Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 39 (2 ноември 2021) ЖИВЕЕМ В СТРАНАТА НА АБСУРДИТЕ

ЖИВЕЕМ В СТРАНАТА НА АБСУРДИТЕ

Е-поща Печат PDF

На 14 ноември 2021 г., за по-малко от година време, ще се проведат трети поредни избори за народни представители в нашата мила Родина, само че този път 2 в 1 - ще има и избори за президент на републиката. Кампанията протича, както винаги у нас, с много обещания и оплюване на опонентите. Алековият герой Бай Ганьо още е жив. Само че сега той е европеец с диплома за висше образование и не нарича другите „маскари”, а им казва популисти.

За българския парламент ще водят борба над 4000 кандидати. По повод на такава страст към властта, проф. Константин Иречек е записал в своя дневник: „Българите са бивши, настоящи и бъдещи министри!” А какво би написал, ако можеше да види сега, когато кандидатстват 24 двойки за президентския стол! Сред тях са юристи, политици, общественици, чалга-певица, кандидатства дори и Ректорът на Софийския университет,  проф. Герджиков.

През 1990 г., известният проф. Николай Генчев – ректор на същия този университет и лидер на партия „Конституционен форум”, когато го попитаха ще кандидатства ли за президент, той отговори: „През новата история на България, най-много произволи и терор е имало при проф. Александър Цанков и проф. Богдан Филов!”. Да поясня – кървавият преврат на 9 юни 1923 г., когато е подложен  на унищожение елита на БЗНС, а през септември същата година, масово унищожение на земеделци и комунисти – бунтари във въстанието! Общо загиналите са 31 000 души!

Наред с нашите автори като Антон Страшимиров, Гео Милев и др., у нас идват такива известни личности като носителят на Нобелова награда Ърнест Хеменгуей. В своите пътеписи из България, той описва и тези ужасни събития. Френският писател Анри Барбюс написал книгата „Палачите”. На Запад журналисти го питат: „Вярно ли е това за България, то е ужасно!”, а той им отговоря: „На място ужасите са по-големи!” В чужбина започват да говорят, че България е страна на ужасите! В днешно време е страна на абсурдите!

Прохитлеристкото правителство на Богдан Филов е известно с фашистката разправа на антифашисти в България, Югославия и Гърция. Известно е и с антисемитското унищожение на евреите в окупираните райони. Останали са ужасните спомени от съюза с хитлеризма, обявяването война на Великобритания и САЩ, както и на други подобни престъпления.

Настоящият ректор на Софийския университет, проф. Герджиков, кандидат за кабинета на „Дондуков” 2, произнася илюзорни обещания и абсурдни тези! Казва че ще бъде обединител на нацията! Как може да обедини от една страна Бойко Борисов, Делян Пеевски, Иво Прокопиев, Васил Божков и други подобни от шайката, а от друга страна бедните и онеправдани, честни труженици на Родината ни?! Абсурдно е! Абсурдно е да си кандидат за държавен глава и да кажеш, че Левски е измислен герой лансиран от Иван Вазов и още такива редица абсурди!

Обещава, че ще бъде неутрален при възникване на протести и конфликти! Сочи Румен Радев, като разединител на нацията, понеже застанал на страната на протестиращите граждани против диктаторския режим на Бойко Борисов! Да, Радев подкрепи протестиращите и се противопостави на задкулисието, мутрите, корупцията и беззаконието, което смятам, че му прави чест и, което беше одобрено от българския народ в по-голямата си част!

В тази страна на абсурдите, мога да кажа, че от двете дузини кандидати, единственият, достоен за президент на България е настоящия - Румен Радев!


 

Още по темата