Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КРИЛАТИТЕ СЪРЦА НА ОТЕЧЕСТВОТО

Е-поща Печат PDF

До тържественото събрание по случай 100 години българско въздухоплаване и военна авиация и в памет на нейния строител ген. Симеон Симеонов, с. Шейново, община Казанлък

В Балканската война преди 100 години изригва не само вековната храброст и твърдост на българина, тръгнал да освобождава брата роб, но и онова, удивляващо умовете чувство за новост, за откривателство в живота и в боя.

 

В ПРЕКРАСНИЯ И ГНЕВЕН СВЯТ

Е-поща Печат PDF

• Огнената огърлица на „новия световен ред” и досегашното „глобално село”

...за което толкова страстно мечтаеха нашите ултралиберали и желеподобни демократи от Огиминчевского и Дайновского толка и две-три дузини от сорта... учени от най-ново време... Е, някак си е неудобно да го кажем, но техните мечти останаха напразни. Не се получи. Нито глобалното им село, нито новия им световен ред, защото по света обстановката нарасна дотолкова, че сега дори на Хънтингтън, Бжежински и Чърчил взе да се гледа с голяма доза... недоверие.

А голямата доза недоверие, разбира се, е следствие от „огнената огърлица”, опасала повече от половината свят след повдигането на „желязната завеса”. И какво се оказа? Че днес от двете й страни е все едно и също – пазарна икономика, робство, сегрегация по най-различни теми, комерсиалност на Ен-та степен и банково одиране на кожи – от гърба на отделния индивид и от гърба на цели държави. С две думи – един наистина прекрасен нов свят. Но гневен! За благодарностите – по-късно!

 

СЛУЧАЙНА ЛИ Е ИНВАЗИЯТА НА ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ В СТРАНИТЕ ОТ БИВШАТА ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ?

Е-поща Печат PDF

Наистина ли сме свидетели на добре планирана инвазия и защо турските сериали превзеха зрителите на балканските страни, а и не само? Този въпрос все по-често си задават мислещите хора напоследък.
Фактите и статистиката недвусмислено показват, че действителността е именно такава.

 

НЕ НИ Е ВИНОВЕН ЕС

Е-поща Печат PDF

Доц. Пламен ДамяновБих искал да изразя едно  мнение относно написаното в статията „Господи, защо така стана с нашата България” във в-к „Нова Зора” от 8.01.2019 г. В статията се обвинява ЕС (респ. западните страни, които определят играта в Съюза). Авторът обвинява тези държави за всички беди и нещастия сполетели страната ни през злополучния преход към т.нар. „демокрация”. Безспорно всички констатации в статията са абсолютно верни. България наистина е обезкръвена икономически и най-вече демографски. Но дали за това са „виновни”  западните „демокрации” – Германия, Франция, Холандия, Великобритания и т.н. Да, те наистина работят в тази насока от 30 години, а преди това използваха продажници да плюят срещу своята Родина.

Можем ли да искаме от политиците на тези държави да мислят за доброто на България, не трябва ли това да е грижа на българските политици и държавници (ако изобщо има такива) ?  Трябва да си избием от главите мисълта, че света е място където се разхождат филантропи и благородни девици. Реалността е друга – светът е арена където кипи битка за оцеляване каквато битка кипи  между дивите зверове. Народите водят борба за съществуване и в нея ще оцелеят само по-силните и по-умните.

Не е виновен нито ЕС, нито САЩ , че нашите безмозъчни и продажни депутати не предотвратиха чрез съответните закони изтичането на квалифицирани специалисти в чужбина, а то е много просто – трябва да си платят образованието и после да ходят да слугуват на германци, англичани, американци и т.п. западняци. Не е виновен ЕС, че българските закони разрешават безконтролно изнасяне на капитали (добити с труда на българския народ) в чужбина. Не ни е виновен Запада, че българските специални служби не си гледат работата и допуснаха корумпирани предатели да оглавят страната, за което Добри Божилов правилно пише.

Изобщо не бива да виним  другите народи и техните водачи, че защитават своите, а не нашите национални  интереси. Това, дето вече 30 г. не е построена АЕЦ „Белене” си е по вина на българския управляващ „елит”. Трябва също да отбележим факта, че не всички напуснали страната са особено ценни специалисти. Повечето емигранти са несретници и дезертьори – кой уважаващ себе си човек ще напусне Родината си, вместо да живее и се бори за по-добър живот в нея, а не да слугува на чужди господари? Но това е друга тема.

Има и една друга истина  - много българи бягат в чужбина не само и не толкова заради икономически проблеми, а поради липсата на законност, ред и справедливост в България. Ето защо е нужно  прочистване на нацията от бандити, предатели, продажни политици и технитенклакьори. техни

Смятам, че трябва да се прекрати зловредната практика да прехвърляме вината на други страни и народи за нашите неблагополучия. За всички неудачи преди и след 1989 г. русофобите обвиняват СССР (Русия), преди това виновна за проблемите на България беше кайзерова, а после хитлерова Германия. Сега русофилите смятат, че за неблагополучията след 1989 г. е виновен Западът (респ. ЕС и САЩ). Някои се връщат още  по-назад, обвинявайки турците за завладяването ни, а не тогавашните наши (подобни на сегашните) некадърни и продажни управници.

Бих перефразирал  една известна мисъл така – на калпавия политик все някой отвън му пречи. Това е все едно овчарят да обвини вълците, дето са отмъкнали някое тлъсто агне, а не себе си, че не си гледа работата и не е опазил стадото.

Доц. Пламен Дамянов

ИИОЗ-БАН


 

ВЕЛИКАТА ВОЙНА НА КОНТИНЕНТИТЕ

Е-поща Печат PDF

Продължение от бр. 14

„Полярната” мисия на ген. Щеменко

Според Жан Парвулеску ключовата фигура на евразийското геополитическо лоби в СССР от втората половина на 40-те години бил генерал-полковник Сергей Матвеевич Щеменко (1907-1976). Неговите височайши покровители са маршал Жуков и генерал Александър Поскрябишев (според някои източници той изпълнявал мисия при Сталин, аналогична на мисията на Мартин Борман при Хитлер, т.е. бил проводник на германофилски идеи).

 


Страница 492 от 600