Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало 2023 Брой 18 (2 май 2023) Новата „зелена“ религия и лицемерието на нейните идеолози

Новата „зелена“ религия и лицемерието на нейните идеолози

Е-поща Печат PDF

Брюксел налага брутално новата „зелена“ религия и е на път да измести Ватикана. Урсула Фон Дер Лайен, Шарл Мишел и Франс Тимерманс се изживяват като „велики зелени кардинали“ осъществяващи връзката между „зелените“ богове и европейските граждани. Те формулират спуснатите им „зелени божии“ заповеди в проектодирективи, които предават на членовете на Европейскитя парламент и комисия, които безкритично ги гласуват в закони. На Европейският съд е възложена ролята на средновековната безмилостна инквизиция, която да преследва и наказва свободомислещите, национално отговорни държавни ръководители, техните страни и народи. Брюксел щедро възнаграждава родоотстъпниците, псевдоеколози, влезли в ролята на фанатични „зелени мисионери“, които проповядват „зелената религия“, рекетират бизнеса, рушат основите на националната икономика и пишат доноси, извинете, доклади с неверни твърдения относно екологичната картина в регионите на въглищните ТЕЦ и страната.

Не веднъж съм опровергавал баналните, примитивни, псевдонаучни нападки на самозваните природозащитници от т.нар. „екологични“ неправителствени организации срещу конвенционалните ТЕЦ и въгледобива. Видни световно известни независими учени –биолози, метеоролози, геолози, астрономи - доказват сложността на природните процеси, многообразието от галактически, космически, геотектонични сили и процеси, които влияят и определят цикличността в климата на планетата Земя и метеорологичните явления в различните й географски ширини. Твърденията, че въглеродният диоксид, чието съдържание в атмосферата е едва 0,03 %, е виновен за големите горещини, за големите студове, за проливните дъждове, за сушите, за обилните снеговалежи, за липсата на сняг, за бурните ветрове, за безветрието и т.н., са научно необосновани и твърде примитивни. Научно и исторически е доказана ползата от СО2 в атмосферата за зелената природа. Климатът на Земята е бил и по-топъл, а природата в цветущо състояние. Доказателствата за това са многобройни. Гренландия не винаги е била покрита с лед дебел три хиляди метра. Самото име на острова – Зелена страна, говори за зелени гори и поля на нея, когато човешката цивилизация е била в зародиша си, а количествата на СО2 в атмосферата са били много по-големи от сегашните.

Народната памет е запазила от обозримо в исторически план спомен за зелен остров – зелена земя, а не за леден остров, или замръзнала, ледена земя. Мощна растителност е имало далече на север и на юг. Доказателство за това са големите въглищни находища в северните, арктически ширини и на юг в Антарктида. Огромни тревопасни животни са населявали планетата и те не са загинали от наличието на СО2 в атмосферата. Намерените в Сибир замръзнали мамути, прадедите на днешните слонове, са с пълни стомаси с растителна храна, което говори за космическа катастрофа, която е променила климата на Земята за изключително кратко време. Така наречените защитници на природата необосновано докладват в Брюксел за голяма заболеваемост и смъртност в региона на комплекса „Марица изток“, причинени от емисиите на въглищните ТЕЦ. Здравната статистика отчита коренно различни резултати. Заболеваемостта в региона е на средното ниво за страната и много по-ниска от региони, в които няма въглищни мини и ТЕЦ. А средната продължителност на живота на местните жители се е увеличила с над десет години през периода в който, комплексът е в експлоатация и е допринесъл за по-високия им стандарт на живот.

След като толкова са загрижени за чистотата на атмосферата и природата, за здравето и живота на хората, да сте чули същите тези „еколози“ да протестират срещу войната в Украйна? Там ежедневно загиват стотици млади мъже, жени, деца, старци от двете страни на фронта. Взривяват се хиляди тонове снаряди, бомби, куршуми. Хиляди тонове вредни химикали и газове замърсяват атмосферата и плодородния, украински чернозем.

Защо не протестират срещу войната и не настояват за прекратяване на военните действия и за мирни преговори?

Ами защото им се плаща целево за ликвидиране на един от основните клонове на отрасъл енергетика – въгледобива и съответните термични централи. А техните лицемерни „зелени“ ментори в Брюксел са заети да събират милиарди евро за производството на снаряди и бомби за продължаване на войната, както и евентуалната доставка на снаряди с обеднен уран. Пръснат по земеделските земи той ще е радиоактивен стотици години. Проникнал в земеделската продукция ще причинява ракови и други тежки заболявания на сегашните и бъдещите поколения не само в Украйна, но и навсякъде по света, където бъде консумирана тя.

