Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало 2023 Брой 10 (7 март 2023) Въпроси, които будят недоумение

Въпроси, които будят недоумение

Е-поща Печат PDF

В Украйна повече от година се води война. Съюзниците ни от САЩ и ЕС активно подпомагат с пари и оръжие украинското профашистко правителство. И нашита евроатлантически депутати гласуваха за изпращане на оръжие за Украйна. Същевременно знаем, че украинското държавно ръководство дава зелена светлина на неофашистката и антисемитска идеология. И това не са единични случаи на скинари, които издигат нацистки лозунги и поздрави. Това е официална държавна политика! Например военнопрестъпникът Степан Бандера е обявен официално за национален герой на Украйна. По този повод в редица украински градове като Лвов, Тернопол, Ивано-Франковск, Кременец и др. има открити паметници на „украинския герой” Степан Бандера. Това е човекът, който през Втората световна война организира масовото избиване на десетки хиляди поляци и евреи.*

Една от основните цели на Бандеровската организация, които са приети на Големия събор на Организация на Украинските Националисти (ОУН) през лятото на 1941 г., е ликвидацията на поляци, руснаци и евреи на териториите, контролирани от тях. Германското нападение над СССР дава началото на този план. След навлизането на Вермахта бандеровци участват в избиването на евреите в град Лвов. Според историческите оценки от групите на ОУН и германците, там са избити около 8 хиляди евреи. На 29 и 30 септември 1941 г. с участието на отрядите на ОУН в покрайнините на Киев са разстреляни 33 771 души! Сред тях е имало евреи, роми и съветски военнопленници. Но броят на евреите е най-голям – над 30 000 души. Разстрелите в Бабий Яр са една от най-масовите екзекуции през Втората световна война.

По време операциите по прочистване на полското население украинските фашисти избиват между 50 и 100 хиляди поляци и евреи. Украинската въстаническа армия на Бандера е отговорна за Волинското клане през 1943-1944 г., при което украински отряди избиват около 100 000 поляци и евреи в областите Волиния и Източна Галиция, които преди войната са част от Полша. Според официални данни само в 16 района от територията на Украйна от 1941 до 1944 г. са избити над 42 000 души, повечето евреи. Еврейското население в тези райони е изтребено почти напълно. Например, в Немировския район от 2480 евреи живи са останали само 9 души.

Съвременните последователи на Степан Бандера - бойците от военни структури като батальоните „Азов”, „Айдар” и други подобни формирования, открито прокламират своя антисемитизъм, носейки символи от времето на Адолф Хитлер – свастики, знаци на СС и т.п.

Сега, когато българските официални власти, чрез парламента, решиха да изпращат военна помощ за правителството в Украйна, което подкрепя антисемитизма и реабилитира нацистките военнопрестъпници, като Степан Бандера, в мен неволно възниква въпросът – защо мълчат и не протестират българските еврейски организации? Защо мълчи организацията на евреите „Шалом”, която иначе е особено активна в протестите си срещу патриотичния БНС „Еделвайс” и организирания от него „Луков марш”, въпреки че ген. Хр. Луков не е отговорен за смъртта дори на един евреин.

Защо мълчат еврейските организации от САЩ, Канада и европейските страни? Защо не протестират срещу изпращането на оръжие и пари за украинските неофашисти, които прокламират открита омраза към евреите? Защо не протестират енергично и световните Еврейски организации, които само плахо изразяват несъгласие с прославянето на палача на евреите в Украйна Степан Бандера? Защо уж силното еврейско лоби в САЩ допуска такава щедра военна и финансова помощ, която Америка непрекъснато дава за пронацисткия антисемитски режим в Киев?

Държавата Израел не се включи в антируската истерия на колективния Запад. Не подкрепи санкциите срещу Русия, както и неонацистите в Украйна**. Но и еврейската държава не протестира открито срещу реабилитиране на антисемитизма в Украйна. Или може би евреите чакат украинския антисемитизъм да се приведе в действие и тогава отново да се надяват на спасение от Русия?!

*Андрес Умланд, експерт от стокхолмския Институт за изучаване на Източна Европа, смята, че култът към Бандера е „проява на селективна историческа памет“. Според него в Украйна Бандера се помни най-вече като борец за независимост, който е бил в полски затвор, в германски концлагер и убит от КГБ. „В същото време те си затварят очите пред факта, че както в началото, така и в края на Втората световна война движението, което Бандера е ръководил - ОУН, е сътрудничило на нацистите“, казва Умланд пред Дойче веле. Според Умланд култът към Бандера е проблематичен за украинците, защото усложняват отношенията им с Полша и Израел. Експертът смята, че сдържаните реакции на Израел относно войната в Украйна се дължат не на последно място и на култа към Бандера.

 

**През 2016 г. президентът на Израел Реувен Ривлин пристига в Киев на възпоменателна церемония по повод годишнина на екзекуциите в Бабий Яр и заявява пред Върховната рада, цитиран от пресцентъра на израелското външно министерство в съобщение на израелските дипломатически мисии (embassies.gov.il): „По време на Втората световна война на територията на днешна Украйна са избити около 1,5 милиона евреи - в Бабий Яр и на много други места. Разстрелвали са ги в долините, в горите, в масови гробове. Много от колаборационистите са украинци, сред най-известните от тях са членовете на ОУН, които извършват погроми и кланета над евреите и в много случаи ги предават на германците”. Експерти отбелязват, че хората в Украйна предпочитат да не си спомнят за една тъмна страница от тяхната история, в която главна роля играе движението на Бандера: става дума за Волинската трагедия - масовите убийства на поляци и евреи в областта Волиния.

 

 

Още по темата