Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 46 (21 декември 2021) ЦЕЛТА И СРЕДСТВАТА НА „ГОЛЯМАТА ФАРМАЦИЯ”

ЦЕЛТА И СРЕДСТВАТА НА „ГОЛЯМАТА ФАРМАЦИЯ”

Е-поща Печат PDF

Позицията на фармацевтичните компании в САЩ винаги се определяха не само от показатели като „обем на продажбите”, „пазарна капитализация”, „печалба” или „брой на служителите”, но и от влиянието на индустрията върху всички аспекти на американското общество. И на първо място в здравеопазването.

Американските фармацевтични корпорации са превърнали американските граждани не в цели на своята дейност (лечение и опазване на здравето), а в средство. Целта е обогатяване, което се изразява в ръст на печалбата и пазарната капитализация.

Изглежда че всички спирачки в това отношение не действат от година и половина насам, всъщност от момента, в който беше обявена „пандемията“. „Голямата фармация“ получи много пари от държавата за разработването на ваксини и в същото време отстрани от фармацевтичните компании почти всякаква отговорност за възможни разходи свързани с ваксинацията. Освен това, за да направи инвестициите в разработването на ваксини по-рентабилни, правителството се съгласи с „Голямата фармация“, че „инжекцията ще надхвърли само едно убождане” – сиреч, ще има няколко убождания. Или може би те ще станат постоянни - неразделна част от „новата нормалност“.

Американската разследваща журналистка Нина Бърли пише за това в наскоро публикуваната в САЩ книга „Вирус: ваксинации“, Центровете за контрол на заболяванията и отвличането на Америка“. Центровете играят ключова роля в организирането на ваксинациите в Америка.

Нина Бърли пише, че Конгресът незабавно е отпуснал миналата пролет 10 млрд. долара за разработване на ваксини от частни компании. Стартирала е Операция „Крайна скорост“ (ОКС), свързана с програмата за КОВИД-19 на правителството на САЩ. До пролетта на т.г. сумата, която правителството вече е отпуснало за „Голямата Фармация“ по ОКС, е 22 милиарда долара. От тази сума „Модерна“ получава 2,5 милиарда долара, 1,2 милиарда долара – „Астра Зенека“, 0,5 милиарда долара – „Джонсън и Джонсън“, 1,6 милиарда долара – „Новавакс“.

„Пфайзер“ не получи пари от правителството на САЩ за разработване на ваксина, но от друга страна, получи такива преференции от държавата, каквито никой, не само в американската, но и в световната история, никога не е получавал: от началото на разработването на продукта, до получаването на окончателното одобрение от властите за продажба на продукта, срокът бе едва 11 месеца! Ваксината е разработена съвместно с германската биотехнологична компания „Бионтех“ и днес е най-популярната в света. Впрочем, има доказателства, че „Пфайзер“ е използвал „държавни пари” за разработване на ваксина, но те идват от хазната не на САЩ, а на Германия.

„Пфайзер“ е уверена, че ще може да постигне всичко, защото разчита на закупуването на чудодейната ваксина от правителството на САЩ. И става известно, че още в началото на юли Пфайзер“ е подписала сделка за почти 2 милиарда долара за продажба на 100 милиона дози на правителството на САЩ (за 50 милиона души), за  ваксината си за двуразово инжектиране.

В таблицата поместваме финансовите данни за петте водещи американски компании, които съставляват гръбнака на „Голямата фармация“.

Към началото на 2021 г. Разчетени са показателите за 2021 г., предвид фактическите финансови резултати за първото полугодие за 2021 г.

В Топ 10 на глобалните фармацевтични компании (по отношение на пазарната капитализация) влизат само четири неамерикански: „Рош“ и „Новартис“ (Швейцария), „Ново Нордиск“ (Дания) и „Астра Зенека“ (Англия/Швеция). Останалите шест са американски.

Първото място в рейтинга на световните фармацевтични компании се държи от американската компания „Джонсън и Джонсън“ - не само по отношение на пазарната капитализация, но и по отношение на продажбите и печалбите.

Второто място принадлежи на швейцарската компания „Рош“ (пазарната й капитализация в средата на т.г. беше 338,2 млрд. долара).

Третото място се държи здраво от американеца „Пфайзер“, а четвъртото - от американската „Ели Лили“.

Водещите американски фармацевтични компании се представят добре не само в световната класация на компании в бранша, но и в общата световна класация (компании от всички отрасли). Така „Джонсън и Джонсън“ в средата на тази година се класираха на 16-то място в рейтинга на всички компании в света по отношение на капитализацията. Тя изостава само малко от американската компания „Енвидия“, която оперира в областта на цифровите технологии (капитализация 452,6 млрд.долара, 15-то място в рейтинга), и основната американска банка „Джей Пи Морган Чейс“ (капитализация 453,9 млрд. долара; 14-е ранг).

И ето местата на другите водещи американски фармацевтични компании в глобалната класация на компании и банки: „Пфайзер“ - 43; „Ели Лили“ - 44; „АбВи“ - 49; „Мерк“ - 57. Водещата американска петролна компания „Ексън Мобил“ има пазарна капитализация от 242,7 млрд.долара в средата на тази година (38-то място в световната класация). Пазарната капитализация на „Джонсън и Джонсън“ се оказва с 200 млрд. долара повече от водещата петролна компания в САЩ! Още малко и по този показател „Ексън Мобил“ може да бъде догонен от фармацевтичните компании „Пфайзер“ и „Ели Лили“.

Фармацевтичните продукти се превърнаха в „новия петрол“ на Америка!

