Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 36 (12 октомври 2021) ЗАЩО МЪЛЧИМ? ЗАЩО СЕ СЪГЛАСЯВАМЕ

ЗАЩО МЪЛЧИМ? ЗАЩО СЕ СЪГЛАСЯВАМЕ

Е-поща Печат PDF

Колко български политици знаят, че България е емитирала към 1990 г. (приета от европейските им колеги за базова) 105 млн. т./г. СО2, а сега емисиите са по-малко от 42 млн.т./г. - според информация на Global Carbon Atlas за 2019 г., което е редукция с 60 %?

Знаят ли експертите от МОСВ, че българската зелена природа абсорбира количества СО2 над два пъти и половина повече от емитираните у нас и благодарение на това страната ни е въглеродно неутрална?

Ако те знаят тези факти, защо не ги популяризират не само у нас, а и в Европа? Би трябвало с тази информация да разполагат и нашите дипломати в Министерството на външните работи. Те трябва да разполагат с мандат да ги използват при аргументиране на правото ни да използваме безплатни квоти за емисиите на СО2 от енергетиката и индустрията, докато и останалите членки на ЕС не станат въглеродно неутрални.

На специална конференция преди седмица, посветена на подготовката на България за форума на ООН в Глазгоу, Негово Превъзходителство Роб Диксън, посланик на Великобритания в България, с гордост заяви, че ...“за последните 30 години Обединеното кралство е намалило наполовина т.е., с 50%, емисиите си, а икономиката е нараснала със 75% и са създадени почти половин милион „зелени“ работни места. През 2012 г. почти половината от електричеството е идвало от въглища, а сега е под два процента. Въпреки предизвикателствата той вярва, че България също може да приеме и постигне по-амбициозни цели и конкретни планове за чист растеж“...

Защо никой от българските министри, учени, бизнес експерти и природозащитници, участвали във форума, не информираха Негово Превъзходителство и другите чужди участници, че сме постигнали много повече от тях и сме изпреварили не само Великобритания, но и всички европейски страни с редукцията на СО2, а сме останали най-бедната страна в ЕС?

Защо никой български политик не може да заяви на европейските лидери, че България не се нуждае от натиск, да продължи, да намалява емисиите на СО2, а се нуждае от инвестиции за да развие индустриалния си потенциал, за което е необходима евтина, сигурна и качествена електрическа енергия, каквато на тях днес им липсва?

Защо никой не попита Негово Превъзходителство: Защо имат недостиг от ел.енергия, а цената на един мегаватчас е надхвърлила не веднъж това лято 400 паунда и защо купуват скъпи въглища, и отварят затворени ТЕЦ? Знае ли той, че техните емисии са над 370 млн.т./г., а нашите само 42 млн.т.?

От 1769 г., когато Джеймс Уат е конструирал парната машина, до днес Великобритания, а няколко десетилетия след нея и останалите богати западноевропейски държави използват масово въглищата за енергийни и индустриални цели. Това са повече от два века! Малка и бедна България ги използва за същите цели в незначителни количества, в сравнение с тях, само от 70 години, че и по-малко дори. Независимо от това водещи политици от тези страни не се притесняват ултимативно да ни налагат, да затворим до 2027 г. изключително необходимите ни ТЕЦ от минно-енергийния комплекс „Марица изток“, и не ни разрешават поне две-три десетилетия след техните, да ги загасим, когато изградим заместващи и равностойни по сигурност, качество и ниска цена нови, модерни електропроиводствени мощности.

Защо енергийните експерти премълчават истината за скока на цената на българската електрическа енергия? Той се дължи не на забавената замяна на въглищните ни ТЕЦ с ВЕИ, а на високите цени на въглеродните квоти налагани от брюкселските „зелени“ бюрократи и на свързването на българската енергийна борса с гръцката, а чрез нея и с италианската. Недостигът на електрическа енергия в тези страни и високата й цена там, се прехвърли и у нас. Въпреки че е спрян единият хилядник на АЕЦ „Козлодуй“, изнасяме денонощно над 1000 – 1200 МW мощност, с която покриваме дефицита в региона. И тази седмица цените на електроенергийните борси на Австрия, Италия, Германия, Франция, Испания, Португалия – все страни давани за пример с големите си ВЕИ-паркове, остават по-високи от тези на Полша и България – строго порицавани за бавния си преход към бленуваното „зелено, енергийно благоденствие“.

Защо никоя водеща българска политическа партия не заеме твърдо становище в защита на този жизнено важен национален проблем? Първо се строи, а след това се затваря и ликвидира остарялото и непотребно оборудване. Обратното е безумие!

Днес в България е по-трудно да си смел мъж с чест и гордост да отстояваш националните интереси, по-лесно е да си „европейски“ политик и да се хвалиш, че отстояваш т.нар. „европейски ценности“, а в същото време да позволяваш, да се отнасят към страната и народа ни, както вълкът към агнето от баснята на Езоп. Изглежда „справедливостта и равноправието“ не са европейски ценности, а България с нищожните си в европейски мащаб емисии на СО2, е най-големият виновник за периодичните, климатични промени на Земята.

Има ли някой, който да отговори на тези актуални въпроси и да поеме отговорност за решаването на енергийните и икономическите проблеми у нас?