Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 36 (12 октомври 2021) ДНЕС Е ВЧЕРАШНОТО УТРЕ

ДНЕС Е ВЧЕРАШНОТО УТРЕ

Е-поща Печат PDF

За шока от поскъпването на тока, който беше предсказуем и за диалектиката на политическия живот


Разговор с Георги Любенов в „Денят започва“ по БНТ (3.10.2021 г.)


Г.Л.: Тревогата на всички ни е свързана с цената на тока, на парното, на газта. Очаква се шоково поскъпване на цените, особено след Нова Година. Въобще тук не отварям темата, ако поскъпнат енергоизточниците как ще поскъпнат храните, цялата оная верига от все по-скъп живот. Но съществуват ли мерки, за да не се стига до шок или вече е късно?

Румен Овчаров: Не, няма такива мерки. Шокът е факт, той се случи. Мерките е трябвало да бъдат взети много отдавна – още през  миналата година. А иначе, шокът беше предсказуем, тъй като в европейски и в световен мащаб се опитваха да решават дългосрочни стратегически проблеми с конюнктурни неустойчиви мерки. Част от тези конюнктурни действия са т.нар. либерализация, аз я наричам „псевдолиберализация в енергетиката“. Европа не си направи извода от това, което се случи в отделни региони на САЩ и то на няколко пъти. Например в Калифорния през последните десетилетия настъпиха тежки електро-енегийни кризи, но се продължи по този модел. Той беше допълнително осъден от доста неадекватните и стихийни действия по отношение на „зелената сделка и инициативите“ „в защита на климата”. Като цяло това сега го виждаме, само че разклатено от ковид кризата и с мерките за възстановяването на икономиката. Видяхме, че ние сме изградили един абсолютно неработещ, неустойчив модел на енергетиката. Не само в България, но и в Европа, и по света.

Г.Л.: Да кажем че това, меко казано, води до неприятни последици.

Р.О. В Китай вече има режим на тока.

Г.Л.: Значи цената ще се увеличи жестоко. Допускате ли това да стане много сериозен проблем? Хората ще могат ли да си плащат сметките?

Р.О.: Не искам да бъда лош пророк, но онзи ден спряхме един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй”. Дотогава цената на ел.-енергията  в България, така или иначе, поради действията на правителството се поддържаше на едно от най-ниските равнища в Европа. В събота цената беше около 400 лв. на мегаватчаса. Т.е. това е увеличение 6-7 пъти по-високо от нормалната цена. Днес вече има уравновесяване. Искам да ви кажа, че мерките, които трябва да бъдат взети са първо -  краткосрочни и второ - дългосрочно трябва да се мисли какво да се прави с енергетиката. Защото действията на правителството на Б. Борисов през последните 10 години са една от причините, поради които стигнахме до тук – абсолютно неадекватното отношение по развитието на ядрената енергетика в България и тежки престъпления по отношение на АЕЦ „Белене”. Да платиш 600 милиона и да имаш на площадката оборудване за 200 милиона! Къде е останалото оборудване? Някой ще ни каже ли?

Неадекватно отношение и по въпроса за предоговарянето на цените на природния газ, сделката за природния газ. Абсолютно тежкото финансово състояние на огромните енергийни дружества в България.

Ами НЕК е с милиарди задължение! Нефтохим – 2 милиарда, 3 милиарда вземания от собствени дружества, които никога няма да ги вземе; ТЕЦ „Марица Изток” е със задължение 1,400 млрд, Софийската топлофикация – голямата бомба, е със задължение над 800 милиона, при капитал 70 милиона! На практика дружеството е декапитализирано. И Фандъкова вместо да ходи по телевизиите и да плаче как се грижи за софийските потребители, трябваше досега 10 пъти да обяви Топлофикация в несъстоятелност. Тя е длъжна да го направи, по закон. Те обаче 3 години мотаят проекта за реконструкция и модернизация на мощностите в София и горят природен газ, само за да топлят бойлери с топла вода  - абсолютно престъпно поведение.

И не е само това. Погледнете какво се случва и през тази година. На бърза ръка, още през пролетта (по средата на годината), изпуснаха водите на големите язовири на националните електрически компании. Тези води сега можеха да ни бъдат нужни. Точно сега, когато трябва да покриват част от баланса. Но сега вече количествата вода не са тези. Ами ремонтите в „Чаира”, ами предоговарянето на договора с природния газ? Б. Борисов и Теменужка Петрова не слизаха от телевизиите да обясняват как предоговорили и се намалила цената – с 30%, с 40%, а се оказа, че на борсата е много по-горещо. Отказахме се от връзката с нефтените продукти и сега цената е 2 пъти по-висока, отколкото в Турция! Защото равнищата на природния газ са вече на нива 190 долара за барел, докато цените на петрола са 80. Природния газ расте значително по-бързо. Но някои хора, по идеологически причини непременно искаха да сме завързани с цените на европейската борса, т.нар с „сподцена“. Е, вързахме се. Само че САЩ вместо да докарват в Европа втечнения си газ, предпочетоха да го продават в Китай, където цената е по-висока. Щатите са увеличили износа си 42%! Само че в Европа вноса е спаднал с 15%. Това е една от причините, поради които цените на газа в Европа растат.

