Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 38 (26 октомври 2021) ТЕХНОЛОГИЯ НА ВИРТУАЛНАТА РЕАЛНОСТ

ТЕХНОЛОГИЯ НА ВИРТУАЛНАТА РЕАЛНОСТ

Е-поща Печат PDF

В съвременния свят много хора считат религията за реликва на миналото, гледат на нея като на система за ограничаване на свободата и мисълта. В същото време е изключително любопитно да се наблюдава как същите тези хора не изпитват и най-малко съмнение по отношение на учен, който може да си противоречи на всяка крачка, да дрънка врели-некипели по дадена тема единствено и само под прикритието на някаква научна диплома. На практика, по същество, вече е рализирана забрана да се изразява собствено мнение от всеки един, който няма съответна научна степен или научно звание.

Ето малък супер-актуален пример за нивото на научните постижения на хората с най-високо реномирани дипломи в борбата с настоящата вирусна  пандемия. Първо трябва да се отбележи, че техните научни заключения се базират изцяло на статистика от вида: «Ако имате100 коня, от които умират 20, то, най-строго научно, смъртността е 20%.»  Но само ако имате ветеринарна диплома. Ако нямате такава диплома, то вие разпространявате опасни  слухове.

За Швеция, където носенето на маски изобщо не е задължително, главният шведски епидемиолог съобщава, че има практически нулева дневна смъртност от Ковид вируса.

От своя страна американският Център за контрол на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) публикува следния резултат от изследване (чиста статистика): 75% от заразените с Делта вируса са хора вече ваксинирани. С препоръката, че трябва да се носят маски.

Чиновник заповядва в ресторантите да има отделни места за ваксинирани. Защо? Именно за ваксинираните не е опасно и те не би трябвало да са опасни за неваксинираните. Чисто дискредитиране на самата идея за ваксинация. И чист терор.

На вас остава да решите проблема как точно такава една наука може да ви помогне да решите дали да се ваксинирате или не, дали да носите маски или не. Ако имате интелектуални трудности ще ви се помогне, разбира се. От лесно по-лесно. На всички височайши нареждания отговаряте с «Да!». Най-важното съображение е да знаете, че преди всичко става дума за лични жертви в полза на обществото.

Например, Американският съюз за граждански свободи (American Civil Liberties Union, ACLU) защитава задължителното ваксиниране  като твърди, че то не ограничава гражданските свободи, а напротив,  увеличава ги.  А директорът на ACLU защитава задължителното ваксиниране като твърди, че абсолютните права които имате върху собственото си тяло се отменят, когато други хора са подложени на риск. Към вас се апелира да проявите благоразумие, съзнателност, патриотизъм и т.н.

Не се изненадвайте, вече психологически подготвен, ако в идните години ви помолят да проявите друга, нова, изключително актуална екологична съзнателност и да спрете да замърсявате планетата с вашето присъствие, да не лежите на гърба на младежта, да освободите така необходимото жизнено пространство за по-достойните, по-способните – вашата малка необходима лепта за общото благо на целия свят. Вездесъщата медико-фармацевтична евтаназийна индустрия е денонощно на вашите услуги.

Сега да продължим с обещаната технология за създаване на виртуална реалност. Да предположим, че група хора (секта) решава да наложи на обществото дадено виждане. Тъй като в наше време почти всеки е убеден, че источник на истината е само в науката, на тази група-секта по необходимост се налага да си осигури (купи) малка, но необходима наука за обосноваване на съответното виждане. Известно е също, че за развитието на всяка наука трябват пари, грантове  и т.н. По тази причина се налага тази малка «своя» наука да покаже, че става въпрос за научно-обоснована обществена опасност, или, още по-добре, за опасност за цялото човечество.

Следващата стъпка е да се разгроми всяко алтернативно научно виждане, което твърди обратното. За целта се организират бойкоти, несъгласните се обявяват за аморални невежи, жалко малцинство отричащо «очевидното»,  група човекоубийци, които трябва не само да бъдат лишени от средства за научна дейност, но и да бъдат професионално изгонени от съответната наука. На този стадий особено важна роля играят социалните мрежи за експресно организиране на т. нар. flash mobs (мигновени тълпи, глутници), раздухвайки скандални истории, които имат потенциала да привлекат вниманието на главните медии. По този начин нашето скандализиращо малцинство може да се  превърне в уважавано главенствуващо (мейнстриймно) мнозинство и да стъпи на магистралата на големите пари.

Следващият ход е да се утвърди идеята (колкото и идиотска да е изглеждала поначало) като международна норма, обосновавайки създаването на национални конвенции, структури и изследователски центрове.

