Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЧИЙ ПОСЛАНИК Е Г-ЖА ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА?

Е-поща Печат PDF

Визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери бе придружена с истински порой от телевизионни предавания, в които водещи и гости се надпреварваха да облъчват зрителите с идеята как дружбата ни със САЩ е необходима “като слънцето и въздуха за всяко живо същество”...

Няма как - такъв тон бе зададен от президента, правителството и от тв-собствениците. И те го изпълняваха - кой по-добре, кой по-зле, по всички правила - с елементи на дискусионност и дори на съмнения.

Само у един от гостите нямаше съмнение - несменямия наш посланик във Вашингтон Елена Поптодорова, бившата преводачка на Тодор Живков. Тя се изяви в ролята на един Александър Матросов, за да затули амбразурата пред еколозите в защита на добива на шистов газ.

 

БАРБА ГАНЬОС СТЯГА ИЗБОРИ!

Е-поща Печат PDF

След като написа проект за нова Конституция и го замете под килима, барабар с искането за свикване на Велико Народно събрание, партията-ръководителка, водена от Бойко Борисов, заговори и за редовни парламентарни избори. Обаче отношението на управляващите и техните присъдружни към проведените от президента Радев консултации, напомня удивително на всичко, описано преди повече от век от Щастливеца в „Бай Ганьо прави избори“. Сякаш отново са се събрали бай Ганьо, Гочоолу, Дочоолу и Данко Хаирсъзинът, и умуват как да вземат хем властта, хем Солунската митница.

Злополучният председател на НС Цвета Караянчева обвини президента в насаждане на недоверие в честността на изборите, а след два дни обяви, че бил и некомпетентен, понеже избрал за дата на редовните парламентарни избори 4-ти април, когато е католическият и арменският Великден. Точно Цвета да говори за арменския Великден, когато преди години, заради подмяната на термина арменски геноцид с масово унищожение, бе наречена ПКП от своя вожд Борисов – това ми идва множко! Бедна, бедна, Караянчева, по-добре да се беше замонашила в някой манастир в Родопите, насред оня скандал с изтеклия аудиозапис на Борисов, вместо да продължиш да говориш и вършиш глупости! По какъв начин посочената в президентския указ дата за провеждане на изборите, ще повлияе негативно на избирателната активност? Ако Радев беше избрал Банго Васил, циганската Нова година, може би гласовете за ГЕРБ, ОП и ДПС щяха да намалеят чувствително, макар че ромите гласуват масово привечер.

Иначе арменците и католиците в България са достатъчно съвестни граждани, за да намерят време и за празнуване, и за гласуване. Пък и броят им е несравним с този на циганите. От екрана на телевизията Тома Биков повтори казаното на нарочната пресконференция на ГЕРБ, че няма да бъде внесено за обсъждане нито едно от направените от президента предложения за изменения в Изборния кодекс. Но най-нахално обяви, че Радев очевидно не можел да работи в консенсусна среда.

За какъв консенсус говорят от ГЕРБ,

щом априори отхвърлят предложенията не на президента, а на другите участници в консултациите при президента? Например, предложение за гласуване по пощата направи и бившият организатор на изборните победи на ГЕРБ Цветан Цветанов, позовавайки се на румънския опит. Управляващите отхвърлят това под предлог, че в България няма такъв опит, а гласуването в чужбина не може да бъде нито контролирано, нито гарантирано, заради противоепидемичните ограничения, карантини и забрани на събиранията и дори на излизането на улицата. Тогава как българските граждани в чужбина ще гласуват в посолствата и консулствата на България? Нали коалиционните партньори на ГЕРБ, „обединените“ патриоти, наложиха задължителното гласуване, макар и без санкции, за негласувалите? Още малко и от ГЕРБ ще заплашат с американски размирици, ако се допусне гласуване по пощата. Понеже добре познават окаяното и без друго състояние на Български пощи, сигурно са прави да се обявяват против това нововъведение. И без това цялата организация на изборите бе стоварена на ЦИК, включително наемането и сертифицирането на машините за гласуване. При това положение душманите на Борисов и Гешев в чужбина, ще пият по една студена вода. Четири години не стигнаха на ГЕРБ и ОП да отстранят недомислиците в Изборния кодекс. Но имаха време да напишат на коляно един проект за Конституция, който бе оставен на „гризящата критика“ на мишките. Благодарение на това тупкане на топката, страната ни отново отива на избори с предизвестен край. Т.е., с безброй причини вотът да бъде опорочен и участниците взаимно да се обвиняват в кражба или купуване на гласове, и в изборни фалшификации. Мила родна картинка! Забележете че за изборни манипулации от страна на управляващите говорят не само от БСП, ДПС и „Атака“, а и от извън парламентарната опозиция. Включително и председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

