Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Жива е паметта на кръвта

Е-поща Печат PDF

Искам да преразкажа един диалог. Той не е измислен. Не е и особен литературен похват, както биха си помислили някои. Животът, с неговата многовариантност, няма как да бъде надхитрен.

В София, на 10 декември, привечер ръмеше странно за сезона почти топъл дъждец. По улица „Шипка“ хората забързани се шмугваха покрай мен, задминаваха ме, и сякаш потъваха в гълчавата, която прииждаше и ставаше все по-шумна. Колите присветкваха с фарове, чуваха се и клаксони, а един усилвател на гласа все по-често се открояваше над гълчавата, докато проумях, че е реч отново за пропагандно мероприятие от онези, които за по-демократично назовават „пърформанс“.

Оказа се, че пред Руския културно-информационен център в този час, отново шуми агитката, известна като „Мати Украйна“, подсилена и този път с умно непримиримият успешен „красивитет“, ако използвам израза на Петър Волгин. На 6 декември същите тези тридесетина човека, със същата тази високодецибелна уредба, със същите заучени скандирания и уточнения, че „Тук не е Москва“, бяха печалните герои на онзи конфузен „пърформанс“ пред Руската църква, на връх на нейния храмов празник. И тогава те бяха не по-малко гръмогласни и невъздържани, защото ги бяха изпратили да отвлекат вниманието от провала на пропагандната мантра, наречена „Шенген“, а и защото се опасяваха, че съслужението на Волоколамския митрополит Антоний, Ловчанския митрополит Гавраил и главният секретар на Светия Синод епископ Герасим, в храма “Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ може да се възприеме и като „заупокойна молитва“ на една твърде дълго експлоатирана илюзия, краят на която вече беше дошъл.

Позабавих крачка, замислен над съобщението, което бях прочел за „протестиращия Иван Калчев“ и заетата от него позиция, че „Митрофанова и руските служби обявиха България от една страна за връждебна държава, а сега правят богослужение“. Беше ми любопитно да зърна, човека, който носеше името на проф. Иван Калчев, царство му небесно, старият македонист, издателят на в. „Нов ден“, който бе по-известен като „Черен ден“, и с когото през годините, заради ОМО „Илинден“, „Зора“ имаше твърде чести „творчески“ припирни, които приключиха след едно негово оплакване в Софийското градско управление на МВР. Нейсе...

От спомените за „честните сини очи“ на професора, ме откъсна крясък, който обявяваше, че ние, които сме се запътили на концерта на Ставрополския художествен ансамбъл, сме „срам за България и позор за нацията“. Крещяха мнозина, но най-близко до мен се оказа възнисичък младеж, който бе зачулил главата си с качулката на своя суичър. Сложих ръка на рамото му, той се обърна стреснат, аз го поздравих учтиво и почти усмихнат го помолих да повтори. Не посмя. Другите край него припяваха: „Тук не е Москва!“ „Тук е България!“. Попитах го дали знае и дали и те знаят, че днес е 10 декември? „Да, - кимна младежът – десети декември е. Защо питате?“ „Защото заради този ден, днес я има България“, - отговорих. Ако бях по-слаботелесен може би разговорът щеше да придобие друга посока, но аз в тъмното се извисявах над него със своите почти два метра и това някак разколебаваше неговата дързост. „Ела, казвам, че тук е много шумно“. Той ме последва и двамата се отместихме от високоговорителя, който повтаряше неспирно, че тук е България. „Ти обичаш ли я?“, попитах, колкото да продължа диалога с него. Усетих, че младежът почти съжаляваше, че се е отделил от групата, затова добавих – „Не бой се, виж колко много полиция има. И на тях им е вменено да не допуснат безредици, макар че това, което се случва е нещо много по-страшно. Та искам да ти кажа нещо важно за този ден – добавих – за него много има да се разказва и аз съм сигурен, че ти ще попрочетеш каквото не са ти казали, тези които са те изпратили тук“. Младежът понечи да ми отговори, но аз го спрях. „Нека първо аз да ти кажа – рекох – че времето не е много. Чувал ли си за Лермонтов?“ – попитах. Той кимна с глава и добави: „Поет“. „Да, гениален поет“, допълних го аз. „Но най-хубавия негов паметник е в град Ставропол. Един град, „построен от българи“, тогава, когато само Господ е знаел, че ти ще дойдеш на този свят. Тръгнал съм да чуя песните на ансамбъла на този град. Но нека да ти разкажа за деня 10 декември. Знаеш ли какво е братска могила? Такива има 4 между Горна и Долна Митрополия, край Плевен. Във всяка една от тях лежат момчета почти на твоята възраст. Общо около 1000 на брой, без знак за почит и памет. Лежат в 4 безкръстни гроба, вече 145 години! Отделени са по полкова принадлежност. Загинали са на този ден за България, която и ти, и аз, обичаме. Загинали са рано сутринта при внезапния и отчаян опит на Осман паша и неговата 40 000 армия да се измъкнат от обкръжението край Плевен. Да бяха побягнали тогава никога нямаше да я има България. И ние с теб, сега, едва ли щяхме да говорим на български. И ако думичката „Позор!“, която скандира вашата агитка има право на живот, то е само в случай, че се отнася за тези, които не са ви казали цялата истина. А ти помисли защо.

По време на същата война най-прочутият английски военен кореспондент Арчибалд Форбс, пише подстрекаващо, че турците имат пълното право да изколят българите докрак като овце, когато руснаците се опитат да преминат Дунава“. Младежът срещу мен мълчеше, после подръпна още по-ниско качулката на своя суичър и съвсем изненадващо ми подаде ръка. Поех я, въздъхнах, поизправих рамена и поех към препълнената зала на Руския културно-информационен център. „Боже, казах си, дай сила, упование, и мъдрост, на децата на моя народ! Жива е паметта на кръвта. Трябва само да бъде умита от лъжите от користта и омразата. Дай ни сили и дни да се потрудим това да се случи. И спаси ни от Лукавия!“

 

Да съхраним идеала за добруване на народа ни

Е-поща Печат PDF

На изборите за 49-то Народно събрание, насрочени за 2 април 2023 г. ПП „Нова Зора“ ще подкрепи Коалиция „БСП за България“, съгласно подписаното на 23 февруари споразумение за съвместно участие в изборите. Споразумението е подписано от Корнелия Нинова, Председател на ПП „БСП” и на Коалиция „БСП за България“ и Минчо Минчев, Председател на ПП „Нова Зора“, и има действие до края на мандата на 49-тото Народно събрание, с възможност за неговото продължаване по взаимно съгласие и договореност. Това е закономерен акт, тъй като е налице голямо сходство в програмите на двете партии, близък, по отношение на ценностите, електорат и отстояване на патриотичния вектор в българската политика, факт, доказано през изминалите повече от 10 години на съвместна дейност в Коалиция „БСП за България“. ПП „Нова Зора“ е партия на трудовите хора; на наемните работници и земеделските стопани; на дребния и средния бизнес; на патриотично настроените и национално отговорни български интелектуалци и хората със свободни професии, и работи за създаване на благоприятни условия за техния труд и укрепване на националния дух на българското общество. Съответно ПП „БСП” е обявила, че защитава и се грижи за хората на наемния труд, микро-малкият и средният бизнес; земеделските производители с малки стопанства; хората със свободни професии в различните сфери на икономиката, културата и образованието; гражданите с по-ниски и средни доходи. В програмата й не е записано, че представлява интересите на едрия капитал; транснационалните корпорации; собствениците и арендаторите на огромни масиви земеделска земя; финансовите спекуланти; хазартните компании и др., както и гражданите с най-високи доходи и голямо лично благосъстояние. Пълният текст на споразумението между двете партии бе публикуван в бр. 9/28.02.2023 г. на в-к „Нова Зора“. По този начин ПП „Нова Зора“ получи 10 места в листите на Коалиция „БСП за България“.

В следващото изложение изказвам личното си убеждение за този правилен и навременен подход на ПП „Нова Зора“, с който тя потвърждава своята подкрепа за развитие и укрепване на социалистическата идея, прокламирана и защитавана в ръководните документи на ПП „БСП“ и ПП „Нова Зора“, както и в практическите действия на двете партии. ПП „БСП“ винаги е била атакувана по различни начини от вътрешни и външни врагове, понеже е продължител и носител на социалистическата идея, през изминалите повече от 130 години. Сега атаките са насочени директно към председателя на партията, г-жа Корнелия Нинова, което обаче аз лично намирам за атака срещу ПП „БСП“, единствената партия в НС, за която при цялата сложност на политическата обстановка в България, в контекста на геополитическите реалности, след държавния преврат на 10 ноември 1989 г., съдбата на народа и неговата държавност е била отговорност и задължение.

Кой провежда кампанията?

За съжаление, това са отделни бивши членове на партията, пребивавали на ръководни позиции през годините, в структурите на БСП. Причините са различни: вождизъм; преследване на лични и корпоративни интереси; загубени постове в Народното събрание и властовите структури; укрепване на разклатения им имидж като партийни лидери и пр., с две думи „стари муцуни“, както е прието да се говори в тези случаи. Особено болезнено се възприе мандатността при заемане на определени длъжности и съответен престой в НС, както и прекият избор на председател на партията от всички партийни членове, а не само от Националния съвет (700-800 делегати). Истината обаче е, че срещу Корнелия Нинова застанаха партийни членове и лидери, пряко свързани с политики и действия, които през годините успешно обезсилваха вярата на обикновените социалисти в идеала и в крайна сметка ерозираха въобще доверието на народа, унаследено от годините на социализма в партията, изградила по същество нова България. Малко е да се каже, че това са персонажи, които напълно оправдават с биографиите си понятието „пета колона“. Парадоксът е, че своите критики и „аргументи“ те винаги отправят от „автентични“ социалистически позиции. Самият факт обаче, че мнозина от тях призоваваха дори за съвместно управление с ГЕРБ, говори за изключителната сложност на самото разчистване на „Авгиевите обори“, с което се бе заела Нинова.

Публична тайна е също, че благодарение на няколкото бизнес империи, които те представляват, в Изпълнителното бюро на партията, в началото на мандата на Нинова, заседаваха „социалисти“, които притежаваха активи в общ обем от 4 милиарда лв. собственост!? Те ли щяха да бъдат защитниците на интересите на „унизените и оскърбените“, които БСП трябваше да представлява?! Това беше основно противоречие и Нинова се зае да го разреши, което обаче, доведе до различни опити за преврат от същата тази т.нар. вътрешна опозиция.

Днес ситуацията е такава, че за нея има само една молитва: „Спаси ме, Господи! от „приятели!“, С други думи, тя доказа на практика, че към враговете на БСП знае как да подхожда. Ето, това не може да й бъде простено от засегнатите и те ще водят война срещу нея не само до края на мандата й по Устав, но ако имат възможност и до края на света – толкова е заслепяваща омразата им!

Как се провежда тази недостойна кампания?

Оставката на Нинова като председател на БСП се иска под благовидното мото, че „БСП е загубила идейната си основа“; че не отстоява „лявата“ идея и се е превърнала по същество в „дясна „партия“, а самата тя, е волунтарист и не може да работи в екип и да сплотява инакомислещите; че е установила „тоталитарен стил на ръководство“ и се е обградила с неподготвени сътрудници, които я слушат безпрекословно, и на които им липсва теоретичната подготовка за заеманата длъжност. В допълнение изтъкват, че тя нямала „правилен мерник“ за издигането на ръководни постове в партията на хора като ренегата Явор Божанков; че не допускала и не давала път на нови лидери, което водело до изчерпване на идеите и въвеждало БСП в блатото на застоя, и пр., и пр. А истината се вижда най-добре ако се проследи поведението на издигнатите от Нинова евродепутати, които, както говорят злите езици, веднага бяха напазарувани от председателя на ПЕС. Подхвърлят се в публичното пространство и различни инсинуации, като това, че когато е била на съответни ръководни позиции и като зам.-министър на икономиката, Нинова е участвала в приватизацията и се е обогатявала, а нейният син, който е служител в чуждестранна американска банка, бил нает да пази семейното богатство.

Всичко това ако не беше жалко, щеше да е смешно, защото напомня за анекдота от миналото „Ами вие защо биете негрите?“.

Важно е обаче да се види къде и как се провежда тази кампания от т.нар. вътрешна опозиция? За съжаление, този разговор не е в структурите на БСП и на съответните партийни форуми, където бдителните другари с аргументи и ясни принципи, биха могли да поставят този въпрос. Напротив. Цялото това наплевателство се води в медиите, което, доколкото ми е известно, е противоуставно и е напълно недостойно от морална позиция. Последните грозни прояви бяха по време на заседанието на 50-тия редовен конгрес на ПП „БСП”, на 11 февруари в зала № 3 на НДК. Целта на жалкия пърформанс бе прозрачна и ясна: да бъде отстранена Нинова от председателския пост и да не се допусне регистрацията на Коалиция „БСП за България“ в ЦИК. Това обаче бе предотвратено от 2/3 от делегатите на конгреса. Когато шумната агитка разбра това, напусна залата, а бившият председател на БСП Сергей Станишев, подобно на овчар я подканяше и напътстваше. Веднага след това логично се стигна и до новото обединение на „разбитите авари“, в Коалиция „Левицата“. В нея се събраха всички стари грешници на прехода, ведно с „люспи“ и ренегати, без да е ясно какви конкретни „леви“ политики ще провеждат, ако преминат 4 % праг за влизане в Народното събрание! Но и това не всичко. Важното е на предстоящите избори, по един или по друг начин, от БСП да бъдат отклонени гласоподаватели, за да се види, че „под ръководството на Нинова бе реализиран още един провал“. И нито дума, нито следа от собствените им „заслуги“ в това отношение. Важното е техните критики да придобият плът, БСП да отпадне като пречка, постулатите на Истанбулската конвенция да бъдат налагани, защото в нейното отхвърляне Нинова е незаобиколим аргумент и основание. Погубеният авторитет на БСП ще остане само като друга последваща придобивка от опита им да увлекат след себе си и редица недотам осведомени и доверчиви избиратели социалисти..