Водят се спорове между политици и икономисти, дали да се наложи таван на цените или таван на надценката на хранителните продукти и така да се ограничи ограбването на масовия потребител. Противниците на тези мерки се аргументират, че се изкривява/деформира пазарът. В същото време брюкселските „зелени“ лобисти увеличават цената на квотния данък за емисиите на полезния за зелената природа СО2. От това страдат европейските енергетика, индустрия и икономика. Но никой не протестира, че лобисткият квотен данък изкривява/деформира енергийния пазар, нарушава честната конкуренция между производителите на електрическа енергия, увеличава цената й, мултиплицира инфлацията, убива дребния и среден бизнес. Големи европейски металургични, машиностроителни и химически заводи се ориентират да изнесат високотехнологичните си и енергоемки производства отвъд океана, в страни, където няма квотен данък за емисии и цената на електрическата енергия е в пъти по-ниска. Регистрираното по-ниско потребление на електрическа енергия свидетелства за намалено производство, растяща безработица и влошен стандарт на живот през последните години в ЕС и войната не е първопричината за това, но ще задълбочи икономическата, социалната и демографската кризи.

Страните, страхуващи се от нов апокалиптичен потоп, са едни от най големите замърсители на световния океан, атмосферата и природата като цяло. Колективните емисии на американски и канадски фирми съответстват на скоростта на декарбонизация за ограничаване на глобалното затопляне съответно до 2,8 и 3,1 градуса по Целзий, на фирми от Обединеното кралство – 2,6 градуса, на Франция – на 2,3 градуса, на Германия, Италия и Нидерландия – на 2,2 градуса и т.н. Богатите и силните държави в Европа са над европейските закони и правила и никой не смее да им налага санкции.

Брюкселските „зелени“ бюрократи грубо се намесват в специфичните национални енергийни политики на съюзните източноевропейски държави, безцеремонно налагат цената на лобисткия въглероден данък в полза на електрическата енергия от ВЕИ. Не се съобразяват със статистическите данни за вятърната индустрия и слънцегреенето, които категорично показват тяхното непостоянство, слабата ефективност не надхвърляща 17-18%, а съхранението на електрическата енергия е твърде скъпо удоволствие.

Какво постигна Германия, която инвестира стотици милиарди евро във фотоволтаични и ветрови централи, демонстративно замрази въглищните си мини и ТЕЦ-ли към тях, а преди седмица започна извеждането от експлоатация последните си три атомни реактора? Въпреки широко рекламираната евтина „зелена“ електрическа енергия, цената на електричеството в Германия е в пъти по-скъпа от тази в Полша и дори от българската. През миналата година, когато перките на ветровите генератори увиснаха от безветрието, а френските атомни централи изключиха заради безводието, „зелена“ Германия не се поколеба, нито поиска съгласие от Брюксел да задейства свои стари и новопостроени ТЕЦ-ли и въглищни мини, както и да внася „мръсна“ електрическа енергия от Полша и Чехия.

Директивно налаганото ускорено декарбонизиране на енергетиката, промишлеността, транспорта и бита изисква за изработването на новите ВЕИ-съоръжения многократно увеличение на добива на мед, алуминий, сребро, платина, кобалт, редкоземни метали, чийто добив е свързан с непрекъснато увеличаващи се инвестиции и производствени разходи. Новите находища, които трябва да се проучат и разработят са на много по-големи дълбочини. Разкриването и добивът им е свързан с много по-голям брой мощна, изкопна и транспортна техника, ползващи енергия, която може да им бъде осигурена от изкопаемите горива – нефт, въглища и уран, а не от епизодичните, непостоянни в денонощен и годишен аспект ВЕИ. Не на последно място увеличеното търсене, ограниченото предлагане и много по-големите разходи за добива им ще увеличи цената на ВЕИ-съоръженията, както и цената на произвежданата от тях електрическа енергия, съответно ще задълбочи всеобщата европейска икономическа и социална криза. Колко ще бъде засегната българската икономика от тази криза, зависи доколко слепи и безгръбначни ще бъдат управляващите политици държавата ни. Българските депутати да не си губят времето с изработването на климатичен закон. България отдавна е изпреварила всички европейски държави в декарбонизирането на енергетиката и индустрията си. Нашите емисии на парникови газове са намалени с над 55% спрямо емисиите на базовата 1990 г., които са недостижима цел към 2030 г. за много от големите европейски държави. А *общоевропейските парникови газове са намалени едва с 30% за периода 1990 – 2021 г. Що се отнася до парниковите емисии от големите източномаришки, въглищни централи те са в приетите европейски норми. /Виж приложените таблици 8 и 12 от Енергийната стратегия на БАН, 2016 г./

