Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 41 (16 ноември 2021) САЩ ГОТВЯТ ЕВРОПА ЗА ПРОВОКАЦИИ С УКРАЙНА

САЩ ГОТВЯТ ЕВРОПА ЗА ПРОВОКАЦИИ С УКРАЙНА

Е-поща Печат PDF

След разговорите на ниво външни министри Вашингтон и Киев подписаха харта „за стратегическо партньорство“. Това се случва на фона на поредната вълна от обвинения срещу Русия, която, както смятат американците, „подготвя инвазия в Украйна“. Твърди се, че САЩ са прехвърлили информация по този въпрос на ЕС. Какво е това - безплодни страхове или обявяването на собствена провокация?

Във видимата част от посещението на украинския външен министър Дмитрий Кулеба във Вашингтон и в резултатите от разговорите му с държавния секретар Антъни Блинкен няма нищо интересно, защото няма нищо ново.

Това се отнася, наред с други неща, за подписаната от страните харта за „стратегическо партньорство“ – празен и дори не оригинален документ, в рамките на който САЩ обещават да подкрепят Украйна, но не поемат ясни задължения.

Много по-интересни са другите моменти, съпътстващи подписването на хартата. Принуждават ни да предположим, че се започва нещо много лошо по изключително болезнения за Русия въпрос за Крим и Донбас и се започва във Вашингтон, а не в Киев, който отдавна използва провокации.

Първо. Допълнително развитие получава сложен сюжет. През последните дни официални лица във Вашингтон и източници на американски медии обвиняват Русия в “подозрителни” и “опасни” движения на оборудване по украинските граници.

На пръв поглед банално, тъй като има толкова много такива обвинения. Но разликата със стотиците предишни случая е, че украинските власти не виждат “подозрителното” прегрупиране на силите и не усещат заплаха. Никога преди не бяха спорили с американците в подобни случаи.

Въпреки привидно изчерпателните отричания на най-заинтересованата страна (тоест Украйна), Блинкен отново спомена тази фалшива информация. „Всички провокации, които виждаме, идват от Русия, всички тези движения на войски, които виждаме по украинските граници“, каза той, като благодари на Киев за „сдържаността“.

Този път Кулеба не спори с Блинкен. Той каза, че е получил „нова информация“ за „опитите за ескалация“ от страна на Русия, която „добавя редица нови елементи“ и „позволява да се съставите по-пълна картина на случващото се“.

Малко след това украинският президент Владимир Зеленски, чийто екип преди това отричаше движението на войски, обяви това за безспорен факт, като призова да няма паника. В същото време според “Блумбърг”, позовавайки се на свои анонимни източници, властите на САЩ са предупредили европейските държави за възможно „нахлуване“ на руски войски в Украйна, цитирайки някаква собствена информация.

Изглежда, че общественото мнение се подготвя за нова военна ескалация. Виновникът вече е установен от американците - Русия. А фактът, че по-рано украински служители не играха заедно с Щатите, може да се обясни с факта, че те не са били посветени на тази игра (информационна специална операция).

Второ. Над 10 американски конгресмени написаха отворено писмо до президента Джо Байдън. В него се споменава и „концентрацията на руски войски по границите на Украйна“ и се посочва необходимата, според конгресмените, реакция. Държавният глава е помолен да „разположи сили на САЩ в Черно море, за да възпира руската инвазия“.

Тоест историята с британския разрушител „Дефендър“ в Черно море не ги е научила на нищо, рискът от евентуален сблъсък с руски войски не ги плаши. Междувременно припомняме, че руският президент Владимир Путин, коментирайки скандала с „Дефендър“ , се изрази в духа, че той е можело да бъде потопен - от това няма да се получи пълномащабна война, „защото тези, които са извършили провокацията, разбират отлично, че в тяхното положение е невъзможно да се спечели.”

По същество това означава следното: ако продължат провокациите с корабите на НАТО, „ръката няма да трепне“.

Както администрацията на Байдън, така и „ястребите“ конгресмени едва ли ще искат да доведат нещата до истинска война с Русия. Но те, доста вероятно, също не вярват, че “вероятният враг” ще де реши да влезе във война, което им оставя място за провокации.

Които, разбира се, ще бъдат представени като отговор на „агресивните действия на Русия“ – точно тези, за които сега американците предупреждават ЕС и при споменаването на които украинците се ококориха изненадано преди три дни.

Какво точно ни се готви е отворен въпрос. Това могат да бъдат например значителни доставки на оръжие за въоръжените сили. При президента Барак Обама американците се въздържаха от доставяне на смъртоносни оръжия, но при президента Доналд Тръмп „процесът започна“, а Байдън, по отношение на собственото си позициониране, не може да помогне на Украйна по-малко от Тръмп, който според легендата на демократите, “е бил готов да предаде” Украйна на “руските агресори”.

Не всички в Демократическата партия харесват този подход - там е пълно с искрени пацифисти, които смятат, че продажбата на смъртоносни оръжия на страните в съществуващите конфликти не може да доведе до нищо добро. Не е изключено, за да се премахнат подобни възражения, сега се поставя пиеса с мистериозна „информация за подготовката на руска агресия“.

Доставянето на американско оръжие на украинските въоръжени сили е като хвърляне на пиратки в огън, нещо опасно само по себе си и изпълнено с трагични последици. Но има и по-лош вариант – ускорената милитаризация на Черно море поради засиленото американско присъствие, към каквото, между другото, съвсем наскоро призоваха румънците.

Това ще се превърне в пълномащабно предизвикателство за Русия. На което, разбира се, имаме как да отговорим, но този отговор, според логиката на спираловидното развитие на конфликтите, ще предизвика насрещна реакция от страна на НАТО, тоест вместо разведряване, така да се каже, желано от всички страни , ще получим влошаване на риска от Трета световна война.

И накрая, винаги има Донбас, където ситуацията се влошава, според оценки не само на Москва, но и на ОССЕ. На думи американците се застъпват за „изключително дипломатическо споразумение“, но това предполага изпълнението на Минските споразумения, което е неприемливо за сегашната администрация в Киев. Това означава, че ще има или „недипломатично“, военно уреждане, или „замразяване“ на конфликта, но всичко, което се случва сега около Донбас и Черно море, изглежда на размразяване.

„Готови сме не само за мащабна отбранителна операция, но и за преминаване към контраофанзива в определени райони, планирането беше направено още през април, съответните общи планове и сценарии за реакция бяха разработени съвместно с чуждестранни партньори“, заяви Алексей Арестович, съветник на украинския президент.

Всичко това, разбира се, може да се окаже просто съвпадение, съвкупност от разпръснати обстоятелства. Блинкен е един от най-жестоките русофоби в екипа на Байдън, а стилът му е да обвинява Русия и да я заплашва с последствия. В същото време в Конгреса има и русофоби, и платени украински лобисти. Може би са си мислили, че с писмото си подкрепят подписването на хартата - и нищо повече. Що се отнася до изявленията на украински официални лица, те по дефиниция са безполезни цена.

Това е случай, когато е по-добре да сме бдителни – което означава, че трябва да изхождаме от факта, че американците в Украйна наистина са замислили нещо лошо.


Превод: В. Сергеев

Източник: Поглед инфо


 

Още по темата