Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПОРОЧНИЯТ КРЪГ

Е-поща Печат PDF

• Лъжата може да се погрижи за настоящето, но няма бъдеще

• “И все пак тя  се върти...” (Галилео Галилей след съда на средновековната Инквизиция)

На 23 януари т. г. Общобългарска фондация и център за изследвания на българите “Тангра ТанНакРа” изпрати Открито писмо до ръководителите на няколко български институции и организации. Това са Камен Балкански, изпълнителен директор на Националния филмов център към Министерството на културата, до Вяра Анкова, директор на БНТ, до създателите на филма “Народен дом на терора”, до президента на Р България Румен Радев, до вицепрезидента Илияна Йотова, до Бойко Борисов, председател на партия ГЕРБ, до Корнелия Нинова, председател на БСП, до евродепутатите на ГЕРБ Владимир Уручев,, Мария Габриел, д-р Андрей Ковачев, Ева Паунова, Емил Радев, Андрей Новаков, както и до евродепутатите на БСП Сергей Станишев, Момчил Неков, Георги Пирински.

Писмото е изпратено и на доц. Драго Михалев, председател на Съюза на репресираните от комунистическия терор в България, до Тодор Атанасов, председател на Съюза на репресираните, до Лиляна Друмева, председател на Съюза на репресираните “Памет”, до Симеон Игнатов, председател на Българския антифашистки съюз.

 

“ЕВРОПА ТРЯБВА ДОБРЕ ДА СИ ПОМИСЛИ”

Е-поща Печат PDF

Бригаден генерал д-р Файхтингер виден европейски експерт по въпросите на отбраната и сигурността, директор е на IFK (Институт за изследване на мира и регулиране на конфликтите) към Военната академия на министерството на отбраната на Австрия,“Нова Зора“ в разговор с Бойчо Дамянов


Как ще се отрази според Вас едностранното излизане на САЩ от договора за ракетите със среден обсег (ДРСО) върху стратегическата стабилност в света?

Най-напред бих искал да спомена, че контролът на въоръженията отново се превръща в животрептяща тема на международните отношения. Ако САЩ се изтеглят от ДРСО, това ще предизвика загуба на един от съществуващите в момента важни инструменти за контрол на ядрените оръжия. Този договор бе подписан в епохата на студената война и неговото действие бе особено интензивно през деветдесетте години.

Ако днес бъде изтръгната тази котва, това ще предизвика сериозни усложнения за сигурността в света.

Считате, че въпросът не е само двустранен САЩ – Русия?

Освен на двустранна основа САЩ – Русия тази стъпка ще предизвика остра дискусия и в глобален мащаб, тъй като ДРСО е от предишен период, когато светът представляваше двуполюсна система, а днес вече е многополюсен.

Освен САЩ и Русия днес в лигата на големите световни ядрени играчи се включиха Китай, Индия и донякъде Европа.

Означава ли това, че можем да очакваме създаването на нов механизъм на контрол, в който да се включат и тези нови полюси, или нещата могат да излязат извън контрол?

Едва ли ще се стигне до подписването на нов договор в досегашния му вид, но с участието на изброените нови страни... Предполагам, че ще се търси решение, в което да бъдат включени и новите наскоро разработени ракетни системи на базата на качествено нови технологии.

Днес също така трябва да се занимаваме и с контрола на дронове, и с контрол по използването на изкуствен интелект във въоръженията и т.н. Според мен се намираме в началото на глобална дискусия за създаването на всеобхватна система на контрол на въоръженията.

Мислите ли, че това са мотивите на САЩ за излизане от ДРСО?

Едва ли, но това би могло да послужи като един вид катализатор за започване на сериозно обсъждане в международен мащаб на тази тема. И днес на равнище ООН в Женева се водят разговори за контрол на новите оръжейни системи, но нещата стават сериозни тогава, когато настъпи такъв неприятен момент. Тогава става ясно колко непредсказуеми биха били последиците от дестабилизиране на стратегическото равновесие в света, от появата на нов кръг в надпреварата във въоръжаването.