Г.Л.: Азиатските пазари?

Р.О. Азиатските пазари, Китай… Азиатските пазари имат увеличение с над 26%! А ние имаме намаление на вноса с 15%.

Г.Л.: Нали Турския поток минава оттук. Не може ли нещо да предоговорим. Ето сега руснаците спират доставките на газ за Украйна. Ние през турската тръба не можем ли нещо да доставим?

Р.О.: Тези неща в сферата на енергетиката не се сключват от днес за утре. Аз затова ви казвам, че когато се опитваме с такива конюнктурни и краткосрочни мерчици да решаваме дългосрочни проблеми, не се получава. Няма как да стане. Въпросът е сериозен,  защото нашия договор за доставка с Русия изтича в края на следващата година. И сега е времето да седнем да направим един внимателен анализ на  принципа, по който трябва да договаряме. Дали искаме дългосрочен договор и дългосрочна сигурност със стабилни цени, или искаме да се влачим по борсовата конюнктура на „подпазара“, както  правим в момента? Поради някои особености на договора може би не толкова рязко и не толкова бързо, но така или иначе, ние ще продължим да тичаме след вятъра.

Г.Л.: Миналата седмица Мартин Димитров – бивш депутат, икономист беше в нашето студио и каза: „Ето сега, виждате ли, ако имахме газова връзка с Гърция, щеше да е съвсем друго положението“. Извинявайте, но продължението на този въпрос е свързано с цената. Да, ще имаме внос и диверсификация, но на каква цена? Ако американците вкарват още по-скъп втечнен газ, за какво ни е той?

Р.О.: Ето това е другата бомба. Не много, но все щеше да е по-друго положението, защото ние в момента внасяме. Връзката с Гърция щеше да ни помогне да внесем газ от Азербайджан, който сме договорили, а той е на цените на газа от Турция. Договорът е по старата формула, която беше в България, свързана с цените на нефтопродуктите на европейските борси с 9-месечен период назад. Т.е. едно закъснение и едно значително по-плавно движение на цената на природния газ. За съжаление поради неизграждането на тази връзка ние сега не можем да внесем този 1 милиард куб.метра, за които имаме договор с Азербайджан, а внасяме около 300-320 милиона куб.м. годишно, което създава все пак една допълнителна стабилност и по-ниска цена от тази в Европа.

Г.Л.: И на този фон Еврокомисията ни натиска за скорошно затваряне на въглищните централи. Вчера чухме и прогнозна година. Всъщност не сме чули година, а министър-председателят Стефан Янев обяви, че ще предложи да бъде 36-а или 38-а.

Р.О.: Това също е бомба, оставена ни от правителството на Борисов. Те, когато можеха да искат и да постигнат необходимото отлагане през изминалите години, сега се съгласяват с всичко, което им кажат от Европейската комисия – 55% намаляваме емисиите до 25-а; затваряме тецовете, когато кажете. Ами добре. А сега какво правим? Ако бяхме затворили ТЕЦ „Марица Изток” сега щяхме да стоим на тъмно. Последният режим на тока беше през 1993 г. Надявам се да не стигаме отново до него. Така че отново повтарям, макар че го казах, тъй като правителствата са изключително конюнктурни и гледат техния си интерес в момента. Президентската институция е стабилната институция в страната. Затова ми се ще, отново го повторя: президентът да събере един кръг от хора, които все още съществуват в България. Не в администрацията на министерствата. Там отдавна, както и в много от дружествата, се наслагаха „калинки“, които нямат нищо общо с професионализма, с квалификацията, да не говорим за опит в  експлоатация. Трябва (б.р. – президентът) да събере хора, които все още могат и знаят, и да помислят как и какво трябва да се направи в областта на енергетиката. Защото нещата няма да стават по-добре, ако караме така от днес за утре. Ще стават по-зле.

Г.Л.: Радвам се,  че споменахме тази идея и я обвързахте с името на президента, за да имам повод да поговорим и за политика.

Р.О.: Искам да добавя само още нещо за енергетиката. Сега правителството тръгна да прави компенсаторни мерки. Вижте, не бива само АЕЦ, Козлодуй и нейните свръхпечалби да бъдат източника за средства. Да, тя има свръхпечалба. Но сръхпечалби имат и американските централи. Свръхпечалби имат и централите на Хр. Ковачки. Свръхпечалби имат всички големи ВЕИ, свръхпечалби има и ТЕЦ Варна. Правителството трябва да погледне към всички свръхпечалби, ако иска наистина да събере един ресурс, с който да подпомогне нуждаещите се в България. Схемата за подпомагане на нуждаещи се трябва да бъде целенасочена. А не така масово на всички, по не знам си колко си.

Г.Л.: Политиката вляво. Ще черпи ли левицата гласове от електората. Това че изборите са 2 в 1. Означава ли, че резултатът на БСП ще черпи гласове от електората на Радев, или обратно. БСП заплашена ли е, новият проект на Кирил Петков и Асен Василев, да отцепи гласове от левицата?

Р.О.: Не. Не мисля, че новия проект ще черпи гласове от БСП. Един от най-видните политолози го определи така: десни въдици за леви балъци! И аз си мисля, че това определение се схваща правилно от избирателите. Мисля обаче, че двете кампании ще се подпомогнат взаимно. Избирателната кампания на БСП ще бъде усилена от президентската, както и БСП ще подпомогне кампанията на Радев и Йотова. Сега гледам новите кандидати. Слушам, че проф. Герджиков, който смятам за сериозен човек, щял да обединява нацията. Много ми е трудно да си представя какво ще обединява като зад гърба му наднича Б. Борисов. Ще бъде пак модела, който наблюдавахме 11 години: тотална зависимост, от задкулисието и неясни политически субекти; поръчково правосъдие... Ако има намерение в името на това да ни обединява, благодаря, аз няма да се съглася.

Знаете ли, тъй като започнах тази тема, другата опорка, която слушам с много голямо внимание е, че Румен  Радев искал да концентрира цялата власт в ръцете си. И това го говорят хора, които сякаш не си спомнят, че Б. Борисов държеше цялата власт 11 години! Като почнеш от съдебната, преминеш през парламентарната и изпълнителната… И се чудя сега Радев как ще обедини цялата власт с тези 5 или 6 партии в Парламента?! Видяхме, че колкото и да са опозиционни, те едно правителство не могат да направят. Знаете ли кое е най-тъжното. Тъжното е, че те изпълняват опорните точки на ДПС. И това ми направи много неприятно впечатление, когато гледах Карадайъ в студиото на „Панорама”. Такова безочие, такова нахално поведение! И си помислих, че онзи въпрос, който му е задал президента – коя е родината му и прародината, съвсем не е лишен от смисъл. Някои хора още живеят във времената на прародината си. И си представят, че тези времена могат да бъдат върнати отново. Аз разбирам, че ДПС са в трудна ситуация, че не могат да си намерят място от загубата на ролята си на балансьор, но такова поведение е недопустимо. И ние трябва да бъдем много внимателни.

Г.Л.: Смятате ли, че ролята на президента Радев в новия политически проект на бившите му министри ще разочароват левицата? Кога ще се успокои БСП от съмнението дали Радев няма  своя скрита партия?

Р.О.: БСП няма проблем. Вчера на градската конференция на БСП всички единодушно подкрепиха кандидатурата на Радев и Йотова. А Градската Софийската организация е най-голямата. И не съм чул някъде да има проблеми с номинациите и на двамата. Ако има някакъв риск, този риск идва от действията на служебното правителство, тъй като до голяма степен тези действия се привързват към президентската кампания. Изключително трябва да бъдем внимателни към служебното правителство от това, което то прави. Защото, ако неговата държавническа задача е да осигури повеждането на честни и свободни избори, то политическата логика изисква да не пречи поне на избора на Радев и Йотова. А то има стъпки, които не са в правилната посока.

Г.Л.: Според вас БСП „статукво“ ли е или „промяна“?

Р.О.: Има една песен на Остап Бендер: „Днес е вчерашното утре”.   Всичките тези партии, които се правеха на „партии на промяната“, вече са статукво. И е много важно вече да го разберат. Няма вечна промяна. Точно така, както няма и вечно статукво. Днешното статукво е вчерашната промяна. Така че от тази гледна точка, много е повърхностно да се замеряме с такива етикети. Бяха „партии на протеста“, после си присвоиха и „партии на промяната“. Присвояват си вече и „партии на почтеността“. Ами забравихме ли докъде ни доведе „почтеността”? Симеон Сакскобургготски дойде с лозунга „Почтеност във всичко”, „уникалното трудолюбие на българския народ“ и за 800 дни ще ви оправят! Те само са пропуснали да ни кажат за колко дни ще ни оправят.

Г.Л.: Зададох ви този въпрос, защото Румен Радев не говори за коалиция. Условието, за да има промяна, са необходимите 121 гласа.  Р. Радев обаче не говори за коалиция, а говори за кабинет, който изключва статуквото. Та БСП вътре ли са, или вън от следващото правителство?

Р.О.: Ако някой не е разбрал, БСП е постоянния фактор в българската политика. И то фактор, който не е зависим от днешните, от утрешните, от вчерашните флуктоации на политическия живот. Това е фактор, който преследва определена политика, определена идеология и визира определени социални и икономически цели. Това е БСП. Ако някой е съгласен с нейната визия или има нужда от съдействието на БСП, за определени действия, той ще има нашата подкрепа. Ако тези действия са насочени в посока за връщане на паралелната държава, на задкулисието, на поръчковото правосъдие, не че сме се освободили от него и от властта на Б. Борисов, БСП ще бъде против него. Всички останали, които се кичат с най-различни етикети, които споменах от „партиите на протеста” до „партии на почтеността”, трябва да осъзнаят реалностите.

Г.Л.: Само не разбрах – умишлено ли не споменавате „Има такъв народ” или и те влизат в кюпа?

Р.О.: Но аз не споменавам и другите. Нека да заложим на евангелската мъдрост: „По делата им ще ги познаете!”