Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 22 Волен – бесовете на дакела

Волен – бесовете на дакела

Е-поща Печат PDF

Бойко Борисов
да срита домашния
си любимец Сидеров,
преди да го ухапе
и зарази държавата


Разочарованите фенове на Волен Сидеров често го наричат „пуделът на Бойко“, напомняйки за лепнатия прякор на Тони Блеър, стоял с вдигнати лапи пред Буш. Бойко Борисов изглежда опитен кучкар, но аз съм склонен да вярвам, чe премиерът си е взел дакел за домашен любимец. Авторитетно киноложко изследване, публикувано в списание „Приложна наука за поведението на животните”, показва, че най-злобните песове на света са малките декоративни кученца като чихуахуа и териерът на Джак Ръсел. В сравнение с джобните формати, питбулите и бултериерите се държели благонравно като Махатма Ганди.

На върха на враждебността обаче били дакелите, селектирани навремето в Германия специално за лов на лисици. Всеки пети пес от късокраката порода е впивал зъби или пробвал да ухапе човек. Също толкова са и дакелите, нападали други кучета, а един на всеки 12 се е опитал да откъсне мръвка от собственика си.

Преди два месеца „дакелът на Бойко“ почна да ме тревожи с поведението си. Волен издава честа смяна на настроенията си, зъби се, скача да хапе безогледно свои и чужди, деца, възрастни, политици, посланици, свещеници, полицаи, депутати и министри. Навсякъде вижда врагове, прави скандали, крещи, вика, псува и се бие. Върти си очите, криви си физиономията, избива му пяна от устата и се мята в конвулсии. Направо плаче за намордник и каишка.
Накратко, демонстрира, включително и по медиите, всички клинични симптоми на бяс. В буйната си форма бясът, който най-често се причинява от ухапване на куче или диво животно, започва с промяна на настроението – песът е ту весел, ту меланхоличен. Става игрив, но след това рязко променя настроението си с апатия, тъга. После става необщителен и се усамотява, появяват се халюцинации и сърбеж. Апетитът е капризен, а на моменти дори и извратен, като започва да хапе собствената си козина. Засилва се половото влечение, пише в “Уикипедия”.

Ветеринарите наричат втория стадий на бяса „възбуден“. Тогава кучето започва да проявява стремеж към тичане и хапане. Болното животно напуска стопанина си и се устремява напред, като може да измине десетки километри. Проявява агресия към хора и животни, дори и към стопанина си. Започва да хапе без предупреждение. В моменти, когато възбудата отшуми, кучето изпада в депресия. При внимателно вглеждане в очите му, може да се забележи, че погледът му издава едновременно уплаха и коварство.

Последният стадий е паралитичният. Най-напред се парализират долната челюст, глътката, хранопроводът и езикът. Парализата на очите става ясна от кривогледството, парализират се крайниците, а накрая тя обхваща задницата и опашката, поради което животното започва да се влачи. Смъртта настъпва между шестия и дванадесетия ден. Бясът се размножава в нервите клетки. Достигайки централната нервна система, вирусът се локализира в малкия и продълговатия мозък и кората на главния мозък. Засегнатите нервни клетки отначало се възбуждат, а по-късно дегенерират и се разпадат. Мозъкът на заразения тотално се прецаква. Бясът е бил сериозен медицински проблем до края на 19 век, когато Луи Пастьор изнамира ваксина срещу болестта. Понастоящем от бяс боледуват тук-таме уличните кучета, дивите животни и най-вече лисиците. Когато се замислим колко обичайно било хората да побесняват и умират в мъки след най-досадно ухапване от куче, легендите за вампирите и върколаците ни стават по-близки.

В свещените писания обаче бесът има различно значение – болест не на тялото, а на душата. Става дума за обсебването на хора от злите духове, които в Евангелието виждаме да гони Иисус, а след него тази дарба получават и апостолите.
В Евангелието на Матея се разказва един от сблъсъците на Спасителя с демоните. „Срещнаха Го двама, хванати от бяс, излезли от гробищата; те бяха тъй свирепи, че никой не смееше да минава по тоя път. И ето, те извикаха и казаха: какво имаш Ти с нас, Иисусе, Сине Божий? Нима си дошъл тука да ни мъчиш преди време? А далеч от тях пасеше голямо стадо свини. И бесовете Го молеха и думаха: ако ни изгониш, позволи ни да идем в стадото свини. И Той им рече: идете. И те излязоха и отидоха в стадото свини. И ето, сурна се цялото стадо свини низ стръмнината в морето и се издави във водата“.