Защо с тази своя статия аз заставам зад лидера на ПП „БСП“ Корнелия Нинова, към която, ние, в „Нова Зора“ също имаме редица въпроси? Отговорът е, защото като съюзници на обикновените социалисти, идеала на които никога не сме предавали, ние не сме безразлични към ситуацията, в която самата БСП и нейният председател се намират в състояние на „кръгова отбрана“ срещу вътрешните и външните врагове. И защото не ни е в характера да гледаме с безразличие една ситуация, в която преситената глутница от партийни вълци се разправят с партия, оцеляла през бури и сражения, в продължение на 130 години. Отделен е въпросът за личните качества на Корнелия Нинова, която е завършила с отличие Гимназията за древни езици, дипломиран юрист е от Софийски държавен университет и притежава лидерски качества, които аз лично оценявам високо, заради нейните позиции и, заради защитата им през изминалите години, както в Народното събрание, така и в публичното пространство, и на партийните форуми. Защото Корнелия Нинова има харизма и се държи като „човек от народа“, без протекциите на родители „активни борци“ и социалисти „трето поколение“, с което парадират някои от личните й врагове. Защото тя работи всеотдайно за постигане на целите на партията в социалната сфера, които засягат широки народни маси, а участието на Коалицията в последното правителство доведе до социални резултати, които иначе бяха загърбвани в продължение на 12 години от управлението на ГЕРБ. Сега коалиционните партньори си преписват постигнатите резултати, макар че в техните програми да нямаше и дума за тях. Нинова съумя да превърне „поражението“ от изборите в победа, с участието в управлението и превръщане на програмните обещания в реалност – доходи, пенсии, помощи за учениците, безплатни учебници, детски градини, минимална работна заплата, ваучери и пр. Всичко това всяваше респект в „десницата“ от нашенските евроатлантически марионетки, от различни политически партии и неправителствени соросови организации, европейски фондации и пр. Това не бе по вкуса особено на нашите Хаджи Иванчохаджипенчовци, поставили се в услуга на чужди на България интереси. Но какво повече може да се направи в една такава компания със „защитници на народа“ като ДБ и ПП?

Преди десетина дни прочетох коментар във в-к „Минаха години“, в който се правеше заключението, че при поредни загуби на футболния отбор, се сменя треньора. Считам, че авторът на тази „мъдрост“, не е съвсем прав. Какво е виновен „треньорът“, ако 1/3 от състезателите от отбора му изведнъж се окаже купен или самопредложил се на противника? Как се побеждава по този начин противник, когато срещу отбора ти изначално свирят съдиите, а собствените ти състезатели сътворяват умишлени дузпи? Аз мисля, че по-правилният подход е да бъдат отстранени играчите, които провалят мачовете. Нинова го направи и сега остава единствено да бъде обвинена за земетресението в Турция, за топенето на ледниците, за изменението на климата, за войната в Украйна и пр., и пр. грехове.

Лични впечатления

Мойте лични впечатления са придобити от присъствието ми на заседания на Коалиционния съвет на КП „БСП за България“, както и от заседания на Националния съвет на БСП. Ето някои от тях.

• БСП ще има своя Телевизия (БСТВ), обяви Нинова, както „Алфа“ и СКАТ, само че много по-ефективна от тях. Защото е глас на една голяма партия.

За сведение този въпрос аз лично го поставих на едно изнесено коалиционно заседание в офиса на ПП „Нова Зора“, пред бившия секретар по коалиционната политика г-н Евгений Узунов, който ми отговори, че телевизията е нещо много скъпо. Възразих му, че в БСП има много милионери, които би следвало да помогнат. Той се намръщи, млъкна и ми обърна гръб, а аз се запътих към г-н Сергей Станишев, който като чу аргументите ми, веднага излезе на балкона, за да пуши и докрая на заседанието не взе отношение по въпроса. По този начин олигарсите от БСП не си развързаха кесиите за едно народополезно и партийно дело. А когато Нинова ги застави, тя веднага стана лоша.

• БСП няма да подкрепи ратифицирането от Народното събрание на Истанбулскта конвенция, въпреки натиска от ПЕС. Има решение на Конституционния съд, че тя противоречи на българската Конституция. За това БСП ще инициира Референдум по този въпрос. И лично Нинова е инициатора. На фона на разбиранията на Сергей Станишев и партията на европейските социалисти, това си е направо революционен акт. Впрочем, защитата от домашно насилие е регламентирана в НК, а в Истанбулската конвенция се прокарват през задния вход еднополовите бракове, смяната на пола, осиновяването на деца от еднополови семейства, независима европейска институция, която има права над националните държави и пр. безумия, както и непрестанно увеличаващите се на брой полове, според джендърните критерии. В последните няколко дни стана известно, че в Испания вече се готви законодателство за узаконяване на „зоофилията“ – секс на хора с животни, което официално се наказва по българските закони и е анатемосано от християнската църква. Доживяхме и до новите „европейски ценности“: бъдеще, в което ще ядем насекоми, и умишлено, чрез различни инициирани пандемии по птици и животни, ще се самолишаваме от нормална храна.

В замяна на това ще ни разрешават секс с кози и овце!!!! Как да не се възторгне човек пред тази перспектика, ако няма съвест и свяст?!

• БСП е против налагането на санкции на Русия, което се отразява неблагоприятно както на ЕС, така и на България (прекъсване на газовите доставки, изграждането на АЕЦ „Белене“, санкциите срещу „Нефтохим“) и пр. По някои от телевизионните канали дори някакъв „специалист“-безродник, предложи оборудването на АЕЦ „Белене“ да бъде продадено или предадено на Украйна, в израз на солидарност, а всъщност да се закрие окончателно въпроса за изграждането на втора атомна централа в България.

• Категорично противопоставяне за въвеждането на „еврото“ от 1.01.2024 г., като отказ от българската парична единица, една от последните непревзети крепости на националния суверенитет. БСП защитава провеждането на Национален референдум за това, поради множество причини, ясно огласявани по БСТВ от проф. Румен Гечев и доц. Григор Сарийски от БАН.

• БСП е за прекратяване на войната на територията на Украйна и сключване на мир, който не може да бъде постигнат с постоянните военни доставки за Украйна, с космическата, финансова и друга логистиката от САЩ, НАТО и ЕС. На едно от заседанията на Коалиционния съвет Нинова декларира, че като зам.-председател на МС и министър на икономиката не е подписвала износ на оръжие за Украйна (нито един патрон). Това тя твърдеше и от трибуната на Народното събрание, и в множество медийни прояви. Наскоро бившият министър-председател Кирил Петков се похвали пред западна медия, че в първите дни на войната това е правено. Явно контрабандно, без съгласието на Министерството на икономиката. Ако официално беше изнасяно оръжие за Украйна, за бандеровския режим, защо се наложи в 48 НС да се гласува закон за този износ от т.нар. коалиция на войната?!... За съжаление част от партиите в ПЕС припяват на САЩ, Пентагона и НАТО, които съсипват държавите в Европа, за сметка на безпрецедентното обогатяване на фирмите от военнопромишления комплекс на САЩ. БСП, обаче заявява, че Русия не ни е враг!

