Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Писмо на седмицата

Е-поща Печат PDF

Писмо на седмицата

Чухте ли най-новия виц? Девети пакет санкции на ЕС срещу Русия!?

Ха - ха...

Гинеколожка номер 1 на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен първа го разказа.

Ха-ха...

Успокоих се. Бях се притеснил за евроатлантическите ценности.

Вече дори не е смешно. Какви санкции бе, палячовци? Вчера санкционираната за девети път Русия приема бюджет - заложената инфлация е 5 процента?! При над 20 процента в санкциониращия ЕС?!

Ха-ха...

Санкционираната за девети път Русия онзи ден пусна на вода най-големия ледоразбивач в света.

Санкционираната за девети път Русия преди дни пусна под вода най-тихата, респективно невидима, подводница в света.

Санкционираната за девети път Русия започна серийно производство на междуконтиненталната ракета „Сармат“, която може да носи 10 ядрени бойни глави с общо тегло над 100 тона и обсег 18 000 км - това гарантира сигурността на държавата за 50 години напред.

Санкционираната за девети път Русия вече почна серийно производство на собствен безпилотник „Добриня“, дело на концерна „Алмаз-Антей“. Вдига 120 км в час, лети на 3 километра височина, на автопилот е до 20 км.

Санкционираната за девети път Русия презентира безпилотен „Камаз“ - електрокамион. Шофира го изкуствен интелект, местно производство.

Санкционираната за девети път Русия представи и последното си изобретение, ръководено от изкуствен интелект-комбайн.

Санкционираната за девети път Русия откри мост-магистрала над река Амур към Китай. Шокиращ товаропоток.

Санкционираната за девети път Русия сключи договор с Иран за гигантски добив на газ...

Санкционираната за девети път Русия възобнови производството на легендарния си „Москвич“ с китайски дизайн.

Санкционираната за девети път Русия шашардисва НАТО с неизчерпаемия си ресурс от високоточни ракети със свои собствени чипове. Прогнозите на натовските експерти бяха руските ракети да свършат към края на пролетта. Вече сме края на годината. А високоточните ракети не свършват. Въпреки преразхода при елиминирането на критичната инфраструктура на Украйна.

Санкционираната за девети път Русия размаза световното господство на колективния Запад политически и военно. Скоро и финансово. Ресурсно го е размазала още от 9 век.

Тези палячовци от САЩ и ЕС не вдянаха ли, че всъщност изтърваха контрола над Русия с малоумните си санкции.

Западът й помогна да стане независима. Свободна.

Отново велика сила, на която симпатизират Африка, Латинска Америка, Азия, милиони европейци и други.

Когато едни санкции не могат да те убият, те те правят по-силен. Защото на вълка вратът му е дебел, понеже сам си върши работата.

Милата Урсула, тънкото й вратленце носи с лекота празната й главица, но само толкова...

Милен Милушев

Движение БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ

milenmilushev. blogspot.com

 

Преди бурята да стане торнадо

Е-поща Печат PDF

Лъжата винаги е гръмогласна и винаги стъписва с мащабите и измеренията на своите отношения. Наричаха 6 януари 2021 г. „най-страшната заплаха за американската демокрация от времената на Гражданската война в САЩ“. 44-ят президент Барак Обама, дори определи „щурма на Капитолия“ като „велико безчестие и позор за американската нация“. По въпроса взеха отношение и Джордж Буш-младши, и Лиз Чейни, и дори Арнолд Шварценегер. Внушенията варираха от „вътрешен тероризъм“, през „опит за държавен преврат“, че дори и до „нов Пърл Харбър“. Като главен виновник за всичко „медиите под контрол“ посочваха все още действащия тогава президент на САЩ Доналд Тръмп, който на огромен митинг във Вашингтон обяви изборите като нечестни. Той посочи като грубо вмешателство в резултта за няколко щата, които по традиция винаги е печелела Републиканската партия и призова за мирна демонстрация пред „Капитолия“.