Логиката на която се гради стабилността на така изгражданата виртуална реалност е следната: реалността, която ви се поднася е научно обоснована, следователно, не може да се подлага на съмнение. Следователно, всяка критика на тази научно-обоснована реалност е не само безмислена, тя е вредна и трябва да се преследва с цялата строгост на закона.

Опасни научно-идеологически компликции

Големи компликации за горната постановка могат да се очакват поради съществуващи други критерии за истинска научна работа, например:  «Ако научните резултати не се оспорват, не може да има прогрес.»

Как тази вредна аксиома работи на практика показва най-безпардонно  небезизвестният физик  и нобелов лауреат Ричард Фейнман:  физиците-теоретици още на другия ден започват атаката срещу всяка нова теория, за да докажат, че тя не е достатъчно добра или направо грешна.  И най-безотговорно същият този Фейнман твърди, че това била и формулата на прогреса.

Между другото, тази позиция определя и един възможен критерий за различаване на наука от идеология. За разлика от теориите в областта на физиката, теоретичните разработки в областта на идеологията се бранят на живот и смърт, недопускайки и най-малко съмнение в тяхната праведност и перманентна най-високохуманитарна стойност. Борбата обикновено е с всички познати средства. Ако някой посочи факт, който противоречи на споменатата теория се заявява, че утвърдените професионали в тази област имат друго мнение и, който не е миропомазан като професионал с необходимите титли и позиции, няма защо да се навира с някакви си там факти. Борбата срещу критиците на такива идеологични разработки е най-безкомпромисна по простата причина, че затова се плаща много много добре.  От тези, които могат да си позволят да плащат много, много добре, отличаващи се от простосмъртните по следния признак:  за тях няма проблеми от какъвто и да е вид - има само разходи.

Между другото, дискутираната по-горе виртуална реалност може да се съгласува с позицията на Ричард Фейнман доста елементарно: заменя се думата «прогрес» с «виртуален прогрес».  Щом като от всички медийни и политически амвони ви се втълпява денонощно, че става въпрос за прогрес и за нищо друго, освен прогрес, ще трябва да приемете  за реална тази единствена истина колкото и нереална да ви изглежда. Иначе....

Зеленото движение, започнало в началото на 1990-те години премина през всички описани по-горе начални етапи очертани за нашата малка група-секта. Появиха се пари от корпорации, чиито супер-скъпи технологии не биха могли да се конкурират с по-ефтини и ефективни, освен ако последните се бойкотират по някаква причина. Днес вече се формулира и главното направление т.нар. рестарт на световната икономика, по една единствена причина: старият модел не е изгоден за «глобалните стопани».

Научната обосновка за зеленото движение е, че глобалното затопляне е причинено от човешка дейност. За неговите апостоли това твърдение има силата на единадесетата божа заповед.

Еретични научни палеоклиматични изследвания, които показват, че подобни топли периоди е имало  през  8-11 векове и 2-1 векове преди новата ера, се отминават с мълчание както и последни  резултати на 23 световно признати експерти по физиката на слънцето, публикувани в списание  Research in Astronomy and Astrophysics  под заглавие «Какво е влиянието на слънцето върху температурните тенденции в Северното полукълбо?»

Резултати на други специалисти, че антропогенната продукция на въглероден двуокис съставлява около 8% от неговата естествена емисия и че 80% от общото  затопляне се дължи на промяна на слънчевата активност, се оставят най-внимателно без внимание от страна на зелената идеология.

Перфектна идеология за фомулиране на общочовешка опасност

Да се върнем към примера с нашата малка група (секта). При формулирането на така необходимата научно-доказана опасност за обществото  (човечеството), решаваща роля може да изиграе идеологията на т.нар. инклузивен капитализъм. Капитализъм за всички! За всички! За абсолютно всички, интегрирани в едно общество, в което всички ще  се чувствуват добре, никой няма да бъде изолиран. С една дума -  «Капитализъм с човешко лице.»

Главно направление на тази идеология е борбата с всеобщото неравенство в основата на която стои следната свърхгениална идея за равенство:  «Равенство за достъп до «източници», равенство за достъп до възможности.»

