Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2022 Брой 8 (22 февруари 2022) ИСТИНАТА НЕПРЕМЕННО ЩЕ ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА!

ИСТИНАТА НЕПРЕМЕННО ЩЕ ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА!

Е-поща Печат PDF

Становище на ПП „Нова Зора“ по повод изявлението на МВнР на Република България от 16 февруари 2022 г.


На 16 февруари т.г. МВнР на Република България публикува изявление във връзка с отправения ден по-рано призив на Държавната Дума към президента на Руската Федерация Владимир Путин за признаване от страна на Русия самопровъзгласилите се след държавния преврат през 2014 г. Донецка и Луганска народни републики. В изявлението на МВнР на Република България те са наречени „отцепилите се от Украйна райони на Донецк и Луганск“. В него не се изтъква, но се разбира, че конкретен повод за напускане границите на относително самоограничаваното и благоразумие, следвани от българската страна досега, е изиграла постъпилата по този повод вербална нота на Украйнското посолство в София.

ПП „Нова Зора“, като изхожда от горещо желания от страна на широки слоеве от народа, неутралитет, и като взема предвид всички исторически, културни, духовни, етнически и геополитически дадености, мотиви и фактори, обуславящи все по-разгарящата се криза в отношенията на един разделен, братски на нас, българите, народ, не вижда основание за прецизност, навременност и мъдрост в действата на дипломатичното ни ведомство по заявената от него позиция.

ПП „Нова Зора“ заявява, че основното задължение на чиновниците в дипломатичното ни ведомство, при изпълнение на служебните им задължения, е да се съобразяват на първо място с преобладаващото мнение и очакване на народа на България и чак тогава да се вслушват в препоръките на техните задгранични ментори, които в случая не се нуждаят от назоваване.

ПП „Нова Зора“ като партия на дългата политическа воля и памет, определя отношенията между българския и руския народи, като незаобиколим фактор на вековете и вярва в тяхната историческа, братска дълговременност и многостранност.

Съвременните международни отношения се базират на утвърдения с Ветсфалския мирен договор – 1648 г., принцип за суверенитета, изискващ ненамеса в сферата на вътрешните работи и институциите на всяка една държава. В случая – ПП „Нова Зора“ намира за абсолютно неуместен демонстрираният непрофесионализъм на Външно министерство, което си позволява да се занимава с акт приет от Парламента на друга държава, който акт се отнася за юридическия статут и живота на руски граждани, живеещи във все още непризнати, но обособени територии и все още нямащ юридическа сила, защото е част от процедура, която, за да бъде приведена в действие, се нуждае от Указ на президента на Руската Федерация.

ПП „Нова Зора“ намира, че конфузът с изявлението на МВнР има и други проявления: от 12 февруари 2015 г. действат т.нар. Мински споразумения, подписани от президентите на Украйна – Пьотр Порошенко; от канцлера на Германия – Ангела Меркел; от президента на Франция – Франсуа Оланд и от президента на Русия – Владимир Путин, които при това са утвърдени от Съвета за сигурност на ООН и имат за задача да регулират ситуацията след военните действия на централната украинска власт срещу населението на Донецка и Луганска област. Публична тайна е, че под различни форми военните действия са поддържани от централната власт на Украйна, в стремежа й да сломи съпротивата на двете непокорни области. Общият брой на загиналите и от двете страни, според различни източници, надхвърля 13 000 души, а ранените са над 50 000.

ПП „Нова Зора“ смята за абсолютно недопустимо МВнР на Република България да не отчита в случая скандалното заявление на министъра на външните работи на Украйна, Дмитро Кулеба, по време на разговора му с генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, на 15 февруари т.г., че „Украйна няма да изпълнява Минските договорености, приети под диктата на Русия“.