Капиталът от традиционните сектори на американската икономика (петрол, други добивни индустрии, стоманодобивната промишленост, машиностроенето и др.), се влива във фармацевтични продукти. Проучване на правителството на САЩ от 2017 г. изследва печалбите на 25-те най-големи фармацевтични компании за десетилетие. Оказа се, че те са средно 15 до 20%, в сравнение с 5-9% за 500-те най-големи компании в другите индустрии.

Големите фармацевтични компании заблуждават не само потребителите на техните продукти (лекарства, ваксини и др.), но и тези, които влизат в контакт с тях на борсата. Тук има много скандали.

Комисията за ценни книжа и борси неведнъж е глобявала недобросъвестни участници на фондовия пазар от фармацевтични продукти чрез съда. Понякога се налагат глоби и за откровена корупция. Например през 2011 г. „Джонсън и Джонсън“ са глобени със 70 милиона долара от Комисията по ценни книжа и борсите (КЦКБ) и Министерството на правосъдието на САЩ, за плащане на подкупи на лекари (!) в Гърция, Румъния и Полша, както и в Ирак - за получаване на договори по програма „Петрол за храна“. Според разследващите компанията използва подобни методи за популяризиране на стоки поне от 1998 г. насам.

През август 2012 г. „Пфайзер“ е глобен с 60 милиона долара. Комисията за ценните книжа обвинява компанията в подкуп и нарушаване на антикорупционното законодателство в чужбина, по-специално в Русия и Казахстан. Оказа се, че две дъщерни дружества на „Пфайзер“ са похарчили над 2 милиона долара между 1997 и 2006 г. за подкупи, отчетени като „маркетингови разходи”.

Искам да се върна към книгата на Нина Бърли. Тя съдържа малко известни и много шокиращи подробности за дейността на „Голямата фармация“ през последната година. Цинизмът на лидерите на редица компании е зашеметяващ. Те правят всичко, за да очароват американците с техния продукт, наречен „ваксина“. И да очароват дори не онези американци, които биха искали да спасят здравето и живота си, а тези, които се интересуват от документите на „Голямата фармация“ на борсата.

На 9 ноември 2020 г., в деня, в който „Пфайзер“ обяви, че ваксината, която разработва, е завършена на 90 процента, акциите на „Пфайзер“ нараснаха рязко (с 15 процента). А изпълнителният директор на „Пфайзер“ Алберт Бурла продаде повече от половината (62 процента) от акциите си в своята компания. Бурла беше сред седемте ръководители на „Пфайзер“, които събраха общо 14 милиона долара от продажбата на акциите на компанията си през 2020 г., според данни, предоставени на „Лос Анджелис Таймс“ от „Екилар“, компания за данни за обезщетения и корпоративно управление.

Същото е направено (и продължава да се прави) от лидерите на „Модерна“, чиято ваксина също се справя добре. Миналата година те събраха 287 милиона долара. Според Нина Бърли само за няколко дни, в края на януари и началото на февруари т.г., главният изпълнителен директор на „Модерна“ Стефан Бансел е продал акции на стойност милиони долари.

Общо ръководителите на „Модерна“ са прибрали близо милиард долара - както от държавните пари, получени за разработването на ваксината, така и от успешни продажби на ценни книжа на компанията на върховете на борсовите котировки. И те самите правеха гръмки изявления „за нови успехи“. Тези изявления бяха предавани и усилвани многократно с подкрепата на големите медии и технологичните корпорации в Силициевата долина. И това е само началото. След това ще последват милиарди и милиарди, които американците ще плащат при закупуване на ваксини. Защо обаче само американците? Мисля, че „Модерна“ скоро ще сключи голям договор за доставка на едро на животоспасяващата ваксина с правителството на САЩ.

Нина Бърли отбелязва, че сегашният модел на акционерно организиране на медицината в Съединените щати, е формиран през 80-те години на 20 век, по времето, когато страната се движи по релсите на Рейгъномиката. Преди това, според нея, държавното регулиране и контрол върху фармацевтичната индустрия са били строги, което не е позволявало на компаниите да поставят интересите на акционерите над интересите на потребителите, т.е. милионите обикновени американци.

Нина Бърли вярва, че ключовите акционери и топ мениджърите на „Голямата фармация“ днес не случайно изхвърлят пакетите си с ценни книжа. Те ускориха локомотива на „Голямата фармация“, който заедно с пътниците (милионите американци, взели ваксината), се насочва към бездната. А самите собственици и ръководители на фармацевтични компании незабелязано скачат от този локомотив.

Те скачат, защото знаят как може да завърши масовата ваксинация. Уместно е тук да си припомним активния противник на ваксинационната кампания по САЩ и света Робърт Кенеди-младши (племенникът на американския президент Джон Ф. Кенеди, убит през 1963 г.). По-специално той спомена следния случай на злоупотреба от „Голямата фармация“. „Друг проблем при тестването на ваксината е, че тя не се тества върху „типични американци“, а върху внимателно подбрана група хора, които не страдат от никакви заболявания“. И по-нататък заключава: „Всички водещи компании за ваксини са осъдени серийни престъпници. През последните 10 години те са платили 35 милиарда долара наказателни санкции и глоби за заставяне на лекари да лъжат, за измами, за фалшифициране в науката, за умишлено убийство на стотици хиляди американци.“

Честните експерти не изключват, че масовата ваксинация, проведена днес в Америка, може да доведе до смъртта на не стотици хиляди, а милиони американци. И излиза, както казва Николо Макиавели, че „целта оправдава средствата“. Целта на „Голямата фармация“ са големите пари, а средствата са милионите „излишни“ хора, този „нов петрол“ на 21 век.


Превод: В. Сергеев


 

Още по темата