На 6 януари 2021 г. в „Капитолия“ заседаваше Конгресът на САЩ, който трябваше окончателно да се произнесе по избора на новия президент. И се случи онова, което медиите представиха за „катастрофа на американската демокрация“. В подкрепа на това твърдение те посочваха 5 убити полицаи, насилствени действия и вандалщина, заплаха за живота на заседаващите конгресмени! Беше съставена и съответната Комисия, която приключи своята работа едва в края на 2022 г. От нейния доклад е видно, че към момента са арестувани повече от 1000 човека, а делата на повечето от тях не са приключили, докато те все още пребивават в затвора.

В цялата тази сложна комбинация на медийно очерняне и злостни клевети, са включени, за съжаление, най-известните и важни фигури и институции от Министерството на правосъдието и правната система на САЩ.

Оказа се, обаче, че цялото това „тържествуване на лъжата“ не е и не можеше да бъде безкрайно. То продължи само допреди седмица, когато в своето предаване по „Фокс нюс“ известният водещ Тъкър Карлсън представи и показа в два последователни дни – 6 и 7 март, цяла поредица от скривани досега факти и видеоматериали, предоставени му от новия шеф на Камарата на представителите – Кевин Маккарти. А това са видеозаписи с продължителност цели 41 000 часа, които срутиха лъжата, дотогава скрупульозно и мотивирано охранявана.

Както твърдят редица наблюдатели, това ще се окаже само първата вълна на тласъка на надигащата се буря в американското общество, която заплашва да се разрази в торнадо.

За всичко последвало след този внезапен реванш на истината и правдата, четете в изявлението на Тъкър Карлсън, озаглавено „Ето я истината!“. Поместваме неговият коментар в превод от оригинала със съвсем незначителни съкращения. Зора

Ето я истината

Отличителна черта на хората, които казват истината е, че те казват това, което знаят. Ако направят грешка те си признават. Лъжците имат друго поведение. Те демонстрират чувствителност, която граничи с истерия. Те крият нещо и това е причината да лъжат. Лъжците са крехки, чупливи и ние виждаме кои са те.

В понделник, 6 март, показахме за първи път филми от 6 януари 2021. Лентите доказаха, че най-важното, което нашите водачи казаха за това събитие, е неверно. Техните твърдения са лъжа. Лидерите на конгреса са лъжци. Най-невероятното е начина по който те реагират, когато ги хванат, че лъжат. Те не са засрамени, не се извиняват, даже не се интересуват какво точно е станало на 6 януари. „Хайде да видим видеото!“ Не, те не искат да го видят. Те са разярени. Това, което лъжците правят е да настояват двойно повече. Те повтарят същата лъжа, но много по-агресивно. „Млъквайте! Сега е полунощ!“ казват, точно когато слънцето изгрява зад тях. Този път и демократи, и републиканци.

Съгласието да се лъже е много силно и е двупартийно. И от двете страни участвуват в таен съюз, както поради ангажимента си към пари и власт така и в необходимата измама, за да се докопат до тях. И честно казано, не можехме да се заставим да повярваме колко долно е всичко това. Но сега вече наистина вярваме, защото го видяхме.

Да се спрем на

смъртта на полицая Брайън Сикник.

Ние и до сега не знаем как е загинал. Никой не обясни как, но след като видяхме скритите преди видеозаписи, можем да твърдим със сигурност, че полицаят Сикник не е бил пребит до смърт от гласоподавателите на Тръмп в Капитолия. Записът ясно показва как Сикник върви из сградата очевидно здрав, след като в продължение на 2 години медиите ни уверяват, че той е бил убит. Те не бяха прави и сега ги хванаха. Андерсон Купър от CNN ни убеждаваше, че полицаят е бил ударен с пожарогасител по главата по време на сбиване. Това са лъжи, но те не се признават.

