Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало 2023 Брой 1 (3 януари 2023) Негов ориентир беше бъдещето на Отечеството

Негов ориентир беше бъдещето на Отечеството

Е-поща Печат PDF

На 25 декември, на връх Рождество Христово, приключи земния си път Евгени Георгиев Гиндев. Изпратихме го на 28 декември. От името на „Нова Зора“, прощално слово произнесе Минчо Минчев – главен редактор на вестника и председател на ПП „Нова Зора“. Словото публикуваме по изричното настояване на близките на покойника и, заради неговата отдаденост през годините на каузата на „Нова Зора“.

 

Уважаеми опечалени,

Роднини и близки на скъпия за всички ни покойник – Евгени Георгиев Гиндев,

Не споменавам неговите научни степени – д-р и проф., не споменавам и воинския му чин – полковник от храбрата българска войска. Но това не е от неуважение към него – нашия другар, съратник, мъдър наставник и неподражаем автор на в. „Нова Зора“. Това е заради неговата воля. И аз я спазвам.

Той – доблестният офицер, човекът завършил три военни училища и две висши военни академии, неповторимият учен и авторитет в сложната военна наука, категорично не искаше да бъде принизяван до техните девалвирали стойности днес.

Не, не се отказваше от званията, воения чин и изминатия от него път. Напротив, беше горд с всички завоювани висини през годините, но от всичко най-ненавистни му бяха моралното пораженчество и избуялите в новите условия попътна безпринципност и нагаждачество. Ако се случеше да се обърна към него с характерните две обръщения „професоре“ или „полковник“, държеше винаги да добавям и уточнението „ветеран от Студената война“.

Беше безподобен характер. Притежаваше неистово перо, ясна мисъл и непоколебим дух. За него нямаше друг ориентир извън бъдещето на Отечеството; нямаше друг критерий, извън високата мярка на българския национален интерес. Беше суров към всяко отстъпничество и непримирим към всеки предател.

В първите години на бедствието, което изпрати България не просто в Третия, а в Четвъртия свят, ако все пак има такъв, при него – високопоставения генерален директор на най-секретните военни научни институции, пристига за „приятелско събеседване“ упълномощен представител на могъща военна сила. България по това време е сред малкото страни, които много успешно развиват приложението на управляемите летателни апарати, известни днес като дронове. Предложението за „сътрудничество“, което според военния кодекс е равнозначно на измяна, е направено от госта в почти прав текст. Последвалият отказ на полк. Гиндев е категоричен и пренелицеприятен. Сконфузен гостът си тръгва, но вместо отмъщение, завещава на полковника едно откровение-пророчество.

И тук, пред прага на нашето безвъзвратно „сбогом“ с него, ще си позволя да го повторя. Нека покойникът и Бог са ми свидетели за това, което зная, че изгаряше дните и нощите на нашия днес безмълвен приятел. Без да подаде ръка на госта полк. Гиндев красноречиво отваря вратата пред него, но чува отровната прокоба: „Г-н полковник, България дълго ще заплаща страшна и непосилна цена за тези 45 години, в които имаше възможност да живее мирно, да се развива и да изгражда личности, дръзки като Вас. Сбогом!“.

Останалото, както би казал Шекспир, е мълчание! И ние всички сме свидетели на онова, което се случи с Отечеството ни. Но аз мога и искам да свидетелствам за непримиримостта на покойника към така прокобената участ на Родината ни. И да заявя, че от тази негова непримиримост остана един неизтриваем белег на принадлежност, който може да бъде открит във всяка страница на в. „Нова Зора“ през годините; да бъде разпознат във всяка дума на всеки един от нашите автори, които познаваха проф. д-р, полк. Евгени Гиндев. Днес, пред неговия вечен път, аз му дължа думи на благодарност за всичко, което научихме и, което запомнихме от него.

Уважаеми близки и роднини на непрежалимия покойник,

Уважаеми приятели, другари и съратници,

Загубата е безвъзвратна и невъзстановима. По-неумолима от императивите на живота винаги е била само смъртта. Да се поклоним пред паметта и светлото дело на този, който подир България, най-много обичаше живота и честните, и достойни хора. Той бе един от знаменитата „пета кохорта“ на легиона на защитниците на Отечеството, към който, смея да твърдя, принадлежи и „Нова Зора“. Неговото име на можещ и знаещ е символ на отдадеността, присъща на българския офицер, към честта и волята за достойнство.

След акад. Николай Хайтов, след акад. Георги Близнаков, след посланик Христо Малеев и писателя Венцеслав Начев, както и след много други от дългия вече мартиролог на в. „Зора“ и „Нова Зора“, днес си отива от нас и железният Евгени Гиндев.

Мир на светлата му душа! Остава неговият пример и вдъхновеното слово на неговия живот. Приживе той написа неповторимо изследване в 4 тома, което обедини под общото заглавие „Векът на Сталин“. Вдъхновяваха го големите примери. Великите величини на нашия век. И при тях търсеше отговора на въпросите, които и днес ни задушават.

Сбогом приятелю! Те са там – великите непримирими радетели за всичко българско и родно. Те те чакат. Кажи им, че не сме ги забравили. Че ще помним и теб и няма да посрамим общото ни дело. И че България ще пребъде!

Въпреки всичко!

Мир на светлата ти душа.