Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 44 (7 декември 2021) ПРОМЯНАТА ЗАПОЧВА ОТ ДУХА НА ЕДИН НАРОД

ПРОМЯНАТА ЗАПОЧВА ОТ ДУХА НА ЕДИН НАРОД

Е-поща Печат PDF

Вчера бе публикувано искането на служебния министър на културата В. Минеков за увеличение с двеста и петдесет милиона лева на бюджета за култура. Това е чудесно, защото всъщност парите за култура би трябвало да бъдат много повече. Но нима само парите ще оправят хаоса, който цари в културната и образователната сфера в България?

Ще се дадат повече милиони, но соросоиди като Ваня Кастрева ще останат да се подмятат по етажите на „образованието“? Или такива като зам.-министъра на културата при Боил Банов - Румен Димитров, който на оплакването ми срещу плагиатора Владислав Влайков от Панагюрския музей копирал моята статия за поп Груйо Бански, ми отговори, че въпросът с кражбата на моя текст за поп Груйо БАЛКАНСКИ, бил разгледан... и оставен без последствие. Зам.-министър на културата, който не прави разлика между фигурата на големия деец на Априлската епопея и Алековоя герой! Изглежда повече си го влече към Бай Ганьо Банкянски или Балкански.

А какво да кажем за стотиците или хиляди калинки с фалшиви и купени дипломи, които не могат да се подпишат без да допуснат две правописни грешки в името си? Моя милост разобличи една от тях – медсестрата Таня Димитрова от Ямбол, изпратена като Генерален консул в Милано, накачулена с дипломи и сертификати за владеене на древни и нови езици, доктор на науките, автор на три книги и безброй статии - всичко е фалшификат и лъжа.

Министерства, дипломатически служби, общини, областни управи, научни институти, бълващи клонинги с научни звания - това са Авгиеви обори, пълни до покрива с невежи „приживалци“ и хрантутници! Нужен е истински Херкулес да пусне през тях мощна река, за да ги прочисти.

Иначе ще се дадат още стотици милиони за култура и образование - и какво? Ние ще ги дадем, а невежите тарикати, фалшификатори на култура, ще ги лапнат, нищо повече.

Прочетох, че Сдружение „Зограф“ е публикувало призив, в който се изисква бъдещият министър на културата да бъде поне грамотен и да употребява правилно пълния и краткия член. Цитирам тези думи без капка ирония. Българските висши чиновници от десетилетия са толкова отвратително неграмотни, че начело на Културата си пожелаваме да застане някой, който поне отчасти владее граматичните правила. Изпитвам парещ срам, когато слушам редките изказвания на тези примитиви или чета кратките им съобщения, пример за вопиюща неграмотност, въпреки че са „редактирани“ от сътрудниците им - същите неграмотници като тях.

Ние просто свикнахме да ни управляват тъпи алчни варвари. От години титуляри на Министерството на просветата са абсолютно незначителни, неизвестни послушковци. Същото е и с Министерството на културата. Кой беше Боил Банов? Какъв е неговият културен актив, за да бъде назначен на този пост? Две куклени постановки в провинциален театър и фактът, че е син на Васил Банов. Няма да разисквам какво е мястото на Васил Банов сред българските актьори, но дори той да беше самият Кръстьо Сарафов, синът му не може да прави собствен капитал от кариерата на тейко си. Боилчо явно има други „преимущества“ - мълчеше си, когато банкянският Ганьо ни наричаше „тулупи“.

Но за какво образование и култура можем да говорим и в бъдеще? Две поредни години се раздават дипломи за основно, средно и висше образование, без питомците да са стъпили в школото и университета. „Европейската политика“ иска да ни превърне в питеци, да лиши напълно народите от специалисти и водачи. И ако някои европейски правителства все пак се опълчват срещу тази поголовна интелектуална и всяческа сеч, ние мигаме и козируваме - по Бойковски, на гола глава.

Великолепно е да се дадат повече, много повече от досегашните средства за образование и култура. Дървените глави трябва да проумеят най-сетне, че хилядолетната мисия на България е в културните достояния, благородно дарени някога на другите народи. В продължение на повече от три десетилетия българският народ преднамерено опростачван и опошляван, докато от пръв, стана последен в културно отношение. Високите заплати, които еднокнижникът Винету „даде“ на българските учители, нямат никакъв принос за евентуалното ограмотяване на българите, защото - нека си кажем истината! - в продължение на половин век учители ставаха посредствените ученици, а не най-добрите. Тази девалвация на званието „учител“ започна още преди 1989 г.


Освен че министрите на просветата и културата би трябвало да бъдат национално и международно признати авторитети, а не само лица с начална грамотност, ето още няколко проблема в културната сфера, които би трябвало да се решат веднага след откриването на новото Народно събрание и съставянето на редовно правителство:

1. Да се направи опис на културно-историческото наследство на България. Такъв досега липсва и това позволява демонското разграбване и унищожение на нашите исторически ценности и паметници.

2. Да бъде приет най-сетне закон за българския език. Никой журналист, никой държавен или общински служител, да не може да бъде назначаван без изпит, на който да докаже, че владее безусловно българския правопис и правоговор. Същото да важи и за кандидатите за депутати и за всички изборни длъжности.

3. Проверка на всички конкурси за ръководители на научните и културни институти в България. Проверка за фалшиви или невалидни дипломи и незаконно придобити звания. Драстично съкращаване на персонала.

4. Сурови наказания на иманярите и техните поръчители. А също и за служителите в музеите, отговорни за ограбването на музейни експонати. Абсурдно е лица, чийто дълг е да съхраняват културните ценности, да бъдат съучастници в кражбата им.

5. Прилагането в цялата му строгост на закона срещу кощунството с българските национални светини - паметници, знаме, химн. За да бъде опазено от ругателства името „българин“, никой, който обитава територията на България, бил той и анонимен, да не може да си позволява светотатство с българската национална гордост.

6. Да се лиши печално известната структура „Америка за България“ и нейният двойник „Отворено общество“ от правото да действа на българска територия.

Само тогава ще повярвам в намеренията за истинска промяна, заявени от победителите в последните избори.

Промяната започва от духа - от просветата и културата на един народ.