Тази седмица и говорителят на Белия дом, и министърът на правосъдието на САЩ заявиха, че повече от 100 полицаи са били нападнати този ден и, че 5 от тях си загубили живота в тази атака срещу нашата конституция, срещу закона, в атака срещу нашата демокрация! Не става въпрос за някакъв twitter блогер, това е министърът на правосъдието на САЩ, Мерик Гарлънд. Това е човекът, чиято честност е от изключителна важност за длъжността, която заема. Mинистърът на Джо Байдън, Мерик Гарлънд е лъжец, твърдейки нещо, което може да се докаже, че е неверно. Няма аутопсия (на убития), няма подробности. Те имат нужда само от лозунгите. По отношение на Брайън Сикник си е чиста лъжа. Кои са останалите четирима? Знае се, че няма загинали полицаи по време на бунта на 6 януари - нещо известно на всеки с достъп до интернет. Някои са били нападани, което не може да се оправдае. Колко на брой са били нападнатите? Официално 114. Това е недопустимо, ние сме против нападане срещу полицаи.

Наистина ли 6 януари е денят на най-сериозното нападение срещу полицията от гражданската война нам? Това е лудост, даже не е близко до най-сериозното. Например това през март 1954, когато сепаратисти от Порто Рико застреляха 5 конгресмена в сградата на парламента. Не толкова отдавна (2020) активисти на Антифа се насочиха към Вашингтон да свалят президента, но това беше Тръмп и това тогава беше готина работа. Докато бяха там запалиха една християнска църква, нападаха полицаи, хвърляха фойерверки и всякакви предмети по тях, пълен хаос. Това беше един от бунтовете свързани със смъртта на Джордж Флойд. По официални данни са били ранени най-малко 180 полицаи, включително някои със силни изгаряния и мозъчни сътресения. И понеже истината е важна –

ето я истината.

Хората отговорни за историята са лъжци. На национално ниво това е убийствено - става дума за корозия на всичко, което е важно, включително доверието и реалната картина на нещата.

Ето защо се и опитват да ви накарат да лъжете: че мъжът можел да стане жена; че промяната на климата е ексистенциален проблем. Те самите не го вярват, въпросът е да ви накарат вие да си го казвате, да си го повтаряте, да ви контролират, да ви деградират. Те ви карат да се чувствувате по-малко личности.

Те също така нараняват отделни хора. Казахме ви за военния моряк ветеран Джейкъб Чансли (Jacob Chansley,; Jacob Anthony Angeli Chansley): осъден медийно, осъден като вътрешен терорист, осъден на 4 години затвор. А какво е неговото престъпление? Никой не беше по-конкретен по този въпрос. Ето какво ви казаха медиите по този въпрос: за неговия рогат шлем; за покритото му с бои тяло; QAnon Shaman; сиреч новото лице на екстремизма... Обвинителите го наричат „най-известният символ на жестоката атака на Капитолия“. Той е в затвора от януари 2022, но при опит да излезе, обвинителите заявяват, че е много опасен, за да го пуснат.

Видеото, което изгледахме много подробно показва прецизно как той, невъоръжен, се разхожда свободно из Капитолия, миролюбиво съпровождан от най-малко 9 полицаи, един от които даже се опитва да отвори заключена врата пред него. Той счита полицаите на Капитолия за съюзници и им благодари в публична молитва в залата на Сената. Сравнете реалния образ на Джейкъб Чансли с образа му представен в медиите: той е терорист и трябва да бъде убит; Застреляйте го! Застреляйте го!

Както виждате, подробностите са важни и вие се питате кои са тези екстремисти-насилници? Става дума за един американски гражданин, военен моряк, ветеран, човешко същество. Какво точно е направил той трябва да бъде от значение за всеки един от вас, защото той в момента е в затвора. Единствен протестиращ, мирно ескортиран от група полицаи, отправил молитва към Бога за тяхната доброта! Това не е вътрешен терорист. И това има значение. Нещо още по-важно, видеото, което видяхте, не беше показано на адвокатите на Джейкъб Чансли, в нарушение на конституцията. И той беше хвърлен в затвора точно поради това.

Лъжците от комисията „6-ти януари“ и прокурорът Бени Томсън, Адам Шиф, Лиз Чейни – това са хората, които държаха живота му в ръцете си. Те иззеха видеоматериалите и не ги дадоха на адвокатите на Чансли. Това означава, че съдията, който го осъди, Ройс Ламберт, никога не ги е виждал и заявява на подсъдимия: „Вие направихте от себе си център на бунта! Вие сте пречка за работата на правителството.“ Междувременно, обвинителите от Министерството на правосъдието, истинските злодеи тук, лъгаха в съда, че той е водачът на бунта, знаменосецът на тълпата. Разбира се, медиите подхванаха всичко това и го усилиха, каквото беше и намерението на Съдебното министерство.

