Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 39 (2 ноември 2021) „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ – СТАБИЛНОСТ, МЪДРОСТ, СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

„БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ – СТАБИЛНОСТ, МЪДРОСТ, СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Е-поща Печат PDF

„БСП настоява за намаляване на ДДС за електричество и храни от 20 на 9%”. Това заяви Корнелия Нинова при среща с жители на Варна.

Стотици посрещнаха председателя на БСП и водач на листата във Варна в центъра на града. Тя им благодари и заяви, че БСП е единствената партия, която има готови разумни решения с грижа за всеки.

„Връхлетяха ни няколко кризи - енергийна, икономическа, социална, здравна, растящите цени на тока, парното, на всичко! За всичко това ние имаме конкретни решения. И сме готови да ги внесем в следващия парламент, за да решим основните проблеми на хората. Най-важният сред тях са цените, за които държавата трябва да предприеме мерки да ги озапти и да ги намали. Механизми има – и български, и европейски. Една от възможните мерки е да се намали ДДС за енергоносителите и на основните храни от 20 на 9%“, обясни Нинова.

Председателят на „БСП за България“ предлага свръхпечалбите на производителите и търговците на ток да се преразпределят справедливо на семействата и предприятията, благодарение на които са натрупани, както и осигуряване на безплатни 200 киловатчаса електроенергия на социално слаби от държавата.

„Дългосрочното решение за енергетиката е да се построи АЕЦ „Белене“. Това, което се случва със Зелената сделка, може да бъде компенсирано само с ядрени мощности. Ако преди години ни бяха послушали за АЕЦ „Белене“, сега нямаше да са такива цените на тока, защото щяхме да имаме 2 реактора по 1000 мегавата и всичко щеше да е наред“, добави Корнелия Нинова.

„Настояваме веднага да се спре и износа на дърва от България. В момента нямаме дърва за огрев, цените вървят нагоре, а българската дървесина се изнася“.  И още, че родителите, които остават да гледат децата си вкъщи заради онлайн обучението, трябва да получат по една средна заплата, за да могат да се грижат за тях. Същата сума е необходимо да получат и самоосигуряващите се, тъй като са затворени театрите, кината, културните институции.

„Сигурно ще питате откъде пари за всичко това? Пари има. Години наред казваме - като се спрат кражбите – пари има. Освен това заради инфлацията влизат повече средства от данъците в бюджета, но е важно тези пари да бъдат разпределени справедливо. Но за това трябва да има парламент и работещо редовно правителство. Служебният кабинет не може да вземе нито една от тези мерки. Не могат по закон. Служебният кабинет не може да намали данъците, не може да преизчисли пенсиите, не може да увеличи майчинските. Реалните въпроси, които чакат работещи решения, минават през Парламент и редовен кабинет“, заяви Нинова.

„Така ще бъде и в 47-то НС. БСП ще бъдем партията на стабилността, на мъдростта, социалната партия, която в тези тежки месеци трябва да преведе страната и народа през много трудности и да помогне. Тръгнахме на тези избори подготвени, с разумни решения на проблемите и сме готови да започнем веднага работа в Парламент и редовно правителство“, заключи лидерът на БСП.


 

Още по темата