• Председателят на Коалиция „БСП за България“ К. Нинова отстоява програмните обещания на БСП от трибуната на парламента, говори от сърце, без да чете критичните бележки и посланията, които отправя за решаване на кардинални въпроси от настоящето и бъдещето на България. С категоричните си позиции като Председател на парламентарната група на КП “БСП за България“, тя наложи социалната тема за приоритет № 1 на последните няколко парламента и кабинети, въпреки мощния отпор от страна на „десницата“. Справка: Програмата на БСП. В този смисъл е необходимо да се подчертае, че БСП се различава от останалите партии в НС с това, че има ясна програма с приоритети и последователно се бори за тяхната реализация. Другите партии говорят общи приказки и нищо конкретно от това какво ще направят, когато дойдат самостоятелно на власт или участват в коалиционно управление, не е записано в програмите им. Сега същото слушаме и от екраните на телевизорите. Само приказките са предизборни, обещанията са заоблени обещания, колкото да се харесат на потенциалните избиратели, но без последващо покритие и отговорности на практика. Това се повтаря вече повече от 30 години „демокрация“…

• Какви лидери се предлагат за председатели на БСП, след евентуален „партиен преврат“ или изтичане на втория мандат на Корнелия Нинова? Досега са ми известни кандидатурите на Костадин Паскалев и Крум Зарков. Нищо лично, дори се познавам с последния, но не мога и двамата да ги сравнявам с Корнелия Нинова. Затова битката се води срещу нея като тя е обвинявана във всички смъртни грехове… Целта е известна от историята - да се премахне войводата, за да се разпръсне четата, т.е., за да се унищожи останалата единствена автентична социалистическа партия на България! А след това ще се стигне и до въпросителните на Дякон Левски: Народе??? Но ще бъде твърде късно.

В заключение заявявам: Ние, в „Нова Зора” ще гласуваме за КП „БСП за България“ и съгласно подписаното Споразумение, призовавам нашите членове и симпатизанти, както и читателите на в-к „Нова Зора“, на базата и на изнесеното в личното ми становище, да гласуват на предстоящите избори не с емоция, а с трезв разум, за да не бъдат излъгани за пореден път от високопарните заявки и фалшиви призиви за единство. Тези послания галят ухото на избирателя, но после се налага той да си посипва главата с пепел, да ругае срещу телевизора и да се тюхка, че пак ни излъгаха!

През годините БСП бе дискридитирвана от ръководители-съглашатели, които представяха своята безпринципност като висок израз на политическа мъдрост и самопожертвувателност, в името на държавата и народа. Видя се, че те нито опазиха държавността, нито успяха да съхранят народа и неговото бъдеще. Сега последният им принос във всеобщия поход на унищожението на всичко стойностно и честно може да бъде само убийството на БСП. Нека не им позволяваме да го направят! Много по-добре за България ще бъде една БСП без „мокрия барут“ на тяхното присъствие в нея. За да бъде съхранен идеалът и възможността за добруване на народа ни.

08.03.2023 г.,

г.о.з. полк. д-р по право: Тодор ПРЕДОВ –

зам.-председател на ПП „Нова Зора“

 

 

 

ВАКСИНИ ЗА СМЕТ?

Е-поща Печат PDF

В познатата ни от детството приказка „Сливи за смет“, бащата на един кандидат за женене тръгнал да му търси булка, предлагайки на момите необикновено изгодна размяна: сливи срещу донесената от тях смет. Всички се надпреварвали коя повече смет да донесе, само една донесла една шепа и то събрана от комшиите. Така дядото разбрал коя мома става за негова снаха.

Историята с появата на „китайския“ коронавирус COVID-19 и търсенето на ваксини и лекарства против него, удивително напомня метода на героя от народната приказка. С тази разлика, че създателите на чудодейни ваксини и лекарства и фармацевтичните гиганти, които произвеждат, рекламират и продават техните продукти, ги разменят за много, много пари. И същевременно проверяват не чистофайничеството на момите, а акъла на политиците и на изплашените до смърт потенциални и реални пациенти на ковидотделенията.

В глобалната кампания за раздухване на страх и паника,

чиято единствена цел е да се увеличат печалбите на фирмите, произвеждащи ваксини и лекарства, ортаци на последните се явяват и „независимите“ медии, които от сутрин до вечер повтарят като папагали: „ковид, ковид“ и „ваксини, ваксини“. В такава атмосфера на преден план излизат самозвани „спасители“ на човечеството, които по този начин се опитват да удължат оставането си на власт. И у нас има един такъв „спасител“, който в началото на коронавирусната епидемия „затвори“ държавата заради няколко заразени и починали, но после се „загрижи“ за икономиката и остави „много умно“ вируса да вилнее цяло лято из страната. Понеже София се тресеше от протести срещу него и главния прокурор, Борисов скиташе из България с джип, в който като куфари се возеха част от министрите му. Докато се „срещаше“ и ръкуваше с народа, премиерът-Слънце успя и да се зарази с коронавирус, след което се самоизолира под карантина. Тогава започна фейсбук сериалът „Сам в къщи“, в който Борисов громеше своите опоненти, начело с президента Радев, както и „лъжливите и смрадливи сайтове“ с техните „вуду измишльотини“. Едва оправил се от „короната“, той отново яхна джипа, сподирян от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. И двамата да ги ожали човек, сякаш си нямаха друга работа, та приемаха безропотно ролите на свидетели на самохвалните демонстрации на своя шеф относно пътното строителство. Докато по пътищата между болниците и на стълбите пред някои лечебни заведения беряха душа жертви на коронавируса и на хаоса в здравеопазването, съпартийците и коалиционните партньори на Борисов в парламента сътвориха не един и два скандала. Било с лобистки поправки в закони, облагодетелстващи автобусните фирми, таксиджиите и фирмите за бързи кредити, било с панаири за предстояща водна криза, която премиерът и министърът на околната среда и водите „предотвратиха“ с една прегръдка. Накрая „народните избраници“ бламираха и маньовъра на Борисов с проекта за нова Конституция и свикването на Велико народно събрание. Докато той се радваше на високия кредитен рейтинг на страната, оповестен от една международна кредитна агенция, тълкувайки го не само като доказателство за финансова стабилност, а и като покана за нови външни заеми, освен по корупция, България се нареди на първо място в ЕС и света и по смъртност на глава от коронавируса: 16,18 на 1 милион население. Дори Босна и Херцеговина е по-добре от нас по този показател. А тя още не е станала член на ЕС, нали?