Без значение за кого сте гласували, осъждането на човек на затвор чрез изфабрикувани доказателства с най-голямата заплаха за вашата гражданска свобода! И вижте, водачите и на двете партии не казаха и дума по този въпрос. Реакцията на 13 републикански сенатори беше: „Как се осмеляваш да показваш това!“ Те не се интересуват за гласоподавателите си, те се интересуват само един за друг. Те лъжат и смачкват хората: „Наистина, много е лошо да видиш как Тъкър Карлсън излиза от релсите. Хората видяха какво се случи на 6 януари, има пострадали, повредени сгради. Не можеш да скриеш истината като избирателно показваш само част от видеоматериалите. Това е безмислено, абсурдно.“

Коментар на Тъкър: Това са слаби хора. А слабите хора са жестоки. Тяхното отношение към човек, чийто живот е бил разбит чрез фалшиви обвинения, е жестокост. По ирония, това, в което ме обвиняват, е точно това което Комисията „6 януари“ извърши: обвинителите избраха сегменти от видеоматериалите, за да осъдят човека!

Това са лъжи. Това не беше войнствен протест, воинствен бунт. Нямаше убийство на 5 полицаи. Има отнемане на граждански свободи на хора. И вие искате да живеете в такава държава? Те не се интерсуват от това. Нито едната, нито другата партия. Изявлението на сенатора републиканец Митч Мак Конел, който поиска шоуто на Карлсън да бъде свалено от екрана, е в унисон с това на сенатора демократ Чък Шумер: Тъкър Карлсън твърди, че това не било войнствено нападение на Капитолия. Това било опит да се пренапише историята, който руши самата основа на нашата скъпоценна и понякога хрупкава демокрация...!

Аз съм бесен. Милиони американци са бесни. Видяхте ме да си спасявам живота на няколко фута от тези криминални типове.

Коментар на Тъкър: „Ние поканихме Шумър, Мак Конел, или който и да е. Винаги са добре дошли на нашето шоу. Ако смятате, че сме променяли видеоматериала кажете как? Ние имаме въпроси, например, как в свободна държава управлявана от конституцията се разрешава на тези хора да изземват доказателства от адвокатите на Джейкъб Чансли? Как такова нещо може да се случи?”

 

Превод от английски: Александър Гочев

 

 

АБОНАМЕНТ 2021

Е-поща Печат PDF

Уважаеми читатели,

Тече абонаментната кампания за новата 2021 г. Ако ни вярвате, ако не сме ви разочаровали – подкрепете ни! Неизпълнената задача от миналата абонаментна кампания – 1000 годишни абонамента, остава. И фронтът, повече от всякога, очаква вашата подкрепа. Не само защото заедно ще бъдем по-силни, а защото, за да пребъде България, никой не бива да остане безучастен в битката на истината с лъжата.

Разпространението на вестника, по независещи от нас причини е ограничено. Вие отдавна знаете защо. Абонаментът е все още най-сигурният начин, че духът на „Зора“ не може да бъде сломен. Докажете тази истина!

Във всяка пощенска станция, до 14 декември т.г., може да осъществите вашата подкрепа за вестника.

Каталожният номер на „Нова Зора“ е 311.

Цената за един годишен абонамент от 52 броя, е 52 лв.

Приемат се абонаменти  и за един, и за три, и за шест, и за девет месеца.

Всеки вторник очаквайте „Нова Зора“. Търсете го и го разпространявайте.

За абонамент можете да се обърнете и към офисите на ДОБИ ПРЕС, с които редакцията на „Нова Зора“ има договорни отношения.

Можете да се абонирате и чрез пощенски запис за избрания от вас срок на адрес: София 1377, ул. „Пиротска“ 3, за Минчо Мънчев Минчев. Особено е важно да бъде изписан адреса и името на получателя, както и телефон за обратна връзка.

Допълнителна информация може да получите на тел. 02 985 23 05;  02 985 23 07, както и на мобилни телефони: 0879 140 122 и  0894 66 49 00.


 

ПАРАЛЕЛИ В СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА МЕЖДУ ГЪРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

С какви подаръци гърците и българите посрещат Коледа и Нова година?


Въпреки оглушителното мълчание в най-големите ни и „свободни” медии, някои от които претендират да бъдат „дом на медийната независимост и обективност”, а други словоблудстват с „правото да бъдеш информиран”, в интернет мрежата от една седмица горещо се коментира  щедроста на Гръцкото правителството преди Коледа. Както стана известно то прие решение да отдели дивидент в размер на 175 млн. евро от бюджетния излишък и да го разпредели между най-уязвимите социални групи. Тук трябва веднага да направим много важно уточнение, че гръцките критерии за „уязвими социални групи” са много по-обективни, че спрямо нашите трагични критерии на оцеляване, тези групи в България спокойно щяха да бъдат определени като благодентстващи. Цифрите по-долу красноречиво говорят за това. И понеже информацията в мрежата и отчасти  дори в БСТВ за характера и размера на социалните придобивки в Гърция, както и за мотивите и намеренията на гръцкото правителство в тази сфера е непълна, поради негласната омерта от „правилните” медии и правителството на ГЕРБ, ние сме длъжни да упражним правото си да осветлим истината, както и да посочим хала, до който сме докарали нашите управници.

Още в началото следва да посочим също, че коледната щедрост на новото дясно-консервативно гръцко правителство не произтича само от обявените програмни намерения в предизборната платформа на премиера Кириакос Мицотакис. Тя бе стимулирана и от нарасналото социално напрежение – най-ясно изразено в стачните и студентските вълнения обхванали страната още в началото на есента. В тази връзка се набива на очи съществената разлика между гърците, които никога не пропускат случая чрез организирана съпротива да решат своите проблеми и българите, които отдавна са забравили, че Господ помага, но в кошара не вкарва.

По-нататък следват конкретните цифри. Те са показателни не само в стойностни измерения, но и за причините, които обославят, които обославят собствения ни хал благодарение на десетгодишното „успешно” управление на клептокрацията от ГЕРБ.

На първо место беше решено да се отдели социален дивидент в размер на 175 милиона евро, като спешна  финансова подкрепа от по 700 евро на 250 000 домакинства наброяващи 953 000 души! Кои са категориите, в които попадат домакинствата, съгласно критериите на правителството на Мицотакис?

На първо място това са семейства с 4 или повече деца с облагаем доход за 2019 г. до 20 хиляди евро! Тази категория включва 19 140 домакинства;

Следват семейства, в които поне единият родител е дългосрочно безработен, с едно дете и облагаем доход до 15 000 евро - общо 163 778 семейства;

• Семейства, в които и двамата родители са краткосрочно безработни, с едно дете и доход до 15 000 евро - общо 40 927 семейства;

• Семейства с увреждания и здравословни проблеми - засяга 25 632 семейства.

Според финансовия министър Христос Стайкурас, посочените категории бенефициенти трябва да отговарят и на следните критерии: „Един от двамата родители трябва да е пребивавал законно и постоянно на гръцката територия през последните 10 години, както следва да се докаже от данъка върху доходите плащани в Гърция т.е. и двамата родители трябва да са си плащали данъците в Гърция. Също така сумата на депозитите на домакинствата и текущата стойност на акциите не трябва да надвишава 20 хиляди евро. "

Според посочените от министъра критерии от тази придобивка ще се възползват поне половината от 250 000-те хиляди  българи, които преди 10 години успяха да се спасят от „прекрасния” живот при управлението на ГЕРБ и да потърсят постоянно препитание в „банкрутиралата”, по думите на Борисов, Гърция. Според ELSTAT, през 2018 г. прагът на бедност за домакинствата с 2 деца възлиза на 9908 евро годишно. Десет години след „успешното” управление на ГЕРБ правителството на Борисов  определя този праг на приблизително около 2160 евро. Излишно е да обясняваме как щяха да реагират гърците и какво щеше да се случи с гръцкото правителство, ако беше определило такъв праг на бедност.

И още един факт за хала до който ни докара клептокрацията от ГЕРБ: според последните проучвания на ЕВРОСТАД 39% от българите са изложени на риск от бедност! В Гърция, след последните законодателни промени и като се вземат предвид различни социални помощи, се изчислява, че само 22,8% от семействата с деца, са изложени на риск от бедност.

Министерството на финансите на Гърция препоръча на Държавната комисия по трудовата заетост и Сдружението  на работодателите да създадат необходимата организация за изплащане коледните бонуси, помощите за безработни, самонаетите лица  и бенефициентите на организацията за специална закрила на майчинството от 9 декември до 6 януари 2020 г.

Всички служители, наети в частния сектор на непълно или пълно работно време, при всеки работодател, имат право на коледен бонус!

В частния сектор, изчисляването на размера на бонусите отчита възнаграждението на наетите, на база на работната заплата.  Периодът, за който се изчислява коледният бонус, включва периодът от 1 май до 31 декември на тази година.

Бонусът  по закон в този срок е равен на една месечна заплата!

За тези, които не са били наети на пълен работен ден получават част от заплатата, пропорционална на продължителността на трудовото им правоотношение. Дори работниците, които са работили не по-малко от 19 дни, имат право на част от бонуса.

На второ място бяха обявени правителствените намерения за промяна на данъчната система, която следва да се опира на 10 стълба:

Първи стълб: Намаляване на данъка върху дохода за всички физически лица.

Втори стълб: Намаляване на данъка върху дохода за юридическите лица. Ставката на корпоративния данък се намалява от 28% на 24% за печалбите през 2019 г. за всички предприятия.

Трети стълб: Поддръжка на служителите. Специално за стартиращи фирми се осигуряват ниски данъчни ставки.

Четвърти стълб: Подкрепа за семейството. Увеличаване издръжката   с 1000 евро на дете!

Пети стълб: Привличане на преки чуждестранни инвестиции.

Шести стълб: Възстановяване на икономическите сектори.

Седми стълб: Подобряване на устойчивото развитие: Въвеждане на  пакет от мерки за насърчаване на използването на Екопродукти и зелени автомобили.

Осми стълб: Засилване на корпоративната социална отговорност.

Девети стълб: Повишаване на прозрачността и намаляване на укриването на данъци.

Десети стълб: Намаляване на бюрократичната тежест върху данъчното облагане и бизнеса и защита на средната класа.

Според новата, по-благоприятна данъчна ставка, посочена в Закона за данъците, който на 6-ти декември  беше гласуван от парламента, повече от 2,5 милиона служители и пенсионери ще получават увеличения на нетните си месечни заплати и пенсии.С горните промени, новата скала на данъка върху дохода, която ще се прилага от 2020 г. за служители и пенсионери, ще бъде следната:

• 9% данъчна ставка (вместо 22%) за частта от годишния доход до 10 000 евро;

• 22% данъчна ставка (както е днес) за сегмента от 10 000 евро до 20 000 евро;

• 28% (вместо 29%) ставка за сегмента от 20 000 евро до 30 000 евро;

• ставка от 36% (вместо 37%) за сегмента от 30 000 евро до 40 000 евро;

• 44% (вместо 45%) за частта над 40 000 евро.

Данъкът за доходите в резултат на горната скала ще бъде намален годишно със следните конкретни суми:

• 777 евро, ако няма деца;

• 810 евро, ако има едно  дете;

• 900 евро, ако има 2 деца;

• 1120 евро, ако има 3 деца;

• 1340 евро, ако има 4 деца;

• допълнително с по 220 евро за всяко дете на възраст над 5 и повече години.

Приетият на 6 декември т.г. закон предвижда също ново намаление на ДДС върху лекарствата и особено на тези за лечение на   сериозните заболявания, които стават обект на свръхнамалената ставка на ДДС от 6% до 13%. Тази ставка се простира главно върху ваксини, имунологични и лекарствени продукти, прилагани при пациенти със злокачествени заболявания като рак, диабет, ревматоиден артрит и старческа немощ.

Тройна намеса в подкрепа на семейството предвижда и новият  законопроект на правителството, внесен от министерството на труда и социалните въпроси в парламента на 9 декември т.г. Тази тройна намеса се заключава във въвеждане от 1 януари 2020 г. на: нова скала за необлагаеми доходи на по-бедните млади семейства, на следващо место въвеждане на надбавка за раждане в размер на 2000 евро, и  третата намеса, участваща в планирането на подкрепа на семействата, е в областта на косвеното данъчно облагане и в частност на ДДС.

По отношение на младите семейства с  ниски годишни доходи, без и с до 6 деца и необлагаемия минимум, коледният подарък е достатъчно ясен и без преводач от посочената по-долу диаграма.

Що се отнася до еднократната помощ при раждане прогнозите на министерството са, че новата помощ  от 2000 евро (за близнаци 4000) за всяко новородено ще бъде изплатена за петте години от 2020-2024 г. на около 400 000 семейства и е отделно от известните до сега семейни помощи.  Според измерванията на ELSTAT всяка година в Гърция се записват около 85 000-90 000 раждания. Законът определя критерии за доходи, но те няма да изключат голямата маса от граждани, тъй като новата концепция не дели гръцките граждани главно по размера на доходите, а  цели преди всичко решаването на проблемите от демографски характер. Скалата и критериите са следните:

За семейства с един родител нивото на доходите не трябва да надвишава 40 000 евро.

За семейните двойки общият им доход трябва да бъде до 60 000 евро.

За всяко дете, което вече е в семейството, прагът на доходите се увеличава с 1000 евро. Така че, ако двойка, която вече има 2 деца и им се роди още едно, за да получат 2000 евро, доходите им не трябва да надвишават 80 000 евро.

Според последния статистически бюлетин на агенция AADE, двойките без деца до 60 000 евро са 1 382 327 и потенциално са целевата група на закона.  „Нетните” финансови разходи за новата помощ се оценяват на допълнителни 120 млн.евро.

Третата намеса на социалното министерство  в подкрепа на семействата, както споменахме и по-горе е в областта на ДДС. По този начин след новогодишната нощ ДДС върху всички опаковани бебешки храни, дрехи, бебешки памперси и столчета за кола се намалява от 24% на 13%. Бюджетните разходи се оценяват на още 12 милиона евро.

Толкова за коледните подаръци на гърците,


@а сега за най-важното.


Всички споменати по-горе права и придобивки гърците ги извоюваха на площадите, а не в очакване на някаква спонтанна щедрост от своето правителство не на чаша узо  пред телевизорите или по форумите в интернет. Те не дадоха дори и сто дни на новото дясно консервативно правителство на НД начело с Кириакос Мицотакис и излязоха решително по площадите, демонстрирайки твърдото си намерение да отстояват докрай и с всички средства своите социални права и придобивки. И отново успяха.

В цяла Европа краят на отиващата си 2019 г. е белязана  с борба за защита основните права и малкото останали социални придобивки, които неолибералния капитализъм се опитва да отнеме на трудещите се хора.

Франция в момента ври и кипи. Обявени са безсрочни стачки и младежки вълнения срещу „реформата” на пенсионната система. И тяхната интензивност е такава, че заплашват да свалят правителството на Макрон. Има вече сериозни основания да се счита че борбеността, твърдостта и неотстъпчивостта на протестиращите ще доведат до победа.

В Германия. На фона на цикличните протести приключи конгресът на Социалдемократическата партия, която е част от управляващата коалиция. Конгресът  избра новото ръководство. За съпредседатели на СДПГ бяха избрани икономистът Норберт Валтер-Борянс и левият лидер Саскиа Ескен.


В неотдавнашно интервю за ZDF Ескен заяви, че подкрепя нова концепция за социална държава. Според нея германската социалдемокрация трябва да стане по-разпознаваема, а немското общество - по-справедливо. Ескен е убеден, че коалиционното споразумение предвижда възможността за извършване на корекции. Това означава, че германските социалдемократи ще търсят допълнителни изменения по въпросите за увеличаване на пенсиите и подобряване на финансирането на децата от бедни семейства.

