Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало 2023 Брой 3 (17 януари 2023) БЪЛГАРИЙО МИЛА!

БЪЛГАРИЙО МИЛА!

Е-поща Печат PDF

„И всякой роб, свободен става щом стъпи на българска земя“.

(Из преамбюла на Търновската конституция)

„Българийо мила, земя на герои, неспирен и мощен е твоят възход.“ Така се пееше по времето на социализма, което наследниците на активните борци против капитализма и фашизма, внедрили се в партиите от „евроатлантическия“ сектор, искат да забравят. Ако бащите и дядовците им можеха да станат и да видят в какво са превърнали оставеното от тях наследство, пак щяха да скочат в гроба. Но къде толкова съвест, памет и срам у ново излюпените поклонници на „евроатлантическите ценности“! Колкото и да ги обиждат и плюят, те продължават напред до пълното погубване на страната. „Срамът и обидата действат, когато се чувстват”, както гласи една римска поговорка.

В страха си от собственото си минало, някои закъснели борци за най-правата евроатлантическа вяра дори обявиха „комунизма“ за престъпен режим. И разчитайки на късата памет на избирателя, продължават да го примамват с розови обещания за светло европейско бъдеще, без престъпност и корупция, генератор и донор на които според тях е Русия. Само че животът е по-пъстър, по-богат, по-отрезвяващ и разобличителен и от най-развинтените фантазии. След един изтощителен, близо 34-годишен преход към плуралистична демокрация и свободна пазарна икономика, България се превърна в най-бедната, корумпирана и презирана страна в ЕС. Достатъчно е държави като Нидерландия, Австрия или Швеция да се противопоставят на приемането ни в Шенген и еврозоната, за да изпаднем в положението на Турция, която 30 години виси пред портите на ЕС. И въпреки че посреща първа вълните от нелегални мигранти, се натъква на непреодолими препятствия по пътя си към ЕС. Ех, получи няколко милиарда евро, за да държи мигрантите на своя територия, но това е всичко. Тя имаше едно оръжие за натиск поне върху Швеция и Финландия – ветото върху решението за присъединяването им към НАТО, но и то започна да дава фира.

Миналата седмица, след като шведският премиер Улф Кристерсон спомена, че страната му няма да може да изпълни всички искания на Анкара, привърженици на смятаната от Турция за терористична организация РКК (Кюрдска работническа партия), обесиха пред кметството на Стокхолм чучело на турския президент Ердоган. Лично премиерът Кристерсон обяви, че целта на тази проява е „саботаж“ на кандидатурата на Швеция за натовско членство. А пък Ердоган каза пред Международната омбудсманска конференция в Анкара: „Някои страни се превърнаха в убежища на хайдути“ („Миллиет“, 11.01.2023). Той имаше предвид страни като Швеция и Финландия, които за разлика от България отказват да му предадат хора, които Анкара е обявила за терористи. Но след като правителството на Либия замрази подписаното с Турция споразумение за търсене на въглеводороди в Източното Средиземноморие, в Турция свързаха това решение с внезапното посещение в Триполи на шефа на ЦРУ. А що се отнася до Сирия, Тунджа Бенгин написа, че „Агнето е поверено на вълка под контрола на САЩ“ („Миллиет“, 14.01.2023).

България може да откаже да предаде на Москва издирвани от руските власти граждани на РФ с аргумента, че нямало да получат в родината си справедлив процес. Но на Ердоган не отказваха нито Борисов, нито Петков, нито служебните правителства! И въпреки това, страната ни напълно покрива определението на турския президент за „убежище на хайдути“. По-миналата седмица например разбрахме, че британските власти издирват с международна заповед за задържане терориста Дейвид Бодил, живеещ най-спокойно в Никополското село Любеново, Плевенска област.

Нещо повече, депутатка от ДБ му служела за преводач, когато отивал да си плаща сметките. След като бе задържан, той избълва в Twitter отровни думи срещу Великобритания, но след като преспа няколко вечери в български арест, размисли и поиска да бъде екстрадиран в родината си. Сиреч, сметна за по-изгодно за него да го съдят само за едно, вместо за шест престъпления. От сайта на Христо Грозев Bellingcat – ни вопъл, ни стон! Ако го бяха поискали от Кремъл, ела да видиш какъв плач щеше да се вдигне в „независимите“ разследващи медии! Въпреки това, медийните мисирки у нас не спират да питат: как така българските специални служби не са спрели британеца още при влизането му в страната? А би трябвало да питат как така бдителните британски служби са позволили Бодил да излезе от Великобритания?

Така или иначе, върху образа на България бе лепнато и това петно. Не ни стигаха проблемите с незаконните мигранти, които преминават през Великата българска ограда като през отворена ханджийска порта, та сега и терористи от „цивилизования и демократичен“ свят трябва да ловим. Нашите апаши, санким, се свършиха, или изтекоха под формата на мозъци в Европа, та ще ловим и връщаме чуждите! И тъй като злото не идва само, върху скандала с Дейвид Бодил се насложи и този с фирмата за крипто валутни далавери, пардон операции Nexo. И тя първо е работила в САЩ, но след като явно се е задавила от лакомия и са я подгонили, се установила в България.

Вижте само какви хора я оглавяват и с кого са работили те. Например съоснователят й Антони Тренчев е бил депутат на Реформаторския блок в 43-то НС заедно с Настимир Ананиев, който пък беше депутат от ДБГ. Днес тази политическа пеперуда вече е депутат от ПП и твърди, че още през 2019 г. е преустановил съдружието си с Антони Тренчев. Между ръководителите на гореспоменатата крипто банка се споменава и синът на бившия царски вицепремиер и министър на икономиката Лидия Шулева Гижлтш Щулев. Майка му запомнихме с позорната концесия, с която тя отдаде златодобивното находище в Челопек на канадстата фирма „Дънди Прешъс Металс“, и която сега се прочу с намерението си да възстановява НДСВ на Дядо Цар. От ИТН съобщиха и за среща на бившия министър на финансите Асен Василев в повереното му министeрство, с представители на различни фирми, включително и на Nexo. Разбира се съпредседателят на ПП отрича. Във връзка с това заваляха и закани за завеждане на съдебни дела между бившите партньори от „промяната“ Асен Василев, Настимир Ананиев и Слави Трифонов. Както и да завършат тези маневри, скандалът ще удари през ръцете мераклиите за третия мандат от ДБ. И съвсем естествено е да понижи процентите им на предстоящите извънредни парламентарни избори. В този смисъл и Христо Иванов може да каже, че някой около Путин саботира съставянето на редовно правителство. „Кон не видял, крака размахал!“ – казва народът.

Така си живеем в евроатлантическа България, убежище за кибер измамници, престъпници, терористи, хайдуци, нелегални мигранти, бежанци и вся „остальная сволоч“! Страна, в която парламентът започва работа с реставрация на хартиената бюлетина и с решение за изпращане на военна помощ на Украйна! – сякаш всичко друго й е наред! И докато САЩ се опитват „да ваксинират“ ЕС с НАТО-визъм, а Франция и Германия държат на своята стратегическа самостоятелност и на икономическите си връзки с Китай и Русия, нашите евроатлантици и техните медийни подгласници не забелязват превземането от ВС на Русия на гр. Соледар. Дори в САЩ предвидиха тази украинска катастрофа, след като координаторът по стратегическите комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че Соледар е „малко селце“ в Донбас, чието превземане от руснаците няма да повлияе на хода на войната в Украйна. Защо тогава Зеленски говореше за Соледар като за украинския Вердюн? Няма как да не се съгласим с онези, които пишат, че Зеленски e постигнал забележителни резултати в разрушаването на собствената си страна.