Напоследък много политици от Брюксел и техните подгласници в България говорят за енергийната сигурност, като се опитват да внушат, че единствено ВЕИ, които са волатилни в денонощен и сезонен план, могат да я осигурят с помощта на скъпите, гигантски, литиеви батерии. Последните се характеризират с кратък експлоатационен живот и ниска ефективност. Независимост се гарантира със собствен енергиен ресурс, независещ от несигурната глобална политика, определяща несигурността на енергийните доставки от близки и далечни източници. В много голяма степен тя зависи от професионализма и опита на кадрите, които управляват енергийния ресор и енергийните дружества. Не може министър да бъде човек, който няма един работен ден в енергийната система, който е с негативно отношение към средния и малкия бизнес, тъй като бизнесът му е бил свързан с обслужване на едрия бизнес. Какъв специалист е министър, който обяснява по медиите, че внасяната през нощта от Румъния електрическа енергия, от порядъка на 700-1300 мегавата, е „зелена“, и е за сметка на ограничените български ТЕЦ в комплекса „Марица изток“?

И този министър се хвали, че е гарантирал енергийната сигурност на България, като прави всичко възможно да ликвидира Мини „Марица изток“ и на тяхно място да уреди частни фирми със заявен интерес, да изградят фотоволтаични паркове, като получат без конкурс земя и инфраструктура, собственост на държавното минно дружество. Едва ли има някой, който го познава, да му повярва на приказките, че е направил всичко за да защити българския национален интерес в Брюксел в изпълнение на решението на 46-то Народно събрание срочно, да договори отпадането на ангажимента, да се намалят емисиите на СО2 с 40 % спрямо 2019 г., поет от предишния екип министри в правителството на ПП.

Кадрите решават всичко!

Качеството на последните енергийни министри е под всякаква критика. На лобистката им политика и честата смяна на кадрите, управляващи БЕХ, АЕЦ „Козлодуй“, НЕК, „Язовири и каскади“ и др., се дължат допусканите крупни аварии в тях. Сигурността на енергийната система не е приоритет на политическите ръководства на енергетиката през последните години. Преследват се европейските милиарди евро предлагани от Брюксел с т.нар. Планове за възстановяване и устойчивост. Въпросът е, кога ще се получат и кой ще разпределя „порциите“ от тях. Ако въглеродни такси/разбирай квотен данък за емисиите на СО2/ се приложат върху цялата икономика на България, към което се стреми Брюксел в европейски план, правителството /съответно управляващите ни политици/ще получи сериозен ресурс, който трябва да бъде „правилно“ използван. Според оценките на експертите става дума за повече от 5-6 млрд. лева.

Поне 10 % от средствата от него (около 500-600 млн.лева) могат да се използват за подпомагане на всички, които ще бъдат засегнати от по-високите цени и на електроенергията.“ Това е коментар на „енергийния, климатичен експерт и природозащитник“ Георги Стефанов, бивш съветник на вицепремиера по климатичните политики от миналогодишното правителство на ПП /активисти на WWF/. А останалите милиарди, събрани от редовите български граждани, кой и как ще ги усвои, извинете, оползотвори?

Необходими са енергийни специалисти, национално отговорни, олигархично необвързани, доказали своя професионализъм да управляват българската енергетика, с което ще се гарантира производството на конкурентна, сигурна и качествена електрическа енергия, гарантираща индустриалното развитие, икономическия просперитет и финансова сигурност на България.

Последната авария на шести блок в АЕЦ „Козлодуй“ би трябвало да накара управляващите енергийния отрасъл, да се убедят, че минно-енергийният комплекс „Марица изток“, със своите 3300 МВт е незаменим гарант на енергийната, национална сигурност както през студените зимни месеци, така и през горещите летни месеци. Лигнитното находище, мините, термичните централи и кадрите, работещи в тях са национално богатство. Необходимо е да се поощряват инвеститорите желаещи да строят химически заводи в региона на комплекса, които ще използват емитираните количества СО2 като суровина за производство на търсени химически продукти, като етанол и др.

И накрая, трябва да се избягва преждевременното извеждане от експлоатация на източниците на местни, изкопаеми, енергийни суровини за производство на електрическа енергия, които могат да балансират мрежата и да поддържат непрекъснатост на доставките, докато не се построят и въведат в експлоатация нови базови и балансиращи мощности, а алтернативните източници не достигнат гарантирана сигурност на енергийната система.