На 24.11.2020 г. у нас беше поставен своеобразен

черен рекорд

от 189 починали от коронавируса за едно денонощие. Но и след това картината на епидемията не вдъхва особен оптимизъм: 157 починали на 25 ноември; 141 починали на 26 ноември; 162 починали на 27 ноември и 151 жертви на коронавируса на 28 ноември. На 29 ноември броят на починалите намаля на 69, а този на новопотвърдените носители беше 1792, но при направени 4928 PCR-теста. Докато Китай, с неговите близо 1,5 млрд. жители отчиташе единични случаи на коронавирус и то у хора, дошли от чужбина, а в 83-милионна Турция на 28 ноември оповестиха 177 смъртни случаи от пандемията. Не знам на какво разчита нашият министър на здравеопазването проф. Ангелов, като казва: „По нищо не се различаваме от другите“. Различаваме се и то как! Най-малкото по численост на населението, г-н министър! И по това, че „другите“ не ги управляват с години политически недоразумения и настоящи „калинки“. Дори в Турция учените обвиняват режима на Сарая в укриване на истинските числа за последствията от ковидепидемията. И казват, че ако са се публикували истинските данни, днес болниците нямало да бъдат претъпкани и лекарите и медицинските сестри да са на ръба на силите си от изтощение. Нима в нашето Отечество не е същото? „Лъжа и робство на тая пуста земя царуват“, пише Ботев преди повече от 150 години. Нещо да се е променило!

След като гръмотевичният провал на управляващите за отвличане на общественото внимание чрез „фейк“-а Велико Народно Събрание и Нова Конституция, Борисов затъркаля темата с ваксините срещу коронавируса, които сме били предплатили. И щом потеглели тировете, първо на нас щели да доставят ваксините на Pfizer & BioNTech и Moderna. Понеже ги е поръчала Урсула Фон дер Лайен, а с нея Борисов санким вечеря и закусва.

Обаче, точно тук някои долавят

„тропота на бедата“

и бият тревожна камбана. Например, печално известният у нас Ричард Ран, който заедно с Роналд Ът и отбор български икономисти, ни подготви разбойническата приватизация. В момента Ричард Ран е президент на Института за глобален икономически растеж и невероятно успешни производства (Institute for Global Economic Growth and Improbable Success Productions). На 23 ноември той публикува във вестник „Вашингтон таймс“ статия под стряскащото заглавие „Нека войните за ваксини да започнат“. Там Ран обяснява просто и ясно, че ваксините не само няма да спрат пандемията на коронавируса, ами може да влошат още повече нещата, ако правителството на Байдън се опита да наложи силово ваксинацията като задължителна. Проучване на Gallup показало, че 42% от американците не желаят да се ваксинират. Вероятно, заради страничните ефекти на ваксините, които още не са проучени. А и така наречената „Фаза 3“, т.е., изпитанията върху хора, е с твърде ограничен обхват. Има опасност и да не могат да бъдат задоволени исканията за ваксини, понеже фирмите производителки бързат да ги предложат и на ЕС. Какъв ще е приоритетът на администрацията на Байдън при това недоверие към ваксините? Ваксиниране на медиците от първата линия, по-възрастните от най-рисковата група, или учениците, студентите и децата от детските градини. Ричард Ран напомня, че преди години училищата са изисквали доказателства за ваксинация срещу определени заболявания, за да приемат ученици. Но задължителното ваксиниране не само щяло да отприщи корупцията на държавните чиновници и да породи съпротива у гражданите, но и да възроди черния пазар на лекарства. Затова трябвало да се прилагат „политики на моркова и тоягата”.

Нашият премиер уверява, че ваксинирането в България ще е доброволно, но какво ще правим ваксините, които така или иначе сме предплатили? Останаха ли моркови, или правителството ще развърти сопата? Или ще отложи парламентарните избори, възползвайки се от пандемията, за чиято трета вълна предупреждават от СЗО?

Турците също подхождат твърде предпазливо към ваксините, имайки предвид злополучния си опит от борбата със свинския грип. Според Арслан Булут, в разгара на епидемията от свински грип Турция е внесла 8 млн. дози ваксина, но повечето били хвърлени на боклука, след като Реджеп Тайип Ердоган заявил: „Каква ваксина? Аз ваксина-максина няма да си сложа!“ Въпреки че създателите на ваксината Pfizer, проф.д-р Уур Шахин и проф. Йозлем Тюреджи, са семейна двойка, деца на турски мигранти в Германия, Турция е внесла 600 000 дози ваксина срещу коронавирус от Южна Корея. А самата Южна Корея си поръча руската ваксина „Спутник V“. Мурат Емир от Народнорепубликанската партия предупреди: „Успяхме да намерим ваксини от Южна Корея, но бяха купени само 600 000 броя. При това положение от двама медицински работници, единият няма да може да се ваксинира.“ („Джумхуриет“/28.11.2020).

Ваксината на Pfizer има огромен недостатък:

трябва да се съхранява при температура от минус 70 градуса по Целзий. И следователно, България ще трябва да купи подходящи фризери. А коя болница у нас може да си позволи такъв разход? Ваксината, изготвена от Университета в Оксфорд, Великобритания, пък се компрометира чрез предозиране. Освен това експерт от Оксфорд, цитиран от Арслан Булут, е казал: „Първо създадохме вируса, после ваксината!“ („Йеничагъ“, 25.11.2020). Излиза че британските вирусолози от Оксфорд са вкарали коронавирус в тялото на шимпанзе, за да си „поиграят“ с генома му.

Накрая, екип учени от Китайската Академия на науките са публикували статия, в която твърдят, че вирусът от Ухан не е оригиналът. За да докажат това, те изследвали коронавирус с най-малко мутации и установили, че мястото, от което е тръгнала епидемията се намира „извън територията на Китай”. Най-вероятно всичко е започнало от замърсената вода, която хора и животни пият в Индия. Така вирусът е прескочил от животните у хората. Но китайските учени изброяват цели 9 „съмнителни“ страни: Бангладеш, САЩ, Гърция, Австрия, Индия, Италия, Чехия, Русия или Сърбия. Да им благодарим, че са прескочили България.

Дейвид Робъртсън, експерт от университета в Глазгоу, охарактеризира публикацията на китайците като „съдържаща много недостатъци“ и такава, която „не прибавя нищо към разбирането за коронавируса”. Без никакви доказателства китайците обаче изтъкват, че първоизточникът на коронавируса може да са и Италия, и САЩ. И че епидемията е започнала още през юли 2019 г. Може би и това е част от „войната с ваксините“? Борисов, вместо да ни спаси, направо ни е „набълбукал“ с нещо, което не само ще бъде безполезно срещу коронавируса, но може още да влоши ситуацията поради страничните си ефекти. Както се казва,

лекарството е по-опасно от болестта.

Когато един турски професор, д-р Фехми Табак, председател на клона за фундаментални изследвания на инфекциозните болести към факултета по медицина на университета „Джеррахпаша“, казва, че ще си постави китайска ваксина, защото й се доверява, това би трябвало да светне нечия лампичка! При всички ваксини, изпитанията върху хора, т.нар. Трета фаза, са повечето нови и в ограничен брой, за да се твърди, че те са надеждни. Според италианския вирусолог д-р Стефано Монтанари, предвид на това, че вирусът мутира бързо и не образува антитела, ваксината няма да послужи за нищо. Обратните твърдения са една пълна и глобална фалшификация, както и ваксините срещу настинка в зимните месеци. „Това, което трябва да направите срещу коронавируса, е да засилите своята имунна система“ – съветва той, напук на някои експерти у нас, които твърдят, че смъртните случаи от коронавирус се дължат на свръхреакцията на имунната система.