Какви биха били последиците за сигурността в Европа?

Прекратяването на ДРСО със сигурност ще предизвика бурна дискусия в Европа, най-вече в рамките на НАТО. В момента така или иначе се обсъжда темата за увеличаване на въоръженията в отделните страни – членки на НАТО, като за тази цел военните разходи трябва да бъдат увеличени и да станат не по-малко от 2% от националния бюджет на всяка отделна страна.

Подобна ситуация имаше по време на студената война през 80-те години, когато се стигна до “двойното решение на НАТО” и разполагането на американските ядрени ракети “Пършинг” в Европа.

Както тогава, така и днес европейските страни не притежават такива ракетни системи?

Така е, те не притежават ракети със среден обсег и ако се стигне до разполагане на американски ракети със среден обсег в Европа, то би трябвало европейските страни да дадат или да не дадат своето съгласие за тяхното разполагане и европейското мнение трябва да бъде меродавно. Все пак това е наша земя и Европа трябва да каже ясно и категорично своето виждане по въпроса.

Как би се отразила тази нова ситуация на страните от Източна Европа, които са непосредствено на разделителната линия?

В случая разстоянието дори не е най-важният критерий. Ракетите със среден обсег, които са предмет на ДРСО, са с радиус на поражение от 500 до 5500 километра. По-важни са местата, където биха били разположени тези ракети, тъй като те автоматично стават първостепенни цели за нанасяне на ядрени удари от страна на противника.

При тази ситуация коя европейска страна би се съгласила безропотно да предостави своята земя за разполагане на американски ядрени ракети?

Считате, че Европа няма току тъй да се съгласи под натиска на САЩ?

Разбира се! За това няма никакво основание. Днес е налице ситуация, в която Европа трябва много сериозно да обмисли и обсъди нещата.

Според мен днешното изостряне на отношенията между НАТО и Русия е една голяма грешка. Би трябвало в 21-ви век да сме малко по-напред в стратегическото мислене, отколкото преди 50 години и да не се връщаме назад във времето отпреди договора за ракетите със среден обсег.

Вярвате ли, че Европа ще намери сили да се противопостави?

Да, мисля, че САЩ ще предизвикат с тази своя стъпка сериозна дискусия и се надявам Европа да дефинира своя собствена позиция, така че да може да влезе в самостоятелен диалог с Русия. Не може позицията на Запада винаги и при всички обстоятелства да е позицията на САЩ. Европа най-сетне трябва да има своя собствена позиция. Нека преди това да е обсъдена със САЩ, но да е собствена европейска позиция, която да изразява нашите собствени европейски интереси.

Русия, а не САЩ е наш съсед и ние трябва да се разбираме с този съсед.

Всъщност територията на САЩ не попада в обсега на ракетите със среден обсег?

Точно така, дори само поради тази причина Европа трябва добре да си помисли, тъй като прекратяването на ДРСО тутакси се превръща в изключително европейски проблем и в предизвикателство за европейската територия,а не за територията на САЩ.


 

АПОСТРОФ

Е-поща Печат PDF

Наскоро американският президент Барак Обама говори за състоянието на Съюза, както и по проблеми на международната политика. Започна с хвалебствия за собствената си вътрешна политика, казвайки, че новините за икономическото състояние на САЩ са много добри, страната процъфтява и т.н. Това е нормално, всеки политик, който е на власт, го прави (дори у нас, въпреки плачевното състояние на страната ни, някои се изкушават с подобни изказвания). Всеки обича да хвали себе си, какво да се прави, лошо няма.

 

БЪЛГАРИЯ НА БОЙКО БОРИСОВ: ОАЗИСЪТ НА ЛЪЖИТЕ!

