Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив
Архив
БЪЛГАРИЯ: СРАМ НИ Е ОТ ВАС PDF Печат Напиши писмо
брой 27 (2012)
Написано от ЗОРА   

Колкото повече наближава краят на герберското управление, толкова повече се убеждаваме, че първият правителствен мандат на Борисов не само трябва да е последен, но ще е добре и да приключи предсрочно. Защото времето, изтекло от 5 юли 2009 г. до днес, може с чиста съвест да се нарече „изгубени години”.

България под ръководството на ГЕРБ не стана нито по-богата и сита, нито по-модерна и развита, нито по-щастлива и уважавана в Европа и света. Напротив, след като доброволно отстъпи своя суверенитет на ЕС и НАТО, тя стана само по-зависима. Особено при управлението на Бойко Борисов, който усвои и умножи всички пороци на своите предшественици. Обещаваното през 2009 г. „прозрачно и честно управление” днес е същият мираж, какъвто беше в началото на прехода.

Продължение...
 
23 октомври – кръстопът на съдби PDF Печат Напиши писмо
брой 42
Написано от Велко ВЪЛКАНОВ   

На 23 октомври сме призовани  да изберем президента и вицепрезидента на Република България, както и органите на местната власт. Имаме навика да казваме за всякакъв вид избори, че те са важни и дори много важни. Всъщност няма избори, които да не са важни. От друга страна, не можем да отречем, че има избори, които са наистина не просто важни или много важни, а направо съдбоносни. Такива избори са без съмнение  изборите на 23 октомври.
Нека уточня, че прилагателното „съдбоносни” отнасям към изборите за президент и вицепрезидент. В никакъв случай не искам, разбира се, да подценя значението на местните избори. Но в местните избори ние, левите и патриотични сили, няма как да претърпим опасно за страната поражение, ако изобщо претърпим поражение. Би ли могло да се смята, че сме претърпели поражение, ако например в 49 процента от населените места органите на властта са хора, избрани с нашата бюлетина. Напротив, това би бил сериозен успех, който предпоставя успехи и в бъдеще. Не така стои обаче въпросът за избора на президент и вицепрезидент.

Продължение...
 
24 МАЙ И ГЛУТНИЦАТА PDF Печат Напиши писмо
Брой 20 (2012)
Написано от Велислава ДЪРЕВА   

Те обявиха Светите братя Кирил и Методий за „византийски шпиони” или в най-добрия случай – за „византийски чиновници”. *
Убеждаваха ни, че двете най-големи и фатални грешки в българската история са кирилицата и православието; че най-фаталните личности в нашата история са тъкмо Св. Константин Кирил Философ, Св. Методий и Св. Княз Борис покръстител, защото „ни откъснали от цивилизования свят и погубили нашето европейско бъдеще”.

Продължение...
 
25 години след Горбачов PDF Печат Напиши писмо
брой 29
Написано от Проф. Васил ПРОДАНОВ   

Идеята за неделимостта на сигурността* като основа на международните отношения можем да срещнем в две различни версии при две сходни ситуации – формулирана преди четвърт век, в 1986 г., от Горбачов, и на 5 юни 2010 г. като предложение на президента на РФ Дмитрий Медведев. Тогава това ставаше на фона на лансираната от Рейгън ИСО (Инициатива за стратегическа отбрана, или т. нар. “Звездни войни”). Сега се осъществява в контекста на предложението на нова сходна инициатива – ПРО (Противоракетна отбрана на САЩ). Тъкмо затова си струва да се оцени какво направи Горбачов, доколко реалистично беше стореното от него, доколко трагични са следствията. На тази база можем да преценим и какви са особеностите на сегашната ситуация и доколко сегашната инициатива съответства на днешните реалности.

Продължение...
 
30 години от първата българска хималайска експедиция PDF Печат Напиши писмо
брой 17
Написано от Румен ВОДЕНИЧАРОВ   

Преди 30 години България отбелязваше 1300-годишнината на своята държава с тържествени церемонии и пищни празненства. Две години преди това, с решение № 684 / 25.07.1979 г. на Секретариата на ЦК на БКП, беше възложено на Българския туристически съюз организиране и провеждане на първата българска хималайска експедиция.
Изкачването на Лхоце (8511 м) имаше колкото спортно, толкова и политическо измерение. То трябваше да покаже, че българските алпинисти не отстъпват на прочутите хималайски покорители и че могат да премерят сили и с Еверест, когато експедицията е национална и българската държава стои зад нея във всяко едно отношение.

Продължение...
 
50 лева след двадесет години = ? хляб PDF Печат Напиши писмо
брой 37
Написано от Георги БОРИСОВ   

• И “втората пенсия”
на идните поколения –
на кукуво лято

Всички знаци на небето и земята показват, че не само сегашните пенсионери, но и поколенията, които вървят след тях, никога няма да видят прилични пенсии. Такива са простичките факти. А както бе казал Сталин, фактите се упорито нещо. И то въпреки ухайната партенка на управниците, че родените след 1960 г. сънародници ще получават и “втора пенсия”, за което те вече плащат съответния кръвен данък в съответните частни, по правило чужбински фондове.

Продължение...
 


Страница 1 от 87