Но, както отбелязва Арслан Булут, светът и Турция се управляват с лъжа и медиите, включително турските, са се превърнали в инструмент на лъжата! Поради което никой не вярва на обявените от правителството цифри за пораженията от коронавируса. И у нас е така, защото медийните изяви на Борисов, НОЩ и пиарите на ГЕРБ, са ни дошли до гуша. Те направо повтарят хипнотичните сеанси на Алф, който се опитваше да убеди котарака, че не е котарак. А нашите умници ни уверяват, че живеем все по-добре, въпреки че стотици на ден умират. Не само от коронавируса, а и от хаоса в управлението на кризата.

Арслан Булут припомня и казаното преди години от професор Улрих Кайл, директор на формирование по епидемиология към СЗО, което проучва честотата и начина на разпространение на заболяванията: „Епидемията от свински грип беше една кампания за всяване на страх, провеждана съвместно с производителите на лекарства с цел увеличаване на техните печалби.“

Помните ли колко прасета бяха унищожени мърцина у нас заради африканската чума? Ами овцете и козите в Странджа и Сакар? Когато толкова светила предупреждават за злоупотребите с пандемията от коронавируса, не следваше ли нашият „спасител“ да бъде по-предпазлив с американските ваксини? Да, но както е известно „вторият акъл“ на българина винаги идва късно, а пък този на управляващите ни може да не дойде никога. И папагалите могат да викат „ваксини, ваксини“, но при нашите политически и медийни папагали това е и проява на инстинкт за оцеляване. Предплатили сме си били ваксините, както предплатихме изтребителите дето още не са създадени, и ще си „ручаме жабето“! Но и с ваксините е като с природния газ – вземай или плащай, дори да не ти свършат никаква работа.


Турският президент Ердоган смята ислямофобията за по-опасна и по-бързо разпространяваща се от коронавируса. Във видеопослание до Конгреса на мюсюлманската религиозна общност в Америка, той заяви: „Тази година бяхме принудени да се борим не само с вируса COVID-19, а и с по-бързо разпространяващия се от него вирус на враждебността към исляма“. („Миллиет“/28.11.2020). Дали не съществува и вирус, който причинява човешката глупост? Или глупостта е вродена и ако някой е роден глупав, това е завинаги?


 

БЪЛГАРИЯ Е ЖИВА И ДЕЦА НЕ ДАВА!

Е-поща Печат PDF

На 7.12.2019 г. в София се състоя международен и национален протест „Спаси семейството, защити децата!” организиран от Сдружение РОД и Национална група Родители обединени за децата (НГ-РОД), наброяваща вече 209 083 членове от цялата страна. Протестът бе  срещу ранното детско сексуално обучение в училищата и детските градини, социалното и медицинско отвличане, детското правосъдие, разрушаване на българското семейство, на християнските ценности, срещу антисемейните политики, неправомерното отнемане на деца по несъстоятелни причини, срещу GREVIO - орган за изпълнение на Истанбулската конвенция, срещу Вarnevernet - норвежкият модела за социални услуги, срещу задължителна и принудителна социална услуга за отнемане на деца от родители и продажбата им на наши и чуждестранни осиновители, срещу Закона за социалните услуги и антидетските и антисемейните промени в законодателството, приети от правителството на България, както  и за категоричната им отмяна.

На протеста присъстваха хора от всички локални групи на РОД: София, Пловдив, Асеновград, Пазарджик, Кърджали, Бургас, Благоевград, Дупница, Ямбол, Гоце Делчев, Русе, Велико Търново, Хасково Стара Загора... и мн. други, а на протеста във Варна взеха участие предимно хора от региона и Добрич.

Да защитят децата и семействата си от ръцете на социалните служби, от антисемейните политики, налагани от правителствата по света, се включиха и протестиращи от Норвегия, Испания, Германия, Австрия, Армения, Швейцария, Литва, Дания, Нова Зеландия, Хавай.

В София призивът събра хиляди родители, деца, баби и дядовци, организации, недоволни граждани, на площада пред Националния дворец на културата. Водещ и организатор на събитието бе Иван Вълков от сдружение РОД, юрист, баща на 4 деца, който откри протеста с думите: “Ние сме като опълченците на Шипка. На върха. Заобиколени отвсякъде. И нагоре няма накъде. И назад няма накъде. Зад нас са само нашите деца. За тях ние ще стоим докрай! До последно! (...) Братя и сестри, българи, като християни нека да отворим Свещеното писание и да се помолим с молитвата Отче наш, защото ако търсим съюзници на Запад, на Изток, на Север и на Юг, не знам кой ще ни помогне. И да търсим видни личности, които да се застъпят за децата ни – не ги видяхме досега. Тези, които са загрижени, са тук, сред нас. (...) За да поведем успешна война срещу джендър-идеологията, срещу джендър-религията, днес трябва да направим съюз и завет с Бога. Тогава Той ще ни защити и ще ни помогне...“

Цялото множество на площада, изречение по изречение, повтори Божията молитва, а след това пя  националния химн на България „Мила Родино“. Думата взе адвокат Шейтанов, съпредседател на сдружение РОД. (Част от словото му поместваме отделно).

След вълнуващото слово на адвокат Шейтанов, под звуците на химна на национална група РОД, шествието потегли по бул. „Витоша“ към църквата „Св. Неделя“, Министерски съвет и се спря пред Парламента. Когато многохилядният народ преминаваше край църквата „Света Неделя“, забиха камбаните на православния храм като израз на пълна съпричастност и подкрепа на Българската православна църква към родолюбивата съпротива на българите за запазване на християнските ценности и българските семейни традиции.

Пред Парламента, един след друг говориха родители, представители на РОД от други градове на страната, както и редови участници в протестите. Главните мотиви на ораторите се обединяваха около пълната решимост да продължат протестите дори ако  представители на властта все пак рашат да вземат участие в един действен диалог по въпросите, които ги вълнуват.

Протестиращите декларираха категоричната си решимост да се борят за отмяна на антидетските и антисемейни закони, приети безразсъдно или под натиск от народните представители на 22 март т.г. в угода на чужди интереси. „България няма деца за продан“ и „Долу ръцете от нашите деца“  скандираха участниците в митинга и този възглас побираше голямата тревога и могъщата сила на един народ, който за децата си винаги е бил решен на всичко.

Протестът приключи към 15,30 ч. с химна на България и „На многая лета“ в изпълнение на Борис Христов.


 

ТАЙНОТО ПОСЛАНИЕ НА ГЕРБ: НЕ ПРАВЕТЕ КАТО НАС!

Е-поща Печат PDF

„Фуше мрази хората, понеже основно познава себе си.“

(Стефан Цвайг, „Фуше, биография на един политически мъж“)


„Човек най-много мрази у другите онези пороци, които са присъщи на самия него“, гласи една древна мъдрост. Според друга мъдрост, хората обичат да дават добри съвети тогава, когато вече не са в състояние да дават лоши примери. Това важи и за политиците в България, особено за падналите от власт.