Изтеглянето на изборите с една седмица

не е повод за обвинения към президента в политически пристрастия и нарушаване на закона, а негово конституционно право. Така той осигурява на ЦИК още една седмица за подготовка на изборните комисии и проверка на машинния вот. Но няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види. Ако организаторите на изборите обясняват на избирателя технологията на гласуването с машини, запазвайки и гласуването с бюлетини, хаосът в изборния ден ще надмине този с ваксинирането. Колко ли от местата в секционните и регионалните избирателни комисии ще останат вакантни, или ще бъдат заети от отчаяни от нищетата, но абсолютно неподготвени „доброволци“ за мизерното възнаграждение. Датата на провеждането на изборите е най-малкият проблем, защото идва третата вълна на пандемията, а няма нито достатъчно ваксини, нито достатъчно време да бъдат имунизирани с две дози дори членовете на изборните комисии и партийните застъпници. ЦИК, РИК и СИК няма да са готови и на 15-ти май, защото им се стоварват задачи, неизпълними при дадените обстоятелства. При това продължава да стои и въпросът с „мъртвите души“ в изборните списъци, които са към 600 000. А как и мъртвите гласуват за ГЕРБ знае само шефът на държавната фирма „Информационно обслужване“, професорът по аналитична геометрия Михаил Константинов. Благодарение на това, че той се е превърнал в

несменяем пиар на управляващите,

му е поверена задачата да обобщава, натъкмява и тълкува „правилно“ изборните резултати. А, както е известно, не е важно колко хора са гласували, а кой брои бюлетините. А пък тези, в секциите с голямо ромско електорално мнозинство, дори няма защо да се броят бюлетините: ромите най-много харесват „Бойко Борисов партиясъ“ и дори позират с тениски, с лика на нейния лидер. На миналите местни избори в София заобичаха и Йорданка Фандъкова, но това е друг въпрос. Важното е, че не бяха заставени да избират между Банго Васил и любимата си партия ръководителка ГЕРБ. Така че ГЕРБ мърморят против датата 4-ти април, само защото е избрана от президента Румен Радев. Надяват се естествено в пропагандната пушилка около изборите народът да забрави за черните рекорди по време на „майсторското управление“ на коронакризата от страна на Борисов и НОЩ. Например това, че България, която е най-бедната страна в Европа, се класира първа в ЕС и света, по смъртност от коронавируса на 100 000 души. Благодарение не на правителството, а на добросъвестността на гражданите и на самоотвержената работа на медиците, тя се отлепи от дъното на леталността, но пък се закотви там по процента на ваксинираните. По този показател сме последни в ЕС. Управляващите обаче обявяват триумфално броя на излекуваните, който превъзхожда този на новозаразените, не и броя на починалите благодарение на „най-успешното“ справяне с пандемията.

С този темп на ваксиниране,

с този хаос и с това недоверие, не толкова към ваксините, колкото към управляващите, ваксинирането у нас няма да завърши и през 2023 година. А страни като Канада вече депонират резерв от ваксини, понеже не се знае до кога ваксините защитават имунизирания. Т.е., дали няма да се наложи след 6 месеца упражнението с ваксинирането да се повтори? А у нас няма достатъчно ваксини дори за медиците. За производителите на ваксини коронавирусът и неговите мутации, са истинска златна жила, поради което те просто нямат интерес от приключването на пандемията. Ето защо фармацевтичната фирма Pfizer реши по никое време да реконструира завода си в Белгия и обяви на ЕС, и на партньора си BioNTech, че ще закъснее с изпълнението на производствения план. Ако това не е рекет, какво е?!

Не се съмнявайте, че и „родолюбецът“ Веселин Марешки, собственик на вериги от аптеки и бензиностанции, се надява да забогатее от предлагането на „безплатни“ ваксини, които държавата на Бойко Борисов ще му плати с парите на всички данъкоплатци. При такъв келепир ще подпише не проект за Конституция без да го прочете, а и всичко, което му се предложи от управляващите. В противен случай присъдата от 4 години затвор, обявена на втора инстанция от Варненския апелативен съд, ще влезе в действие. И това недоразумение има наглостта да казва на президента, че бил случайно на този пост! Радев, разбира се, му напомни как е подписал проекта за Конституция на ГЕРБ без да го чете и му пожела „случайно“ да спечели едни президентски избори. Ако избраният с 2,5 млн.гласа Румен Радев е случайно на този пост, какво да кажем за Марешки, когото НС избра за заместник-председател, въпреки неговото осъждане? Нали цялата му парламентарна група има десет пъти по-малка подкрепа от Румен Радев? Със или без „Воля“ – все тая!

Дистанцирането на ДПС от Радев

също няма да се отрази съществено на неговия изборен резултат, ако отново се кандидатира за президент. Но ще е много любопитна позицията на движението, ако другият кандидат за президент, се окаже докторът-пожарникар Бойко Борисов, който уверява, че никога не би се коалирал с ДПС. Но не би отхвърлил нито подкрепата на „присъдружната“ ПП „Воля“, нито тази на „опозиционното“ ДПС. Целта оправдава средствата. Включително, ако както предвижда Иво Балев във вестник „Сега“ (16.01.2021), пропадналите тротоари и дупките по пътищата, се използват за урни, а зарязаните будки на „Лафка“ – за подвижни тъмни стаички. Така ще се реши и въпросът за гласуването на карантинираните.

А водевилът с ваксините ме кара да припомня написаното от Мюесе Илкнур в турския всекидневник вестник „Джумхуриет“ (16.01.2021): „Да варим ваксини“. Под „варене на ваксини“ Илкнур има предвид правителствените обещания за масово ваксиниране на народа, когато на практика в страната има само 3 млн. дози и те не са достатъчни за имунизацията дори на медиците от първата линия. По този повод тя разказва

приказката за халифа Омар, който се разхождал предрешен и подслушвал какво говорят за него по къщи и сокаци. Веднъж, докато слухтял като вицепремиера Марияна Николова пред една врата, чул да плачат деца. Влязъл и попитал домакинята защо плачат децата. Тя отвърнала, че мъжът ѝ е загинал на война и предния ден е сготвила последните провизии. В момента варяла камъни в тенджерата, за да залъже гладните си деца. Понеже по-рано семейството било заможно, срамувала се да проси. Омар я попитал защо не се е обърнала към халифа, а тя рекла: „Че той ако не знае за моето положение, защо е станал халиф?“

Нашият „халиф“ Бойко Борисов няма как да знае какво варят в тенджерите си домакините, на които той продава розови сънища, докато обикаля по пътищата с джип, или прелита над потъналите във вода и боклуци райони. Но ако някой го попита защо още е премиер, когато страната му е най-бедната, най-корумпираната и най-болната в Европа, ще приеме това за кръвна обида. Затова предпочита да го срещат възторжени и стимулирани предварително фенове, а не да гледа погребенията на „спасените“ от неговото правителство пациенти на ковид отделенията. Нито пък труповете на умрелите на стълбите пред някои болници. Борисов обича позитивните новини, в това число за диверсификацията на газовите доставки, чрез внос от Азербайджан. Само че азерският газ не тече през временната точка за достъп до Петрич, а отива в Гърция, защото не ни трябва. Напук на твърденията за „пълна диверсификация“, България продължава да консумира руски природен газ от газопровода през Украйна и Румъния. Останалото е предизборна пушилка.


 

СЪДБАТА НА РУСКИЯ НАРОД СЕ РЕШАВА В ДОНБАС

Е-поща Печат PDF

Какво са за нас Донецката и Луганската народни републики?

Защо не можем и не бива спокойно и равнодушно да наблюдаваме как силите на народната съпротива се бият срещу армията на Киев? Защо изходът от тази битка засяга всички руски хора, преди всичко – в самата Русия?

Ще се опитам да отговоря на тези въпроси.

Украйна като предизвикателство за Русия

Какво се случва в Украйна?

Там се осъществи украинска национална революция и сега успешно приключва финалната фаза на украинската етногенеза:

1. изгражда се нова украинска етнонация;

2. на основата й се формира политическа украинска нация;

3. извършва се заздравяването на украинската национална държава.

Този процес обективно представлява много голяма заплаха за руския народ и за руската държава.

 

ДПС ОПРЯ ДО ЦИГАНИТЕ

Е-поща Печат PDF

Не обича ДПС да стои в опозиция и това си е. Не обича най-евроатлантическата партия да е лишена от възможността да консумира изпълнителната власт и да „разпределя порциите в държавата”. Затова и сега Местан и дружина стават все по-истерични и все по-трескаво търсят предлози да демонстрират, че все още те дърпат конците на българската политика. И затова се хващат и за най-малкия повод, за да създават напрежение, да го усилват и мултиплицират, само дано се подкваси морето.

 

В БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ СТАВА И ПО-ЗЛЕ

Е-поща Печат PDF

• МАТРИАРХАТ ЗА ЕДИН ДЕН – NO PASARAN!

„Сега като ви слушам и като ви гледам с интерес към президентските избори, си мисля защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена президент. Имаме достойни фигури, които можем да обсъждаме”. Той рече премиерът, и председател на „всепобеждаващата”, макар и с все по-малко, партия ГЕРБ пред конгреса на женската организация „Жени-ГЕРБ”. Като пример за „достойни фигури” Борисов посочи Цецка Цачева и Йорданка Фандъкова, и двете с по два мандата на заеманите в момента постове, като кметицата на София ще бъде предложена и за трети мандат на предстоящите през 2015 г. местни избори.

„В ГЕРБ, на постовете, на които имаме жени, просто нямаме по-добър мъж за тях”, добави „организаторът и вдъхновителят на всички наши успехи и победи” от спорта до политиката. Сиреч, „премиерът Слънце”, за чийто пост не се е родил по-добър нито сред жените, нито сред мъжете в България и дори в Европейския съюз. А той някак скромно отстъпва на жените единствения синекурен държавен пост, който би му позволил да рита топката в делник и празник...

 


Страница 466 от 487