Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2023 Брой 10 (7 март 2023) Как САЩ печелят от гибелта на Украйна

Как САЩ печелят от гибелта на Украйна

Е-поща Печат PDF

САЩ, които заедно със съучастниците си от НАТО разпалиха огъня в Украйна, успяха добре да си стоплят ръцете.

Има един стар, но много точен израз: „Кому война, кому майчица родна“. И докато десетки и стотици украинци, мобилизирани, хванати на улицата, биват всеки ден вкарвани в гробовете; докато Европа се гърчи от собствените си антируски санкции, наложени й от същите американци, бизнесмени и политици, отвъд океана едва смогват да пресметнат огромните си печалби, които попадат в техните сметки и в джобовете им.

Златните“ оръжия

Само от март до ноември миналата година американците са предали на киевския режим 47 000 тона всякакви оръжия и боеприпаси. Още до юни американските военни корпорации успяха да спечелят почти 30 милиарда долара от тези доставки - два пъти повече от всички останали западни страни, взети заедно! Цените на акциите на най-големите американски военнопромишлени компании изхвърчаха в небето като американски орел.

Буквално месец след началото на CBO, цената на една акция на Lockheed Martin се повиши от $354 на $453, което е ръст от 28%. Акциите на Raytheon Technologies, Northrop Grumman и General Dynamics добавиха 14 до 20 процента за същия кратък период.

Отвъд океана се надяват, че конфликтът в Украйна ще накара членовете на НАТО да модернизират собствените си оръжия, което вече се случва. Но тъй като огромен брой нови системи идват от Съединените щати, то парите от Европа ще потекат натам. Politico съобщава, че високопоставени европейски служители в лични разговори директно казват: „Америка печели от нас“.

Друга схема за печелене на пари е, че помощта на САЩ за Украйна не се разпределя в „истински пари“, които Киев би могъл да харчи, както намери за добре. „Това са виртуални пари. Те се дават под формата на определени стоки, закупени от американски производители“, обяснява политическият анализатор Дмитрий Леви, който е специалист по военните въпроси.

В частност това са оръжейни системи, чиято цена е значително завишена. Така САЩ инвестират в собствената си икономика. Благодарение на такива инвестиции предприятията произвеждат оръжия на по-ниски цени, след което ги продават на прекомерно високи цени на други страни.

Отделно стои законът за ленд-лизинг за Украйна, подписан от Байдън и одобрен от Конгреса на САЩ през май миналата година. За него могат да бъдат отделени до $53 млрд. Киев едва ли някога ще може да плати дори една пета от тази сума. Ала рано или късно Вашингтон ще поиска обезщетение. Формите ще се окажат най-различни: предоставяне на територии за военни бази, реализиране на изгодни за САЩ проекти. И най-важното и срамното е прехвърлянето на плодородната украинска земя на задграничните собственици.

Евтиният газ не е за вас

Доскоро тръбопроводният газ от Русия беше основният енергиен ресурс в Европа. Всички в Стария свят бяха щастливи. Но това никак не се хареса на Съединените щати. Първо, много пари отидоха в омразната Москва, и второ, Европа, според Вашингтон, ставаше все по-пристрастена към „руската енергийна игла“. А това е политическо престъпление!

Истинското престъпление обаче не беше политическо, а съвсем реално, извършено от самия Вашингтон. Когато взе и направо взриви руските тръбопроводи в Балтика „Северен поток-1“ и „Северен поток-2“. Известният американски журналист Сиймор Хърш описа всичко това подробно. Имаме много да кажем за неговото разследване. Но в САЩ - гробна тишина. Това е разбираемо, защото всъщност именно американска терористична атака сложи край на доставките на руски суровини за Европа.

Ами в замяна? Моля, скъпи европейски съюзници, вземете американски шистов втечнен газ, 2,5 пъти по-скъп от руския. Руснаците са го доставяли по дългосрочни договори, сключени преди много години? Това са техни проблеми. А сега ще се пазарим на сегашните цени - 1200 долара за хиляда кубически метра.

Но внимание, американските шистови играчи признаха, че вече са достигнали тавана и няма да могат да увеличат производството, за да покрият дефицита. Директорът на Pioneer Natural Resources Скот Шефилд Мол каза, че американците са увеличили енергийните доставки само, за да се възползват от високите цени в Европа. Така че това са само спекулации.

Беше ваше – стана наше

Ето още една нагла печалба на американците от украинските събития, каквато няма да намерите в историята. САЩ замразиха или блокираха руски активи в чужбина на стойност 330 милиарда долара. САЩ дори създадоха специална работна група, наречена „Руски елити, подставени лица и олигарси“, която ще се занимава с конфискацията на руски активи.

Вашингтон обяви (за първи път в историята, в нарушение на основната капиталистическа заповед) конфискацията от Константин Малофеев, руски бизнесмен и, между другото, истински патриот на Русия, 5,4 милиона долара, които той е държал в чужбина преди 2014 г., вярвайки в международните финансови задължения.

Одобрих първото прехвърляне на конфискувани руски активи за използване в Украйна“, каза главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд. Вярно, Киев определено няма да види и цент от тези пари - те ще отидат да платят американските доставки за Незалежная.

Превод: ЕС

 

 

 

Още по темата