Е-поща Печат PDF

Всяко сравнение куца, но лъжите и преувеличенията, на които ни правят свидетели управляващите в България, надхвърлят всякакви граници. „В сравнение с другите, ние сме едно оазисче, но трябва да се пазиме“, рече преди две седмици премиерът Бойко Борисов и сякаш дръпна дявола за опашката. Защото на следващия ден броят на починалите за едно денонощие от коронавируса възстанови „нормалните“ си мащаби от 90 души. И от тогава, с редки изключения, броят на победените от епидемията, въпреки или благодарение на „майсторското“ управление на кризата, се върти около цифрата 50. Но, тъй като казаното от нашия Вожд визираше английската разновидност на коронавируса, ще припомня, че според британския премиер Борис Джонсън, този мутант е много по-бързо разпространяващ се и по-заразен от оригиналния коронавирус, който приписаха на Китай. Обаче делегацията на СЗО, която отиде да търси първоизточника на пандемията с Ковид-19, засега не потвърждава тази хипотеза. А дори и на някои да им се ще много, английският щам се е пръкнал не в Ухан, а на Мъгливия Албион.

Според главния медицински консултант на правителството на Нейно Величество, Патрик Валанс, ако китайският коронавирус се очаква да убива по 10 на 1000 заразени, при новия се очаква да умират по 13-14 души на 1000 заразени. Той заразява с 30 до 70 на сто по-лесно от оригинала и е съвсем различен от регистрираните в ЮАР и Бразилия нови разновидности на коронавируса. Балансът на борбата с тази напаст - в Обединеното Кралство и в света като цяло, е ужасяващ. Само на 23.01.2021 г. във Великобритания бяха починали 1401 човека, или общо 95 981 души от началото на пандемията. Броят на заразените в Обединеното Кралство беше достигнал над 3,4 млн. души, при 96, 6 млн. в целия свят. Към 24 януари т.г. броят на заразените в света вече гонеше 99 милиона души. Напомням, че в деня, когато Байдън положи клетва като 46-тия президент на САЩ, пред Капитолия бяха издигнати 200 000 американски знамена, символизиращи починалите от коронавируса. Байдън предупреди, че те могат да станат скоро 500 000, независимо от смяната на стопанина на Белия дом. Естествено, като следствие от нехайството на неговия предшественик Тръмп. И понеже в ЕС всички надежди за справяне с пандемията се свързват с ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и CureVac, трябва да кажем, че от поставените към 23 януари 46,2 млн. дози, 15,5 млн. са инжектирани в САЩ, 9 млн. в Китай и едва 6,2 млн. в ЕС. И Pfizer, и AstraZeneca  обявиха, че поради преустройство на заводите си ще доставят само част от обещаните дози на Европа. ЕК твърди, че ще ги принуди да спазват договорения график на доставките, но при отсъствието на резервен план това е празна закана. Впрочем, от Moderna обявиха, че ваксината им не била толкова ефикасна срещу щама от ЮАР, поради което можело да се наложи да се поставят три вместо две дози. Т.е., производителите на най-скъпата ваксина се канят да приберат още по 18 долара за третата доза на своя продукт. И като нищо ще го направят, ако има кой да им ги плати. Унгарският премиер Орбан, сякаш е предвиждал това развитие на нещата, защото договори внос на руската ваксина „Спутник V“, без да чака нейното одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Докато колегата му Борисов се хвали, че сме щели да излезем най-прави и за ваксините, но не обяснява как ще навакса този дефицит. След като се обяви за голям фен на руския опозиционер Навални и дори упрекна президента Радев за „оглушителното му мълчание за ареста на Навални“, Борисов си отряза сам пътя към Москва. Румен Радев припомни собственото му оглушително мълчание, когато полицията пребиваше протестиращи младежи зад колоните на МС. „Борисов се прави на радетел за демокрацията, понеже приключи с тази в България и тръгна да освобождава други народи“, отбеляза държавният глава. Лидерът на БСП Корнелия Нинова добави, че Навални е вътрешен въпрос на Русия, а ПАСЕ отказа да приеме резолюция за Навални. Впрочем, какви заслуги има руският аферист Навални към България, та Борисов и Екатерина Захариева се включиха в западноевропейския хор срещу „диктатора“ Путин? Нима Борисов е образец на демократ след като близо една година не е стъпвал в Народното събрание? Затова европейските медии трябва да припомнят на нашия „прекален светец“, как и той „мълча оглушително“, когато Ердоган пълнеше турските затвори с опозиционни политици и журналисти. Нещо повече, правителството на Борисов му предаде хора, потърсили убежище в уж европейска България.