В друг случай Христос попитал един бесноват как се казва, а той отвърнал: „Името ми е легион“, понеже бесовете говорели вместо него. Богословите считат, че обсебеният от демоните човек е подвластен на тях и постепенно бива увличан от тях в пропастта на безумството. Бесовете са част от войнството на сатаната, а заразеният от тях човек боледува по същия начин както бесните кучета. Единствено при хората инкубационният период на болестта е по-дълъг и заразата може да се предава и чрез медии, освен чрез ухапване.

Вече виждаме как предизборно Сидеров лае неистово, ръмжи и показва зъбки, въпрос на време е да захапе крачола и на своя „господар“ Бойко Борисов. Прави впечатление обаче патологичната склонност на прясно дипломиралия се бакалавър по теология от Шуменския университет да осквернява религиозни храмове. Всичко започна навръх тазгодишното Възкресение Христово в патриаршеския храм “Ал. Невски”, когато Негово Всесветейшество партиарх Максим благослови Волен и му каза: „Христос Возкресе“, лидерът на „Атака“ му вдигна скандал и засече първосвещеника с въпроса: „Вие на кого служите - на президента-комунист или на Господа?“ От православна гледна точка поведението на Сидеров е кощунствено – той отрича възкресението и тогава се опита за пръв път да предизвика бой и кавги на най-големия християнски празник. Поругаването на Божия син обаче не стигна на семейния приятел на вещицата Вера Кочовска. Друга дандания в стил „Мъртвопиян патриот замеря германска стюардеса с кюфтета на 5 000 м над земята“ Волен сътвори в древна светиня – българския манастир в Атон. Белоглавият националист помрачи с караниците си нощното бдение и храмовия празник на обителта „Св. Георги Зограф“, защото гръцките монаси пели на гръцки, а литийното шествие не било проведено точно по неговия вкус.

Следващата гротескна циркова постановка стана в Батак, където шайките на „Атака“ прегазиха деца, удряха възрастни и нахлуха дори в сградата на общината. Успешно поругаха едно свето тържество в памет на наскоро канонизираните мъченици от Батак.
Миналият петък нашенската карикатура на Хитлер оскверни мюсюлмански храм – софийската джамия „Баня Баши“. Заедно с бръснатите си бригади роденият в Ямбол фюрер нападна мюсюлманите по време на тържествената им петъчна молитва. Станаха сбивания, бяха подпалени молитвени килимчета пред джамията. Все пак, макар закъсняла и плаха, намесата на полицаите предотврати кърваво меле с непредвидим изход. Наистина, откакто настъпи предизборната година, Волен Сидеров се събуди, дори превъзбуди. Дори тръгна по ресторантите да обикаля да връчва сметки на американския посланик. Обсади националната телевизия с подписка срещу 10-минутните новини на турски език, издърви се на чуждите енергийни монополисти. Паралелно започна от ефира да предлага на ГЕРБ да не издига свой кандидат за държавен глава, а да подкрепи него. Волен обясни, че партията на Борисов ще се нуждае от подкрепата на „Атака“ и след изборите през 2013 г., защото иначе мнозинство ще имат БСП и ДПС. След като офертата му не срещна разбиране, Сидеров спря да стои с вдигнати лапички и да маха с опашка, а тръгна да плаши ГЕРБ, че ще стане крайна опозиция и ще ги свали от власт. Тези лъкатушещи ходове имат свойта, макар и грешна, политическа логика с оглед настоящия президентски вот. Каква е обаче тази болезнена склонност към оскверняване на религиозни храмове? Защото утре Сидеров може да препрочете първата си книга „Бумерангът на злото“, където злослови срещу евреите, и да му скимне да драсне клечката на столичната синагога. В петък пред джамията видяхме, че един бесноват фашист е на крачка да палне целата държава в името на собствения си кеф. Едва ли е нужно да се провеждат повече експерименти с етническия мир и националната сигурност на страната. Затова е добре политиците и медиите да помислят за вдигането на санитарен кордон срещу подривната лудост на Волен Сидеров и „Атака“.
Бясът е зараза, която се предава чрез ухапване и може да бъде спряна само с обединени усилия. А премиерът Бойко Борисов да вземе мерки, защото с дразнещия си дакел ще стане за резил първо пред гилдията на кучкарите.
„Ахмак човек - и собственото му куче го хапе“, е казал народът.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар