидент на СЕВИГ, което говори за огромния авторитет на НД „Традиция“. Все повече се подобряват и израстват на ново, по-високо ниво и контактите, и взаимоотношенията ни с Министерство на отбраната, с МВР, с държавните и общинските структури и организации в центъра и по места.

Към днешна дата сме най-многочислената и уважавана родолюбива и патриотична организация в страната.

През изминалата 2020 г., всички ние преживяхме изпитанията на една изключително трудна, стресираща и тежка година, преминала под знака на коварния вирус Covid-19. В борбата за физическото оцеляване на всеки член от дружеството ни, не един живот си отиде без време. Отидоха си от нашите редици достойни и почтени хора, но мнозина от нас се пребориха с коварната болест и отново заеха местата си в редиците на Дружество „Традиция“. В този тържествен ден нека да  си спомним и да почетем паметта на тези наши приятели – братя и сестри, които вече не са сред нас и не доживяха радостта за  днешния тържествен юбилей. Бог да прости родолюбивите им души. Ако ни гледат отгоре, нека да знаят, че е живо делото, което започнахме заедно; че не са се свършили хората, които обичат България. И изстрадалия български род. И че никога няма да пресъхне изворът на тази наша обща любов към Отечеството. Най-ценният капитал на НД „Традиция“, винаги са били хората.

Нека днешната тържествена годишнина да бъде повод за чувството на заслужена радост, на чест и гордост, заради борбата ни срещу забравата, срещу отчуждението от родовата памет, от традицията, от българския нрав на честта и кръвта. За да я има, за да бъде и пребъде, България.

Да ни е честит светлия юбилей! Да се разрастваме и развиваме! Да се учим един от друг на добро и да продължаваме да вършим дейността си в полза на рода български! Да запазим Дружеството за целите, за които то бе учредено! Да не посрамим примера и делото на неговите първопроходци!

В този тържествен и неповторим момент, от името на Управителния съвет на Дружеството и лично от мое име, като негов Председател, изказвам искрена признателност и благодарност на всички вас, скъпи приятели, на всеки един от вас по отделно и заедно, на вашите семейства, на вашите близки, роднини, приятели и на всички, които обичате, на всички които ни помагат и ни подкрепят. Желая ви крепко здраве, щастие, късмет и още по-големи успехи в национално-отговорната ни и Родолюбива работа в НД „Традиция”.

Да бъде и да пребъде Родината ни Република България.

Да бъдеш член на Национално дружество „Традиция“ е висока чест, отговорност и родолюбива привилегия.

Бог да пази България и Национално дружество „Традиция“, за да бъдем и пребъдем во веки! Амин!


С уважение,

Председател на НД „Традиция”

подп. о.з. Огнян Маринов

магистър по право

Секретар на НД „Традиция”:

Мариана Георгиева