От първия ден на 47-то Народно събрание „конструктивната“ и „отворена за диалог“ опозиция в лицето на ГЕРБ и ДПС, дава противоречиви сигнали за „добронамереност“, призовавайки от една страна за смирение и национално обединение, а от друга, приписвайки на едва сформираното коалиционно парламентарно мнозинство и на партиите, които ще съставят излъченото от него правителство, собствените си грехове. По-точно, диктаторски и далавераджийски намерения и практики, печално известни от 12-годишното герберско-депесарско съдружие в престъпленията. Известно разминаване между ГЕРБ и ДПС възникна единствено при гласуването за председател на 47-то НС. За разлика от ДПС, които подкрепиха предложения от спечелилата изборите партия „Продължаваме промяната“ (ПП) 34-годишен юрист Никола Минчев, герберите се въздържаха от гласуване, без да издигнат собствен кандидат за този пост. Докато третата опозиционна сила, партия „Възраждане“, предложи свой кандидат с ясното съзнание, че няма как да мине с нейните 13 депутатски гласа. Тя единствена гласува против кандидата на първата парламентарна сила.

Следващата „конструктивна“ изява на ГЕРБ беше отхвърлянето априори на предложения от служебното правителство бюджет за 2022 г., предвиждащ теглене при необходимост на нов дълг от 10-12 милиарда лева. Съпартийците на Бойко Борисов се опитаха дори да наложат мораториум върху тегленето на нови заеми, окайвайки предварително децата и внуците си, които щели да плащат тези заеми. Абсолютно по същия начин реагира Борисов, когато правителството на Пламен Орешарски обяви през 2014 г. намерението си да изтегли дълг от 1,5 милиарда лева. Тогава „Лидерът“ отново беше изпаднал в опозиция след скандала с „надпечатаните“ Костинбродски бюлетини, обрекъл ГЕРБ на временно изпадане от управлението на страната, въпреки първото им място на изборите. След изборите за ЕП, председателстваното от Лютви Местан ДПС оттегли подкрепата си за правителството и Орешарски подаде оставка. Предсрочните избори отново спечели партия ГЕРБ, която състави коалиционно правителство с формациите „Реформаторски блок“ (РБ) и АБВ на бившия президент Георги Първанов. Тогава никой от „дясно мислещите“ политолози, политически психолози и социални антрополози, не видя нищо нередно в коалирането на десни партии с лявото АБВ. Но, когато днес се водят преговори за коалиционно управление между ПП, БСП, ИТН и ДБ, не минава ден от телевизионните студия да не се тръшка някой правоверен поклонник на дясното. Да не говорим за брифингите на „Лидера“ Бойко Борисов, който вещае хаос, глад и смърт, понеже никой не го кани на преговори за бъдещото управление. Нито пък му искат съветите. Казва че бил обиден от изявленията, че ГЕРБ не трябва да припарва до властта. И как да го канят на разговори, след като излъга собствените си избиратели и се отказа от депутатско място, въпреки че беше водач на партийни листи в два многомандатни изборни района (МИР). Как да повярват в неговата добронамереност и готовност за промяна, когато сред новоизбраните депутати на ГЕРБ виждат старите муцуни, включително скандалните бивши министри на вътрешните работи Младен Маринов и Красимир Терзийски, окървавили протеста през 2020 г.? Това е все едно да повярваме, че ДПС се е променило, когато от първия ред на пленарната зала гледаме санкционирания за корупция от САЩ Делян Пеевски, когото ДПС направи водач на две листи. Малка подробност е, че в 25-ти МИР-София Борисов беше изпреварен от рапъра Христо Петров (Ицо Хазарта), а в Пловдив – от бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков, съосновател на ПП и бъдещ премиер на новото редовно коалиционно правителство. По ирония на съдбата, нежеланият от САЩ Делян Пеевски седи на първия ред в парламентарната зала, редом с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е извън 47-то НС! Посърнал, гневен и брадясал, след като 12 години ни разказваше небивалици за вредите, които е претърпял от комунистите, както и за небивалите успехи на своето управление, Борисов се опитва да оправдае изборния си провал. Първо с намерените в митнически склад на летище София 150 машини за гласуване. После, с „пипнатия“ софтуер на машините и десетките хиляди флаш памети. Накрая, с „полицейския тормоз“ над активистите на ГЕРБ от страна на ръководеното от Бойко Рашков МВР. За полицейски натиск в деня на изборите говори и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Кога пресичането на търговията с цигански гласове и корпоративния вот стана „полицейски тормоз“, а не изпълнение на задълженията от страна на изборната администрация и правоохранителните органи? Последната уйдурма на герберско-депесарската политическа фантазия е за някакви 1 млн. лева, преведени уж по нареждане на служебното правителство и президента Радев, на тенденциозно предпочетената адвокатска кантора „Сиела“. Последната е ръководена от Иван Тодоров, брат на Веселин Тодоров, представител на фирмата „Сиела Норма“, доставила и поддържаща машините за гласуване. Срещу договор за юридически услуги от братовата му фирма, Веселин Тодоров се бил ангажирал да „открадне“ гласове от ГЕРБ и да ги разпредели на партията ПП, близка на президента Радев. Такъв договор, разбира се, от ГЕРБ не представиха, защото не съществува, но внушението е налице. В случая Борисов едва ли вярва на тази измислица, но постъпва като циганина, който не вярвал морето да се подкваси.

Въпреки това си казвал: „Ами ако се подкваси?“. В други държави подобна измислица, както и измислицата за поставянето на ваксини с изтекъл срок, щеше да бъде наказана най-малкото с глоба, ако не и със затвор. Обаче, както твърдял хвърленият в Черната джамия Петко Каравелов, в нашето Отечество такива неща не стават. И причината клеветниците да не получават заслуженото възмездие се казва Иван Гешев. Той си затрая и за чекмеджето в боянската спалня на Бойко Борисов, и за Мата Хари, и за къщата в Барселона. Да не говорим за авансово изплатените милиарди за строителство на магистрални участъци, които още не са проектирани, нито пък са получили разрешение за строителство. При някои дори не са завършени необходимите отчуждителни процедури.