ПП „Нова Зора“ осъжда това грубо недоглеждане от страна на чиновниците в дипломатичното ни ведомство, които уличават българската позиция в предпоставеност и необективност. И създават обосновани съмнения относно автентичното авторство в позицията на тази важна държавна институция. Някому ще да е било особено необходимо да не бъде откроен фактът, че решението на Руския Парламент е всъщност реакция на изявлението на Дмитро Кулеба и цели защитата на живота и интересите на 770 000 руски граждани на територията на двете непризнати републики, което е напълно логично и главно животоспасяващо за тях.

ПП „Нова Зора“ намира за абсолютно неприемлива и дори умопомрачителна позицията на МВнР на Република България, заради волунтаристичната формулировка, записана в изявлението: „Република България осъжда агресивните действия на Руската Федерация, водещи до безпрецедентно ескалиране на военното напрежение в Европа до нивата от времето на Студената война и призовава за деескалация!“

За 32 години българският народ се наслуша на всевъзможни конфузни формулировки и позиции, които не правят чест на дипломацията ни, дори когато тезите й са предварително известни, и не малка част от тях са писани под диктовката на определени посолства. Общото което ги свързва е, че с националния интерес на държавата България, те най-често не говорят на един и същ разбираем език. Министри като Стоян Ганев, Надежда Михайлова, Георги Пирински, Николай Младенов, Соломон Паси, Румяна Захариева и пр., буквално неглижираха със своята дейност исконни ценности и стремежи на българската държава и на българския народ, а някои от тях стигнаха и до открит саботаж, когато позицията, която трябваше да защитават, се разминаваше с личните им кариерни интереси.

ПП „Нова Зора“ с горчивина, но и с непримиримост оценява ситуацията, която в очите на света изобличава България в несамостоятелност и все по-откровено показва, че държавата буквално е на дистанционно управление; че нейните институции, както и чиновниците в тях, имат поведението на „външни“ на България. Целият свят вижда и знае, че в Украйна бе извършен държавен преврат през 2014 г.; че оттогава и до днес бяха избивани и преследвани обикновени жители на Одеса, Киев, Харков и други градове; че не са свършвали преследванията на опозиционни, спрямо заграбилите властта, политически лидери; че бяха закрити всички опозиционни средства за информация; че не са преставали нацистките шествия по улиците на градове и села; че бе разделена дори Православната църква на Украйна и, че всекидневно се стоварват тонове от т.нар. летални оръжия; че чуждестранни наемници и чужди наемни инструктури предават „демократичните си“ умения на паравоенни формирования като батальоните „Азов“ и „Десен сектор“, които тероризират всички, говорещи руски език и имащи самосъзнанието на руснаци. Но просветена Европа не вижда нищо лошо в това. Тя удобно забрави и за изгорените живи 42 души в Профсъюзния дом в Одеса през май 2014 г. Само въпрос на статистика за нея са хилядите убити и ранени, разбития живот на цели поколения. За НАТО и Европа едно е важно: в Украйна да протече, ако е възможно цял „Волго-Донски канал“ от братска кръв, за да има на разположение една бъдеща страна, извор на нестихваща омраза, потенциален член на военен съюз, насочен срещу Русия, в който уви, е и България.

Днес всеки нормален човек си задава въпроса: как Русия създава ескалация на военното напрежение, когато нейната армия не е напускала собствената й територия?

ПП „Нова Зора“ заявява, в името на правдата и българската чест, че изявлението на МВнР на Република България е акт на груба демагогия, излагаща бъдещето на народа и държавата ни на огромни изпитания!

Второ: то е безпрецедентно несъобразяване с решенията на Съвета за сигурност на ООН и безогледна проява на двойния стандарт към факти и събития, както и напълно произволно тълкуване на международното право.

Създава се впечатлението, че за 32 години, по пътя на отрицателната селекця, всички кадри в дипломатическото ни ведомство имат за критерии в своята работа не обективността, не защитата на националните интереси, честта и достойнството на българския народ, а прийомите, според които дяволът чете Евангелието. И страшното е, че го правят от името на България!

Но Бог вижда!

И истината непременно ще възтържествува!


Минчо Минчев,

председател на

ПП „Нова Зора“


 

Още по темата