Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

В БСП ПРОТИЧАТ СМУЩАВАЩИ ПРОЦЕСИ

Е-поща Печат PDF

• Становище на сдружение „Генерали и офицери от запаса – членове на БСП, относно дискусията в партията,
свързана с отчетно-изборната кампания и подготовката
на предстоящия 48-ми конгрес

През 90-те години на 20 век човечеството преживя една от рядко срещащите се в историята катастрофи. Без войни и външно икономическо и политическо насилие, СССР, социалистическата система в страните от Средна и Източна Европа и Варшавския военен пакт се разпаднаха. Тази катастрофа предизвика нови геополитически процеси в глобализиращия се капиталистически свят, които пораждат ново съотношение на силите в международен мащаб и нови противоречия между тях. Настъпи нова историческа епоха в историческия ход на човечеството. В бившия СССР и социалистическите страни започна невиждана криминална реставрация на капитализма. В България този процес доведе до непознат в историята ни икономически, социален, политически и духовен разпад.

 

SOFT POWER СРЕЩУ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА

Е-поща Печат PDF

• НОВИ ТЪМНИ ЗАВЕРИ СРЕЩУ РУСИЯ И ВЛАДИМИР ПУТИН СЛЕД ПРОВАЛА НА „БЯЛАТА РЕВОЛЮЦИЯ”

Както стана въпрос и в предишна публикация, външнополитическата стратегия на САЩ за налагане на „демокрация” в страните на света се реализира чрез използването на т.нар. умна сила, което пък е съчетание от прилагане на „твърда” и „мека” сила. През 1990 г. Джоузеф Най, сътрудник на Съвета по международни отношения (Council on Foreign Relations ) и съратник на Збигнев Бжежински, използва за тези методи понятието “мека власт” или “находчива власт” (soft power). Според харвардския професор по международни конфликти Джоузеф Най „Soft Power(меката власт) е форма на външнополитическо въздействие, насочено към манипулиране дейността на хора и правителства чрез духовни ценности, които са привлекателни и имат морален авторитет”. В интерес на истината понятието, което налагат професорът и неговият настойник Бжежински, малко се различава от определението на Пентагона за психологическата война. Основните пропагандни клишета за soft power на САЩ са „американският начин на живот”, „ценностите на демокрацията” и „правата на човека”. Първото успешно използване на новата стратегия и първо нейно завоевание бе перестройката.

 

ПАК РАЗГРАДЕН ДВОР ОТКЪМ ТУРЦИЯ

Е-поща Печат PDF

Една от лютите закани на Бойко Борисов навремето, беше че не само ще съсипе ДПС, но и че ще тури ред в отношенията ни с Турция. Поне за второто за малко и ние да му повярваме. Започна да се държи бабаитски с Ердоган на международни срещи и обяви, че ще възстанови оградата по турската граница. Е, поне това можеше да направи. И заради шапа, и заради нелегалните емигранти.
Да, ама не. След като глътна вече общо 570 000 лева - за проекта и Бог знае какво още, оградата няма да я има.

 

ПАРИ НЕМА - ДЕЙСТВАЙ!

Е-поща Печат PDF

Горе долу в ситуацията от популярния комитски виц ще изпаднат българските общини. Поне така излиза казаното от регионалния министър Лиляна Павлова пред форума за имоти “БалРек”.  В следващия програмен период на оперативна програма “Регионално развитие” държавата вече няма да финансира безвъзмездно проекти, независимо от размера на инвестицията. Според нея бизнесът трябва да определя кой и къде да инвестира, а приносът на държавата да бъде осигуряването на дългосрочен нисколихвен кредит и предоставянето на терен.

 

ТЕЗИ ВОЙНИ НЕ СА МОИ

Е-поща Печат PDF

Няколко дни, след като написах статията си, в Афанистан бе ликвидиран терорист, който под маската на афганистански войник бил обучаван от български военни. От една страна, добре, че терористът е ликвидиран. От друга обаче, дали това няма да предизвика ответна реакция на талибанската съпротива срещу нашите войници с поредни български жертви?А защо не и срещу България под форма на някакъв терористичен акт? Наивен ли е този въпрос? Според мен той прави размислите в статията ми още по-актуални.
След настъпването на демокрацията големият писател-сценарист Христо Ганев написа в своя статия, че всъщност се е провела третата световна война, защото светът се е преразпределил. Не зная дали тази теза е изцяло приемлива, но все пак по-важното е, че човешка кръв не се проля. След въпросните събития голяма четвърта война не е имало, но десетки малки войни като раэгарящи пламъците си огнища постоянно съществуват в света.

 


Страница 466 от 636