Борисов реве, че новите управляващи щели да обременят с дългове идните поколения, но удобно премълчава факта, че точно неговото правителство планираше да изтегли заем до 16 млрд.лева. Каква част от тях бяха изтеглени и „усвоени“ по метода „ин-хаус“, и колко отидоха като предплата за още не нарисуваните американски изтребители „F-16 Block-70“, ние не знаем. Знаем обаче, че благодарение на „най-успешното“ управление, армията ни е като онази след Ньойския договор. Не по-малко смешен е и плачът на „Лидера“ за човешките загуби от коронавируса. Защото и при управлението на ГЕРБ и ОП, България беше последна по темп на ваксинация и първа по смъртност в ЕС и света. Както беше последна по доходи и първа по корупция. Опитите да се прехвърлят на служебните правителства, назначени от Румен Радев, греховете на 12-годишното авторитарно управление на Бойко Борисов са проява на неистов страх от евентуално възмездие. И то непременно ще настъпи, ако се сменят членовете на ВСС и главният прокурор Иван Гешев. Тогава ще стане ясно и защо България се провали в борбата с коронавируса, въпреки частичните локдауни и превръщането на учащите се в зрители на уроци по интернет. Учениците, които се обучаваха дистанционно през двете години на пандемията, заприличаха на врабеца, който всъщност бил славей, но завършил Консерваторията задочно. Новото правителство ще трябва да решава сложни ребуси – от енергетиката и икономиката, през здравеопазването, социалното осигуряване и образованието, до разчистването на Авгиевите обори на корупцията. Няма да му бъде никак лесно, като се има предвид натрупаната в обществото подозрителност и недоверие към всичко, което му се предлага отгоре. Включително, безплатните ваксини и лекарствата срещу коронавируса и многобройните му мутанти. Да не говорим за задължителната ваксинация, срещу която се бунтуват улиците в големите градове на Европа и Америка. Обаче, вместо да обещае скорошен край на пандемията, Голямата Фармация призовава за поставяне на трета доза и задължителна ежегодна реваксинация. В редица страни ваксинирането стана задължително, а неваксинираните се наказват с глоби, недопускане в обществения транспорт, забрани да посещават публични учреждения и дори да излизат на улицата. У нас БЛС започна разследване срещу яростния антиваксер доцент Атанас Мангъров, но кой знае защо голяма част от медиците ни ходят неваксинирани. Но това не е специфично българско или балканско явление. Според една публикация в турския всекидневник вестник „Йеничагъ“ (06.12.2021), откривателят на РНК-ваксината на Pfizer/BioNTech, професор д-р Угур Шахин също не се е ваксинирал, а пиел всеки ден кефир.  Ден по-късно вестник „Джумхуриет“ цитира опровержение на говорителя на Pfizer, според който професор Шахин само се забавил с ваксинирането си, понеже в Германия, където живее и работи, още не е била разрешена употребата на създадената от него ваксина. Към момента той вече си бил поставил трета доза. Излиза че създателят на ваксината е чакал тя да бъде изпробвана върху други хора и да бъде одобрена, за да я постави на себе си. За разлика от него, откривателят на ваксината срещу бяса Луи Пастьор, е изпробвал своя продукт първо върху себе се. Така доказал, че ваксината не застрашава човешкото здраве. Нещо, в което професор Шахин явно не е бил много сигурен. А пък директорът на Националния институт по алергични и заразни болести на САЩ Антъни Фаучи, който е и здравен съветник на президента Джо Байдън, бил оприличен на нацисткия доктор Йозеф Менгеле, който през Втората световна война правел експерименти върху евреи в концентрационните лагери. Д-р Фаучи през 2008 г. твърдял, че високата смъртност по време на испанския грип след Първата световна война, се дължала не на вируса, а на бактериална инфекция, причинена от носенето на маски. Днес, същият призовава да се носят не една, а две маски. Той беше наречен от президента Доналд Тръмп „бедствие за САЩ“, а днес е учуден защо не се наказва новинарската мрежа „Фокс Нюз“, позволила на журналистката от ЮАР Лара Лоугън да го сравнява с Менгеле. По този повод Черил К. Чамли написала във „Вашингтон Таймс“: „Сега д-р Фаучи иска да цензурира новините“. И на свой ред оприличила Фаучи на „продавач на змийска отрова“. Т.е. на измамниците, обикалящи от град на град, предлагайки чудодейни според тях лекарства за всички болести, като например змийска мас.

Противници на набързо разработените експериментални ваксини и лекарства за коронавируса и неговите десетки варианти, включително Омикрон, има навсякъде по света. Но само българите са готови да платят по 300-400 лева за фалшиви зелени сертификати, когато истинските са безплатни. Само че на теория те се дават единствено на напълно ваксинирани или на преболедували, притежаващи необходимия брой антитела. Няколко търговци на фалшиви сертификати бяха засечени и арестувани в Сандански, Асеновград и Раковски, но колко ли още неразкрити продължават да практикуват този занаят? Наскоро турският журналист Арслан Булут разказа във вестник „Йеничагъ“ (06.12.2021) как един 50-годишен италианец, живеещ в северната провинция Пиемонт, се явил във ваксинационния център с поставена фалшива ръка, понеже не искал да се ваксинира, а само да получи зелен сертификат. Медицинската сестра останала смаяна от факта, че „ръката“ на фалшивия инвалид няма вени и уведомила полицията за измамника. Дали „светлият“ му пример вече не се прилага и у нас? Защо БЛС, който подгони доцент Мангъров за антиваксерските му изявления, не реагира така и срещу бившия премиер Бойко Борисов, тиражиращ лъжата, че у нас се поставят ваксини с изтекъл срок? Прокуратурата също подмина изцепките на „Лидера“, вместо да започне разследване за саботаж на ваксинационния процес. И прокуратурата, и ятото прогерберски политолози, социолози, социални антрополози и политически психолози, както и „медийните мисирки“, които си затваряха  очите за авторитаризма и простотиите на „Лидера“, днес оплакват запечатването на офисите на Петьо Блъсковия вестник „Труд“, който е „забравил“ да си плаща наема на Министерство на културата. Главният редактор дори обвинява министерството, че не си било потърсило наема. Сякаш другите наематели чакат наемодателите да си поискат парите, за да им ги преведат. За всеки случай от ГЕРБ призоваха президента Радев да се намеси, вместо да обяснят как при евентуално опрощаване на дълга на медията ще се избегнат обвиненията в нерегламентирано държавно подпомагане на частна медия.

Поразяващи са и коментарите за новото правителство и министрите в него. Бившият началник на кабинета на президента Плевнелиев, понастоящем политолог, професор Румяна Коларова, изрази съмнение, че Кирил Петков е завършил в Харвард. Но забрави че любимият й „лидер“ Бойко Борисов е „доктор по дължината на маркуча на пожарната“, ако използваме определението на Татяна Дончева. Нима Филип Димитров, Жан Виденов, Иван Костов, Сергей Станишев, или Бойко Борисов бяха завършили Харвард или Сорбоната, преди да поемат премиерския пост? На Станишев трудовият му стаж започна като министър-председател, а Борисов е трупал политически знания и опит като пожарникар, бодигард, главен секретар на МВР и кмет на София, преди да основе ГЕРБ и да яхне България за цели 12 години. Не блестяха с особено образование и министрите, някои от които той беше „харесал“ по разклоните на Родината. Само в Министерство на здравеопазването се изредиха „експерти“, нямащи нищо общо с медицината, като бившия юрисконсулт на психиатрията в Русе Десислава Атанасова и бившия заместник-министър на финансите Кирил Ананиев. Да не говорим за другите кадрови попадения, едното от които стана причина ГЕРБ да се свържат с термина „калинки“. Така че тези, които критикуват неопитността и образованието на евентуалните нови министри в коалиционното правителство, приличат на бабата, която като гледала как агрономът крачи из калните ниви, му казала: „Толкова си учил, да беше поучил още малко, че един тракторист да станеш!“

Правителството на Кирил Петков няма какво хубаво да вземе от „най-успешното“ управление на Бойко Борисов. Трябва просто да изчисти докрай Авгиевите обори, оставени от бившите управляващи, включително в държавната администрация, енергетиката, здравеопазването, образованието и екологията. Моделът Борисов не е за следване, а за преследване!


 


Страница 5 от 509