Лицемерието на нашия падишах просто боде очите. Същото лицемерие прояви той и, когато от Петрич обяви „пълна диверсификация“ на газовите доставки, визирайки азерския газ, който директно отива в Гърция, защото не ни трябва. Нещо повече, Борисов се самокомпрометира и пред Джо Байдън, изпращайки на сръбския президент Вучич картина от изграждането на газопровода „Турски поток“, който само той нарича „Балкански поток“. На картината художникът е нарисувал Борисов и Вучич без маски. Какъв природен газ тече по този газопровод? Азерски или руски?

Последният гвоздей в ковчега с лъжите Борисов заби, когато внезапно реши с руското ядрено оборудване за АЕЦ „Белене“ да строи VII-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. А защо не и VIII-ми блок? И то, когато председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов уверява, че процедурата за строежа на АЕЦ „Белене“ продължава. Кой от двамата лъже? Разбира се, нито ще има Седми и Осми блокове в АЕЦ „Козлодуй“, нито ще тръгне проектът АЕЦ „Белене“. Не и докато България се управлява от страхливци като банкянския пожарникар, който не посмя и да се ваксинира с продукта на Pfizer, а заложи като опитни мишки здравния министър професор Костадин Ангелов, председателя на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски и шефа на Пирогов проф. Асен Балтов. За сметка на това Борисов успя да зарази с коронавирус и министъра на финансите Ананиев, докато го развеждаше като мечка по горите и пътищата на България.

На всичко отгоре, в ЕС назрява скандал по повод на това, че в редица страни-членки, вместо по 6 дози от един флакон с ваксината на Pfizer, се извличат по 5 дози и милиони дози отиват на боклука. Това се случва и в нашето „оазисче“, заради организирания хаос при ваксинирането от страна на властите и недоверието на населението във ваксините, създадени набързо и пуснати в оборот без никакви гаранции от производителите. И без това шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус алармира затова, че развитият свят е на прага на моралната разруха, заради голямата несправедливост при осигуряването на бедните страни с ваксини. Според него на една такава страна са били дадени… 25 дози! Не 25 милиона, не 25 хиляди, а само 25! Уверенията на нашия здравен министър, че до септември 2021 г. ще бъдат ваксинирани 2 млн.души, са силно преувеличени. А според някои прогнози, при сегашния темп на ваксинацията, България ще постигне имунизиране на 70% от населението си някъде към 2040 г. Първо, защото ваксинирането е доброволно, а голяма част от лекарите, учителите и други категории не желаят да експериментират с живота си, поставяйки ваксини с непроучени странични ефекти. Много учители не желаят дори да бъдат тествани за коронавирус. Второ, защото производителите, към които се ориентира ЕС, не са в състояние да изпълнят ангажиментите си. Трето, защото не е доказано, че ваксините са ефикасни срещу новия тип коронавирус който, според шефа на Пирогов проф. Балтов, е бил засечен у нас още през септември 2020 г. А според проф. Кантарджиев, в България вече има 8 заразени с английския щам на този вирус. България ще посрещне и този щам, и третата вълна на епидемията също толкова неподготвена, каквато я завари първата вълна през март 2020 г. Близо една година у нас се робуваше на теста PCR (Полимеразна Верижна Реакция), който според неговия откривател, американският биохимик Кери Малис, носител на Нобелова награда за химия през 1973 г., може да се използва за установяване на бащинство и роднинство, за осигуряване на доказателства в криминологията, но не и за поставяне на диагнози, свързани с вирусни заболявания. Единствено с аутопсия може да се установи причината за смъртта на даден индивид. Обаче у нас едва в края на миналата година започнаха да се използват и антигенни тестове за установяване на наличието на коронавируси. Ерго, маските, социалната дистанция, карантината и хигиената, остават единствените сигурни предпазни средства срещу заразата с коронавируса и неговите мутации. Въпреки това ресторантьорите заплашиха да отворят всички заведения едновременно на 1 февруари, ако държавата не им се издължи с обещаните плащания. Очевидно затварянето на ресторантите, дискотеките, кръчмите и нощните заведения не е достатъчно, трябва да се затворят и техните собственици. Но, тъй като идват избори, Борисов ще се направи, че „чува гласа народен“ и ще разхлаби мерките, докато в цяла Европа ги затягат. От 4 февруари учениците ще се връщат поетапно в клас и, за да не скучаят, ще заработят фитнесите. Не съм сигурен, че и ресторантьорите няма да получат това, което искат – да отворят заведенията и да работят и след 22:00 часа. Известно е, че брадвата на нашия Вожд не удря два пъти на едно и също място. Веднъж АЕЦ „Белене“ е жизнено важен проект, без който токът ще поскъпне 17 пъти. После става „гьол“, а по-после обявяваме процедура за привличане на стратегически инвеститори. Веднъж АЕЦ „Белене“ ще се строи с участието на стратегически инвеститори от САЩ, Франция, Русия, Китай и Южна Корея, после оборудването ще се мести на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Очевидно, това е поредният опит на Борисов да тупка топката, докато отминат изборите. Ако ги загуби, освен изплащането на изтеглените от него десетки милиарди еврозаеми, ще натресе на следващото правителство и проблема с АЕЦ „Белене“. След всичките измятания на „газника“-пожарникар, мераклии за инвестиране там, разбира се, няма да има. Включително, защото САЩ ще ни заплашат със санкции и Борисов ще козирува на гола глава. А той не е Ангела Меркел, която заяви че „Северен поток-2“ ще се дострои, въпреки САЩ.