Атмосферата на инклузивност е изключително благоприятна за пропагандирането на идеи от всякакъв вид, включително и най-идиотски, поради иманентната т.нар. толерантност, която морално и идеологически изисква мнението на всеки индивид да има не само право на съществуване, но и  най-уважително отношение от страна на всички останали.  Следователно, как да се представиш като страдалец е основа на основите за контакти с хората. Втълпява ви се, че при общуване не  може да има отговор «всичко е нормално» – има страдание на всяка крачка и легитимност чрез страдание, при всеки контакт. Всеки е недостатъчно оценен. Неправилно пренебрегнат, например, при конкурси с въможност за директен шантаж по тази линия. Тази личност е пренебрегната не защото не работи добре, не защото не е достатъчно квалифицирана, а защото е, например, с наднормено тегло, или от етноса, или с особена джендърна спецификация. С полагащите се изисквания за компенсация.

По принцип, даден индивид Х, показващ пълна липса на логическо мислене, има ненарушими права да се занимава, при желание, например, с висша математика. И не само това. Колегите му са задължени да имат към него такова отношение, което да създава най-комфортна психологическа атмосфера за неговите занимания и професионалното му  израстване. Изискването за равнопоставеност (инклузивност, «ние всички, заедно») неминуемо води до свличане от нивото на най-надарените математици до абсолютния минимум, определян от нашия индивид  Х по простата причина, че той няма изобщо потенциалната възможност за движение нагоре. Свличането надолу е напълно осигурено по принцип. Това е и алтернативната формулировка  на тоталната деградация - изискване за стремеж към дъното. А ето и една политически некоректна формулировка: «Равнение на... кретенизма!»

При такава една «инклузивна» постановка, формулирането на каквато и да е опасност за обществото, се оказва елементарна задача на ниво детска градина. С един пример за илюстрация.

В него става дума за т.нар. душевно здраве на обществото, което може да бъде опасно разклатено и от една единствена непредпазливо  показана снимка. Според  т.нар Закон за накърняване на чувствата.

Снимката за която става дума е тази на британския принц Филип, публикувана във връзка с неговата кончина, изобразяваща как той открива нова библиотека (Maughan Library) през 2002. Локалното антирасистко университетско общество моментално организира протест поради това, че принц Филип бил правил неколкократно през живота си расистки и сексистки коментари. Протестът принуждава  Joleen Clarke, директор на библиотеките на Кралския колеж, да публикува извинение, че  е осъзнала вредата нанесена на общността и, че съжалява за така нанесената вреда (harm).

В този конкретен случай думата «вреда» означава научно-обосновано псисихическо нараняване по визуален път на членовете на антирасиската група към Кралския колеж, чрез публикуване на образа на принц Филип. Това предполага, че възрастни хора са изпитали силна емоционална болка при вида на снимка, която е наранила тяхната чувствителност т.е., става дума за  маса емоционални жертви.

Тук няма място за илюзии: основно научно положение на т.нар. «политика на идентичността» (Identity politics) е, че всичко, което ви обижда е заплаха за вашето психично здраве и, че ролята ви като ощетен и травмиран индивид е роля иманентна. Ненапразно такива супер-чувствителни индивиди са кръстени «снежинки» (snowflakes), чието духовно равновесие се стапя мигновено и при най-малкия полъх за мнение, различно от очакваното. Имайте предвид, че експресивни първосигнални жестикулации, задължително се имат предвид. Та така, бъдете нащрек  с вашите телесни движения!

От този пример става ясно, че става дума за една едва ли не тривиална задача да се докаже, че дадена идея е вредоносна за даден сегмент на обществото. Следва прехода сегмент-общество-човечество, който преход отдавна е разработен технологично с две необходими условия: пари и продажни медии. За теоретични обосновки на този тип проблеми няма защо да се тревожите - те се произвеждат на конвейр на най-високо академично хуманитарно ниво. Както «за» така и «против». Според зависи.

Научна обосновка на социални проекти

Научната обосновка на подобни социални проекти на практика се изчерпва с вече спомената по-горе най-стандартна статистика на базата на добре планиран статистически експеримент. «Добре планиран» много често означава следното: така планираме статистическото изследване, че да дава резултати, които са ни най-изгодни.

Едно такова ново изследване от март т.г. предвижда най-оптимистично възстановяване на световната икономика от Ковид пандемията чрез увеличаване световната  производителността на труда  с  1%.

Как може научно да се получи този един процент?  На изследване се подлага  специфично подбрана група от големи американски и европейски компании, работещи в областта на строителството, медицината, комуникациите и др., половината от които компании, са нямали проблеми по време на пандемията. В резултат се прави заключение за подобряване на положението, поради повишаване на производителността на труда. Следващата смела научна крачка към нашата крайна цел е, да се приеме, че резултатите от този локален експеримент, са меродавни и за икономиката на целия свят.