У нас робското примирение и тишина са оглушителни. Вместо да излязат по площадите, мнозинството от  най-бедните и засегнатите стоят пред телевизорите с чаша ракия, псуват и кълнат по форумите в мрежата, но  продължават да плащат за охолния живот на клептокрацията. Определението не е мое, а на г-жа Херо Мустафа - посланик на САЩ в София. Затъналата в корупция привилегирована политическа върхушка се ползва от безплатно и качествено здравеопазване, пакет от незаконни социални придобивки, жилища вили и „къщи за гости”, безнаказано укриване на данъци, без такси, без отговорности  към икономическия срив, който те причиниха на държавата; разточителни, безсмислени и скъпо струващи задгранични командировки и участия в „симпозиуми“. За тези 10 години управление, бонзите от ГЕРБ усвоиха до съвършенство умението да източват „правилно” системата.

Над 30 милиарда външен дълг, натрупан от две правителства на ГЕРБ + патриоти; близо 2 млрд. лв. прибрани и безследно изчезнали  здравни вноски – след 2009 година от бившия финансов министър Дянков, 6 милиарда изчезнали с фалита на КТБ; 2,5 милиарда за осем нарисувани самолета, които ще бъдат произведени и доставени през 2023-2024 г.

Не е ясно и къде са тези 3 милиарда лева, за които говори  премиерът пред Цветанка Ризова, дето уж били „иззети от лошите корумпирани”. След като по негово предложение бяха отпуснати циничните 40 лв. на най-бедните пенсионери, депутатите си гласуваха 150 пъти по-висока тринадесета заплата с всичките и безотчетни месечни пари накуп за празниците. Оказа се, че тази тринадесета заплата е била заложена в още в Бюджет 2018 за разходите на Народното събрание.

Такъв е подходът и сега за Бюджет 2019, което значи, че и тя е включена в приетия вече бюджет. Според източници от Парламента, парите се давали под формата на разпределение на излишък от разходите, спестени през годината, но се залагат умишлено във всеки един бюджет години наред и не се коментират в края на годината, за да не се дразнят хората, които с търпението си насърчават това вероломство.

Според едно изявление на председателката на 44-то НС нямало нищо нередно депутатите да получат по 6000 лева допълнително за празниците, защото те не са точно като обикновените хора и имат нужда от почивка в топлите страни, за да се откъснат от напрегнатото си ежедневие и стрес в Парламента.


В заключение, Европа ни показа как трябва да се борим и не е необходимо да ходим далече. Съседите ни са най-добрият пример как и какво следва да се прави. Гърците още от древността знаят как се живее свободно и независимо и как следва да се защитават най-елементарните човешки права. И ние, българите, трябва да се учим от тях, ако искаме да не изчезнем като народ, защото тази възможност вече заплашва да придобие своята зловеща необратимост!


 

ЗА ВЕЛИКАТА ОТГОВОРНОСТ ПРЕД ОТЕЧЕСТВОТО

Е-поща Печат PDF

В петък, 10 декември, бяха подписани коалиционните споразумения на  партия „Продължаваме промяната“, с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. В събота, 11 декември, президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на председателя на ПП „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Папка с вече съгласувания проекто-състав и структура на министерски съвет, веднага бе получена от президента Румен Радев. На извънредно заседание на 47-То Народно събрание, в понеделник, 13 декември, се очаква да бъде утвърдено новото правителство на Република България. Ако то бъде гласувано и одобрено от народните представители,  БСП ще отговаря  за 4 министерства.

На Пленума на Националния съвет, в петък, със 138 гласа „за“ без „възрържали се“, и „против“, бяха утвърдени министрите от Коалиция „БСП за България“. Корнелия Нинова бе утвърдена за поста зам.-министър председател и министър на икономиката. Инж. Георги Гьоков - за министър на труда и социалната политика;  Иван Иванов - за министър на земеделието; Христо Проданов - за министър на туризма.

„Нова Зора“ поздравява всички номинирани и им пожелава несекващи сили и всеотдайност към проблемите на Отечеството, в името на великата отговорност за бъдещето на българския народ и каузата на социалната солидарност.

Честито и на добър път!


 


Страница 8 от 509