Тогава с какъв актив ще отиде Бойко Борисов на изборите на 4 април? С изпразнените, или с препълнените от дъждовете реки и язовири, които потопиха половин България? Със задръстените с боклуци, дървета и храсти водоеми? С пропадналите тротоари и пътни настилки? Или с ямите по второкласните и третокласните пътища? Добавете към този списък и спрения за пореден път трети лъч на метрото в София. Спрян, не заради покачването на водите на Перловската река, а заради положения в основите на релсовия път некачествен бетон.

Мила родна картинка! Първо Вождът открива тържествено я ремонтирания и укрепен участък от пътя до Рилския манастир, я поредната метростанция или ремонтиран булевард. После изчезва от полезрението, когато някоя скала падне върху пътя, или пропадне някой булевард, тротоар или релсов път на някой лъч от софийското метро. В нашето „оазисче“ на лъжите, Борисов отговаря само за успехите. За провалите и далаверите си има министри, областни управители, шефове на агенции, кметове и Прокуратура. Последната се оглавява от каскета на Иван Гешев и се насочва встрани от всякакви аудиозаписи с гласа и видеозаписи с чекмеджето на премиера. Затова и „прекрасната дама“, наречена от Борисов Мата Хари, си остава пълна загадка, както собствеността на къщата в Барселона.

„Оазисчето“ продължава да се управлява по модела, описан от Антон Тодоров в книгата му „Шайка! Бойко, Цецо, Росен и другите“. Впрочем, авторът продължава да я продава, въпреки злополучно приключилото си депутатство в ПГ на ГЕРБ и консултантската длъжност, която в момента заема в щаба на партията ръководителка. Докато „материалът“ живее в постоянен шок и ужас. Ако не е суша, ще е потоп. Ако не е глад, ще е епидемия със съпътстващите я хаос, нищета, смърт и отчаяние. Може би властта умишлено нехае за реките и язовирите, както и за последиците от несъстоялата се здравна реформа. Защото, докато отводняват домовете и имотите си хората няма да тръгнат да свалят правителството. Или, защото докато оплакват мъртвите си близки, няма да потърсят сметка от виновниците за тъжния им край.

