Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОТ РУСИЯ С ЛЮБОВ!

Е-поща Печат PDF

Представеният по-долу текст на „Писмо от Путин до Байдън”, е една авторска фантазия на журналиста Бюлент Акарджалъ публикувана във в. „Mиллиет“, в броя от 07.11.т.г. Макар и фантазия, взела заглавието на филм за супермена Джеймс Бонд от 60-те години на миналия век, тя отразява вярно разочарованията и раздразненията на голяма част от турското общество днес от действията на новата администрация на Белия дом. Ако нашите доморасли русофоби и фалшиви русофили четяха повече такива писания, сигурно щяха да са проветрили напълно главите си от щампованите клишета, натрапвани от безогледната  проамериканска и евроатлантическа пропаганда. Но не би! А човек трябва да се учи и да зачита правдата, където и да я срещне и откъдето и да идва тя.


ЗораУважаеми господин президент!

Ако бях успял да дойда в Италия за сбирката на Г-20, щях лично да ви поднеса своите благодарности. Като не можах да дойда, написах Ви това писмо.

Ще попитате каква благодарност?

Благодарност за това, че благодарение на непрекъснато отправяните антитурски изявления лично от Вас, от представителите на Конгреса и Сената на САЩ и други компетентни американски цивилни и военни представители, от подкрепящите Ви медии в САЩ и от научните среди, както и благодарение на прилаганите от Вас политики на санкции, намесите Ви във вътрешните работи на страната и опитите Ви да всявате раздори преди и след като бяхте избран и станахте президент, благодарение на Вашите изявления, че уж ще сътрудничите с турската опозиция за смяната на тази власт, Вие ни осигурихте удобен случай и възможности да установим по-близки и здрави връзки, да развием приятелски отношения с нашата съседка Турция.

Не знам как ще Ви се отплатя за тези услуги. Недостатъчно ще е да кажа дори, че отдалечавайки Турция от САЩ, правите всичко което е по силите Ви за сближаването й с Русия! Защото цялата Ви политика е базирана на военни, икономически и финансови шантажи. Смятате ли, че мощта Ви ще стигне за Турция?

Наричате я „наш съюзник”, но искам да ви кажа, че гледайки как като президент сте безсилен да прокарате и дума през Конгреса и Сената на страната Ви, за да дадете на Турция, членка на НАТО необходимите й самолети за нейната собствена и тази на НАТО отбрана, ставате пленник на една шепа лобисти, които са граждани на Вашата страна, но се ръководят  не от нейните интереси, а от своите етнически корени и враждебността си към Турция. И че аз и Си Цзинпин отминаваме с усмивки опитите Ви да провокирате Русия и Китай. По този повод искам да обърна внимание на Вашата висока особа, че сте станали тема на добронамерен хумор.

Всички злини са дошли

и продължават да идват от Запада.

Западният свят много обича да представя Турция и Русия като врагове една на друга. Но, поглеждайки към историята, най-големите злини на Русия и Турция ги е сторил Западният свят. Французите с Наполеон стигнаха до Москва, опожариха и разрушиха всичко, и след като избиха стотици хиляди мои сънародници и претърпяха заслужено поражение, се оттеглиха и си заминаха. А германците, с невиждани в историята зверства и масови убийства, убиха 20 милиона наши граждани.

Вярвайки на англичаните, гърците окупираха Западен Анадол. И те опожариха и разрушиха половината район, избивайки над сто хиляди човека. В резултат на заслужено поражение, побягнаха и си отидоха. Сега и Вие, от САЩ, подстрекавайки гърците, които не можаха да извлекат поуки от миналото, съсредоточихте до границата с Турция хиляди танкове и бронетранспортьори. И в противоречие с Лозанския договор, се готвите да основете военноморски бази на гръцките острови.

Русия и Турция не са вражески страни. Напротив, по времето на Съветите Русия беше станала най-големият политически, дипломатически и икономически поддръжник на младата Турска Република. Днес на най-значимия паметник в Истанбул, представящ Турската Република, има статуи на двама руски генерали. А гробът на най-големия турски поет (Назъм Хикмет, б.пр.) е в Москва.

Дълги години хиляди турски фирми допринасят за развитието на Русия. Има над сто хиляди руско-турски бракове и милиони мои съграждани всяка година прекарват отпуските си в Турция, чувствайки се спокойни, както в собствените си домове. Бързо напредва строителството на АЕЦ за 25 милиарда долара инвестиция. Стотици турски специалисти бяха обучени и се обучават в Москва, за да експлоатират централата.

Когато бъде завършена, оборудвана по последна технология, тази централа ще бъде гордост и за Турция, и за Русия. Но най-важното, тя ще стане истински символ на приятелството между двете страни. САЩ нямат и една десета от тази инвестиция в Турция. Кажете, моля, освен военните бази, основани за собствена изгода, какво важно и трайно произведение имат САЩ в Турция? Какъв сериозен принос имате към турския икономически, политически и културен живот?

Не вярвам в правотата и искреността на Вашите възражения срещу С-400. Срещу кого ще се използва тази система, когато се задейства? Разбира се, че срещу този, който се кани да нападне Турция. И тъй като Турция е член на НАТО, ясно е, че на теория С-400 са с цел да бъдат използвани срещу страни извън НАТО.

Неоснователно е и твърдението на американски военни представители, че благодарение на С-400 ще могат да се получат информации за особеностите и данните на Вашите бойни самолети F-35. Ако твърдението беше вярно, намиращите се в Сирия наши С-400 отдавна щяха да са получили информация за  израелските F-35, които летят във въздушното пространство на Сирия. След като реалностите са толкова ясни и открити, противопоставянето Ви можем да обясним само с някакъв Ваш

скрит дневен ред.

Или вие сте определили моята Турция за Ваш главен враг? И за  тази цел, с политиката си на обкръжаване на Турция, започната през любимата Ви Гърция, се предпазвате от това С-400 да не бъдат използвани срещу САЩ? Вие не сте търсачи на решение, а тези, които налагат санкции.

Освен това искам да посоча, че подходът и методите на САЩ за разрешаване на проблемите са егоистични и погрешни. При най-дребния конфликт на интереси, надявайки се на силата си, без да отличавате приятели и съюзници, прибягвате към санкциите. Както направихте срещу Турция.

Няма ли наши конфликтни точки с Турция? Естествено, че има. Но, понеже приемаме Турция като добросъседска и приятелска страна, дори по най-сложните теми, без да се упрекваме взаимно, сядаме, дискутираме и се опитваме да постигнем резултат. В миналото с взаимно разбиране разрешихме дори крайно деликатни и чувствителни въпроси, като свалянето на един наш самолет и убийството на един наш посланик в Турция от страна на един член на терористична организация, която Вие закриляте в страната си.

А Вие, с твърдението си, че ще донесете повече демокрация в Турция, обявявате открито, че ще се намесвате във вътрешните й работи. Вие приютявате в страната си централата на една терористична организация и защитавате открито нейните членове, извършили терористични престъпления, убивайки в тази страна стотици цивилни, военни и полицаи, и бомбардирайки Великото Национално Събрание на Турция.

Поне, както е казал на Александър Велики един от черноморските философи, Диоген от Синоп, „Не ми закривай слънцето!“, достатъчно ще е да не хвърляте сянка върху тези места. За осигуряването на всякакъв вид трайна стабилност в региона няма нужда от Вас, от Вашата политика и от САЩ. Турция и Русия са най-влиятелните страни, които ще пазят стабилността на региона.


Превод: Петко Петков


 

Още по темата