Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2022 Брой 11 (15 март 2022) НАШАТА ОТГОВОРНОСТ Е БЪЛГАРИЯ И НАРОДА НИ

НАШАТА ОТГОВОРНОСТ Е БЪЛГАРИЯ И НАРОДА НИ

Е-поща Печат PDF

„Твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със спекулата“. Това заяви по повод истерията около цената на олиото Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, която беше гост в „Денят започва“ с Георги Любенов по БНТ на 13.03.2022.

Разговорът беше повече от сериозен и любопитен, но преди да се върнем към него, бих искал да кажа няколко думи относно разширеното заседание на Политическия съвет на Коалиция „БСП за България“, което се проведе във вторник, 8 март, съвместно с ИБ на БСП. В този случай едва ли е необходимо да изяснявам политическата позиция на ПП „Нова Зора“ като интегрален член на коалицията. Пък и не затова правя това отклонение. За всички, които са следили поведението на ПП „Нова Зора“, е ясно, че нашата позиция винаги е била ясна, че „скатаване“ по неудобни въпроси при нас не е имало и дай Боже, да няма и занапред. Но от заседанието в миналия вторник, аз като председател на ПП „Нова Зора“, излязох дълбоко удовлетворен. Въпреки празника, в зала 604 на „Позитано“ 20, нямаше и помен от „блажения дух на Аркадия“, на който преди години, не само аз, съм бил свидетел.

Председателят на Политическия съвет на Коалицията Корнелия Нинова, изнесе  подробна и задълбочена информация относно мерките по т.нар. продоволствен проблем, който стои пред коалиционното правителство на България и тежестта, на които пада като отговорност върху министерствата, за които отговаря БСП – на земеделието, на труда и социалните грижи, на икономиката и индустрията, на туризма. С кратки доклади, но с ясно съзнание и подход за решаване на проблемите, участие взеха и министрите Иван Иванов, Георги Гьоков и Христо Проданов. Всички ясно подчертаха огромната отговорност на БСП, която ляга върху Коалиция „БСП за България“, за излизане на България от предстоящите тежки изпитания, както и от необходимостта от безкомпромистни мерки не само срещу корупцията, но и срещу спекулата и неволите на народа в условията на текущата криза.

Подчертано бе и бе потвърдена  позицията на ПС на Коалицията, че грижата на БСП към народа на България трябва да бъде „индуктирана“ и в такива министерства като здравеопазването и образованието, доколкото спекулата с лекарства и грижата за бъдещето на децата е първостепенна национална отговорност. В този смисъл, фрагментите, които поместваме от участието на Корнелия Нинова в предаването „Денят започва“ с Георги Любенов са само малка, макар и съществена част от позицията на политическия съвет на Коалиция „БСП за България“, нещо което ни изпълва с истинско удовлетворение.

„В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година - тоест, предлагането е налице, нямаме дефицит на стока. Търсенето обаче се покачи, хората тръгнаха масово да купуват, няма как това да не се отрази на цената. Затова вчера отправих призив към българските граждани, че тръгвайки към презапасяване, сами си вредим“ - обясни Нинова и подчерта, че създаването на напрежение е изкуствено и спекулативно.

„От 3 дни КЗП, КЗК, - продължи тя, - комисията за стокови борси и тържища проверяваме магазините в цялата страна. Има абсолютно изрядни търговци, но има и много драстични случаи.

Например, в един магазин олиото е доставено с включено ДДС на жена 2,99 лева, а се продава на цена 5,99. Това са 3 лева отгоре, които си е сложил търговецът! Тоест, има данни за спекула, което остро осъждам. Да се опитваш да трупаш печалби за ден два на гърба на хората е просто недопустимо“ - категорична бе Нинова.

Зам.-председателят на МС и министър на икономиката и индустрията посочи примери от държавите в ЕС, като заяви, че „Има „меки мерки“, които включват проверки, наказания и пр., с които и ние сме започнали, но виждам - добави тя - че Европа и светът тръгват и към доста по-драконовски мерки“.

