Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 22 Мечтата на Хайтов и заветът на Левски

Мечтата на Хайтов и заветът на Левски

Е-поща Печат PDF

Приживе Николай Хайтов имаше една голяма мечта - костите на Апостола да намерят покой на свято място, пред което сънародниците ни да склонят глава и да го почетат безмълвно. За възстановяването на надгробната плоча вече 7 години се борят синовете му, талантливият скулптор Александър Хайтов и Здравец Хайтов, скулптор и архитект. С малко помощ от много приятели и страстни родолюбци те успяха тази пролет да убедят разнородните политически сили в Софийската община да ги подкрепят в осъществяването на завета на своя баща.


На 25 май т.г., в 10 ч, една миниделегация от съмишленици посети Столична община, където участва в заседание на Комисията по култура. Внесено бе предложение от името на г-н Джамбазки (ВМРО), Йордан Хаджиев (независим) и Малина Едрева (ГЕРБ) за поставяне на паметна плоча на гроба на Апостола в църквата “Св. Петка Самарджийска”. На всички участвали в дискусията и гласуването на предложението бе драго да видят колко обединяващо въздействат имената на двете икони, културна и историческа - Хайтов и Левски. Единодушно бе одобрено

 

 

внесеното предложение и така единственият завет на Левски бе изпълнен: “Гробът ми да е в България и всякой да го знай”. Политическите различия бяха забравени, лицата на всички бяха озарени. Дали ще се появят и други личности, които ще обединят по този вълшебен начин народа и ще събудят толкова вяра и възторг у българите? Дано!

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар