Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2023 Брой 9 (28 февруари 2023) МРЪСНИТЕ ДЕЛА НА САЩ

МРЪСНИТЕ ДЕЛА НА САЩ

Е-поща Печат PDF

Експлоатирането от руските телефонни шегаджии Вован и Лексус на политици в повечето от случаите надхвърля шегата. И, посредством думите, изсипали се от устата на тези политици, се превръща в страхотно вестителство.

В началото на този месец двойката беше подвела бившия съветник по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън. По темата Украйна Болтън беше казал: „И французите, и германците или който и да, трябва да преустановят опитите за преговори с руснаците“.

Последната „жертва“ на двойката стана бившият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър.

НАДНИЧАРЯТ: УКРАЙНА

Представяйки се за бившия президент на Украйна Петро Порошенко, разговарялият с Еспър шегаджия публикува в You Tube важни откъси от разговора. Резултатът ли?

Бившият шеф на Пентагона Еспър казва следното на шегаджията, когото мисли за Порошенко: „Дръзките украинци вършат мръсните неща, които ние тук в САЩ не желаем да вършим в никакъв случай. Ето защо трябва да продължим да ви подкрепяме с всичко, което можем: било муниции, било оръжие, или разузнавателна информация“ („Спутник“, 15.02.2023).

Понеже разговорът е закрит за обществеността, Еспър признава спокойно, защото наистина Украйна върши „мръсните дела“ на САЩ. И заради тези мръсни дела се е превърнала в надничар на империализма. Защото, както и на Запад, от време на време се споменава, тази война е започнала не на 24 февруари 2022 г., а много преди това, като война за обкръжаването на Русия.

ХЪРШ: САЩ УДАРИХА „СЕВЕРЕН ПОТОК“

Като казах мръсните дела на САЩ...

Спомнете си, че на 27 септември 2022 г. бе извършен саботаж срещу тръбопроводите „Северен поток“ - 1 и 2, пренасящи природен газ от Русия до Германия. Западът единодушно беше посочил Москва като извършител. Както и да е, при формирания военен климат малко хора щяха да се запитат и да настояват за отговор на въпроса: „За какво й е на Москва да удря собствения си тръбопровод?“.

На 1 октомври 2022 г. бях направил един анализ под заглавието „Целта на саботажа срещу „Северен поток“ и бях насочил стрелите обратно към САЩ. Разбира се, бях основал анализа върху политическата картина. И спирайки се на това кому в уравнението на междудържавните отношения е изгоден саботажът, бях достигнал до заключение.

А носителят на наградата „Пулицър“, известният американски журналист Сиймур Хърш, насочвайки се директно към материалните факти, от известно време работеше по тази тема. Хърш доведе работата си до резултат и изложи своето заключение: тези, които взривиха тръбопроводите „Северен поток“ -1 и 2, бяха самите САЩ!

КАКВО ЩЕ НАПРАВЯТ СЪЮЗНИЦИТЕ ИМ?

Сега, за да могат да заглушат врявата, която вдигна проучването на Хърш, се мъчат да си играят с авторитета на известния журналист, носител на наградата „Пулицър“. „Остаря, казват, стана търсач на заговори”.

Но истината, гола-голеничка, е налице. В изявлението, което направи пред „Democracy Now’“ („Демокрация Сега“, б.пр.), Хърш спомена, че от гледна точка на САЩ отраженията на този саботаж ще са много големи. Посочвайки, че макар и Белият дом да го отрича, истината се вижда и от съюзниците на САЩ в НАТО, Хърш спомена и за една възможност: „Политическите ефекти за нас ще ги видим в дълъг срок. Дори някои страни ще излязат от НАТО, защото Байдън не се страхува да ги държи на студено; за него да продължи войната, която няма да спечели, е по-важно.“

Да, много пъти го написахме. Докато от една страна САЩ воюват срещу Русия през Украйна, от друга се опитват „да дресират“ съюзниците си в НАТО, като Германия и Франция. Възможността, посочена от Хърш е, че макар и много трудно, когато „мръсните дела“ на САЩ бъдат изложени на показ, разбира се ще се промени и тонът в отношенията на САЩ и съюзниците им.

„Джумхуриет“ /20.02.2023

 

 

 

Още по темата