Напразни надежди! Ако народът забрави за Мата Хари и чекмеджето на Борисов, пълно с 500-еврови банкноти и златни кюлчета с неговия образ, значи си заслужава управниците и съдбата. Аз не вярвам в тази хипотеза, както не вярвам и в твърденията на придворните пиари, политолози, социолози, политически психолози, социални антрополози и прочее шарлатани, че управлението на Борисов и ГЕРБ е без алтернатива. Борисов не е нито Фердинанд, нито Тодор Живков и единствено презрението му към демокрацията и парламента го сближава с Кобурга. За него тази България може да изглежда „оазисче“, но за над 60 на сто от българите тя е като болниците, на чиито стълбища лежат умиращи или починали преди да получат медицинска помощ. В целия свят има натрупана огромна омраза към властимащите, които се провалиха не само в борбата с пандемията на коронавируса и неговите мутации. И въпреки само възхвалите на Борисов, България не е никакво изключение от правилото. Напротив, по едно време се беше изкачила на европейския и световен връх по смъртност от коронавируса на 100 000 души. Сега пък е опашкарят на Европа по дела на ваксинираните: -0,38% от населението. На 24.01.2021 г. бяха регистрирани „само“ 266 новозаразени и 12 смъртни случая, а на 25.01.2021 те намаляха на 121 новопотвърдени случаи и респективно на 9 починали. Само ден по-късно нещата се „нормализираха“: 772 нови потвърдени случаи на коронавирус и 60 починали за едно денонощие. Управляващите тръбят, че показателите падали, поради което можело да се помисли за разхлабване на ограниченията и забраните дори за ресторантите. Но ако пресметнете какъв е делът на близо 9000-те починали от 7 милионното население на България, ще видите, че положението никак не е за хвалби. В Китай, който е с население от 1,4 милиарда души, жертвите на коронавируса са два пъти по-малко от тези у нас. От 1989 г. насам България се е стопила с 2 млн. души, и приблизително толкова са се изнесли в чужбина. Какъв ти тук оазис, щом хората бягат от „майстора“ Борисов?! Ако му позволим да ни управлява все така „успешно“, ще се нуждаем не от болници и медици, а от попове и погребални агенции.


За да не се превърне България в географско понятие или в „Дом на покойника“, един е лозунгът: „Всички на борба с Деникин, пардон Борисов!“ Който гласува за Борисов и ГЕРБ, ще получи Доган и ДПС. Това заяви Цветан Цветанов, бившият организатор на изборните победи на ГЕРБ. Истина, истина ви казвам, април ще бъде май!


 

ТРЪМПЕТИСТИ...

Е-поща Печат PDF

След едни изгубени избори, няма нищо по-тъжно от едни спечелени избори. Така може днес да перифразираме думите на херцог Уелингтън през 1815 г., когато обхождал бойното поле след победата над Наполеон при Ватерло...

Няма и нищо по-смешно - днес, - от напъните на рояк евроатлантически и неолиберални пропагандатори на глобализма от САЩ и Европа да обърнат мача в своя полза. Едни, уверявайки, че са предвидили победата на несистемния играч Доналд Тръмп; други, преминавайки с прибежки и пропълзявания в лагера на победителя; трети, подклаждайки и финансирайки женски, гейски, лесбийски, имигрантски и други протести срещу „марионетката на Путин”... Всички те, изпълнени с надежди, че старанията им ще бъдат забелязани и възнаградени.

Българските „евроатлантици” не направиха изключение

След като разбрал, че Тръмп е спечелил президентската надпревара, премиерът в оставка Бойко Борисов, според собствените му (и тези на Даниел Митов) уверения, му се обадил по телефона. Вероятно за да му честити победата и да напомни на „големия началник” за перспективите на българско-американското сътрудничество. Дали обаче Тръмп си е направил труда да потърси къде се намира България на глобуса, или е решил, че става въпрос за Румъния? Това, както казва обущарят Локатеев, близък приятел на Шолоховия герой дядо Щукар, е покрито с мрака на неизвестността...

 


Страница 491 от 520