Да повторим, най-големи компании, много от които са били в привилигировано положение по време на пандемията, се вземат за представителни за икономиката на целия свят. Най-научно крайният резултат е нарисуван още в началото на подборката на компаниите подлежащи на изследване. Резултатът е увеличение не  с 1% на година,  а 2% за следващите 3-4 години. По целия свят, с очаквано възстановяване на икономиката.

Чрез подобна подборка на изследваните системи, без анализ на причини и логика на събития, може да се намери подобна много добра корелация, например, между увеличаване броя на пенсионерите, които играят бридж и повишаване боеспособността на армията с 1% или 2%.

Формулата е проста. Използува се т.нар. чудодеен сценарий. Не се изследва как точно се получава такъв резултат, какъв е механизма на промените  - изследва се наличието на потенциал за промени. С други думи: как става това точно не знаем, но предвиждаме, че  е възможно.

Друг тип изследане от подобен научен калибър препоръчва, че икономиката ще процъфтява още повече, ако в управлението на компанията  има  джендърно и етническо разнообразие. Например, повече цветнокожи личности, повече хора с наднормено тегло, и/или с   вариабелна полова ориентация.

Логиката, по която следва увеличаване на печалбата на компанията, поради споменатото етно-джендърно разнообразие  на управителното тяло, не се уточнява - има резултати от изследвания. Въпроси от рода   «Колко точно цветнкожи индивиди трабва да се назначат? Какво трябва да е образованието на джендърно специалните?», не се задават. Казано ви е - колкото по-разнообразно толкова по-добре. Образованието?  Образованието не е взето предвид. Явно не е решаващо като фактор.  Защо не е решаващо, не е ясно, но такъв е крайният резултат. Основното доказателство за казаното е, че има корелация!

Споменатите случаи са примери за реални съвети давани на големи западни компании. Ядрото им е в САЩ и Великобритания. Трябва да се подчертае, че изобщо не става дума за саботаж.  Става дума за научно-обоснован  идиотизъм.

Спор няма по факта, че някои хора са били преследвани и малтретирани в миналото по джендърна линия. От биологическа (генетична) гледна точка, ако има доказана такава, става въпрос за група хора, на брой по-малко от 1% от човечеството. Всичко останало е чисто социално явление с наложена социална норма, по същество норма на социално извращаване, в полза на този един процент от човечеството. В резултат цялото това безобразие напълно руши  всякакви културни канони с претенцията, че новото културно летоброене започва сега. Всичко с по-стара дата, е ретроградно и мястото му е в  културния крематорий.

В големите градове вече се създава нов етнос, нова урбанизирана народност. Етногенезис. В това число управленчески етнос.  Тя се създава като се изтръгне старата от корен. Новият етнос престава да живее в традиционното общество като засега все още не става въпрос за елит, но тези хора вече ни учат, например, как трябва да се общува.

А ето и една еретична постановка останала от класическата култура.  Правилното е да се осигурят равни начални възможности, а не последващо насилствено изравняване.  Абсолютно равни начални условия за децата да се учат, да намерят естественото си място по време на образованието, да паснат естествено и без насилие на точното място в спектъра на възможностите си. Светът от веки веков е показал, че не става за глобално хомогенизиране, че естествено се разпада на отделни под-светове не по външните «зелена» екологична или джендърна координати, а по вътрешната биологична координата, която определя  най-естествено традиционните ценности и мястото в обществото  на всеки индивид.

Накрая един  военен пример

Всяка добра армия има нужда от истински бойци, агресивни и готови на саможертва. От най-елементарна биологична гледна точка, нужни са  и хора с високо ниво на тестостерон. Т.е., джендърно равенство в армията не води до нищо добро по отношение на качеството на войника. Генерал Александър Лебед бракува напълно заглавието на книгата на Константин Симонов «Солдатами не рождаются». Според него, ако не си роден за войник не ставаш: «Солдатами рождаются». Тези, които не стават, а ги насилват,  са проблем за всички. И за себе си, и за другите. Често с трагични последствия.

Хората не са равни по чисто биологични причини. Проблемът е да си намериш мястото, а не да се бориш за привилегията да заемаш всяко място. Няма нужда от квоти за електрохимици, желаещи да бъдат театрални режисьори. Или да бъдат солисти в операта. Или пък необходими квоти за хуманитаристи като бъдещи  директори на атомни  електростанции, поради принципа, че не можем да ограничаваме правата им.

P.S.

Най-приятелски съвет от автора: Забравете горните най-ретроградни мисли и примери! За ваше добро и, защото светлото бъдеще е пред вас.


 

Още по темата