Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2022 Брой 11 (15 март 2022) ПРОПАГАНДНОТО ИЗМЕРЕНИЕ НА ВОЙНАТА УКРАЙНА-РУСИЯ

ПРОПАГАНДНОТО ИЗМЕРЕНИЕ НА ВОЙНАТА УКРАЙНА-РУСИЯ

Е-поща Печат PDF

Войната Украйна-Русия навлезе в 10-тия си ден. Продължава и войната в медиите, особено в социалните медии. Споровете дали извършеното от Русия е война, или „специална военна операция”, дали е нападение или законна отбрана, окупация или интервенция, за риска, поет от руския лидер Путин, за съпротивата на Украйна, за продължителността на войната и финансовата ѝ стойност, показват че в социалните медии има рязко престрояване и поляризация. Наред с политическите, икономическите, военните, дипломатическите, геополитическите и стратегическите измерения, има едно пропагандно измерение, и то се отразява най-много на социалните медии.

Разбира се войната има и други отражения.

Например лицемерието на САЩ, на НАТО - инструментът за нападение и окупация на САЩ и на ЕС. И дързостта на някои учени, експерти, коментатори и дипломати, защитаващи това лицемерие.  Присъствието на Русия в Украйна наричат окупация, и с основание. Обаче, аплодират като „борба за човешки права, демокрация и свобода за един свободен свят“ извършеното от САЩ в Афганистан, Ирак, Сирия, Либия и в миналото в Корея, Виетнам и Куба. Казват, че НАТО е отбранителна организация, а крият политическата и идеологическата му страна. Посочва се, че в НАТО решенията се вземали с единодушие, а крият че при лидерството на САЩ, за да се защитят техните интереси, се формира вътрешната политика на страните-членки, науката, бюрокрацията и социалната им структура.

Например нещата, преживявани в ЕС, който се охарактеризира от неговите привърженици като „цивилизационен проект“, показват расисткото, фашисткото лице на Европа. Защото, незадоволили се с икономически, политически и дипломатически санкции, страните от Европа започнаха почти лов на вещици срещу обикновените си руски съграждани. Сред тях е отмяната от един университет в Италия на урока за Достоевски и крачката назад, направена след бурните реакции; уволнението в Германия на един руски диригент на оркестър; забраната на участието на Русия във филмовия фестивал в Кан; решението, взето от Международната котешка федерация за налагане на санкции срещу руските котки и изваждането на произведенията на руския композитор Чайковски от подборката на Оркестъра на Филхармонията в Загреб. Разбира се, списъкът е по-дълъг.

Какво предвиди Путин?

За изминалите 10 дни още повече се изясни защо и на какво е имала предвид, че ще се подложи Русия с окупацията на Украйна. Ясно е, че предвиждайки тежките санкции, тя цели да раздели Украйна, да я откъсне от бреговете на Черно море, да осигури нейния траен неутралитет, демилитаризацията й и смяната на властта в страната. Разбира се и, че Путин се е доверил на държавния капацитет на Русия, на съпротивителната сила на руснаците, отчитайки плащането на тежка цена, умората и изтощението. През идните дни ще се види още по-ясно балансът на загубите на всяка една от страните от военна гледна точка, кой е постигнал успех и кой не. Защото военните условия, пропагандните инструменти на страните и поляризацията в социалните медии, затрудняват достигането до здравословна информация, научаването и установяването на истинските данни за броя на убитите и ранените. А най-голямата поука, която ще се извади от войната, трябва да бъде за влиянието на историята и географията във външната политика, затруднението на управляващия държавата и значението на здравия вътрешен фронт.


Източник: „Джумхуриет“, 05 март 2022 г.


 

Още по темата