Корнелия Нинова напомни, че България има право да задейства член 36 от Договора за ЕС, в който е записано, че при война всяка държава-членка може да спре износа на основни продоволствени продукти.

Нинова припомни още, че преди 2 години, в началото на пандемията, когато е имало скок в цените на определени лекарства, заради повишено търсене, от БСП са внесли законопроект за таван на цените, но тогава президентът Румен Радев е наложил вето. „Ако този закон беше приет, - подчерта тя - сега нямаше да се стигне до тази ситуация“.

КЕВР е независима инситуция, нека да изчакаме решението им, заяви Нинова на въпрос за цената на тока.

„Надявам се цената на бензина да не мине 3 лв. Предстои ни обсъждане. Както знаете, предстои актуализация на бюджета и ни предстои такъв разговор“ -  обясни Нинова.

Виждам, че и Европа, а и партньорите в коалицията започват да се доближават до позицията на БСП за санкциите. Благодаря им, че проявяват разбиране, защото ние понякога сме коректив в тази коалиция“ - коментира Нинова по въпроса за санкциите наложени на Русия.

„Времето показа, че тези санкции са вредни и за България, и за Европа, и за света и започна едно отрезвяване за тези хард санкции, които са удар за икономиката. И самият премиер Кирил Петков каза, че ние няма да подкрепим санкции, които България не може да понесе“ - коментира вицепремиерът.

Тя коментира и темата за несъгласието на БСП предоставените изтребители от Нидерландия, да охраняват въздушното пространство на България. Корнелия Нинова категорично заяви, че „Няма необходимост натовски сили и самолети да ни пазят, защото няма пряка заплаха. Такова е мнението на всички военни специалисти и анализатори, които по този начин оценяват ситуацията! Решението на конфликта е в преговори, не е във военни действия, нали така - това е общата позиция. От руга страна обаче казват - ето ви оръжия, за да продължавате да се биете. Тези две неща са абсолютно несъвместими. Ето затова позицията ни срещу износа на оръжия за Украйна е категорично отрицателна“.

На въпроса къде сме ние в този сблъсък и къде ще попадне България след прокарването на новата Желязна завеса, Нинова заяви:

„Ако сме последователни и отговорни хора, трябва да попаднем там, където е българския национален интерес. За мен водещ е българският национален интерес“.

На въпрос дали БСП са големият губещ от евентуално сформиране на нова формация от Стефан Янев, Нинова коментира, че БСП са далеч по-ясни, категорични и умерени по въпросите за Украйна от Стефан Янев. „Просто, според мен, се създаде една илюзия около освобождаването му от министерския пост“ - уточни тя.

„ГЕРБ искат да се върнат във властта, но не искат да минат през избори, а искат в рамките на този парламент, без избори,  да стане това. Просто една от партиите да бъде отстранена от коалицията, и готово“ – смята тя.

„Какво може да се случи? Ново правителство в рамките на този парламент с ГЕРБ и ДПС, или разпускане на този парламент и нови избори? Тук вече е въпрос на държавническо мислене. Може ли да няма парламент по време на война, когато има решения, които в парламентарна република само парламентът може да вземе?“ - попита Нинова.

Тя коментира и обвиненията за партийни назначения в горския сектор, отправени от депутата от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев.

Според нея, вероятно има личен мотив, тъй като Дунчев е бил едно от имената за министър на земеделието, след което ведомството е предоставено на БСП. На второ място, Дунчев атакува и „Продължаваме промяната“, а като причина, според Нинова, е засягането на тежки интереси в дърводобива, заради промените в Агенцията по горите. Като четвърти мотив, тя посочи това, че Дунчев от парламентарната трибуна е заявил, че „кадрите на ГЕРБ не трябва да бъдат сменявани“.

„По-важно за нас е, че тази позиция на Дунчев не е позиция на „Продължаваме промяната“, на тази партия и на политическото й ръководство. Аз разговарях с премиера по този въпрос“ - допълни Корнелия Нинова.


 

Още по темата