Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 16 Романтични щрихи за вината

Романтични щрихи за вината

Е-поща Печат PDF

Както благоволи да каже самият Бойко, откакто е министър-председател, все правим неща, дето не сме мечтали да правим и в златните години на Тато. И магистрали строим, и стадиони градим, и нов затвор във Волуяк ще дигаме - на скелети заприличахме с тия строителни скелета.

И народът - доволен-предоволен: хем тънък и строен като тополка, хем вече става действителност даже онова, за което не е и мечтал.

Само докторите нещо недоволни – все мърморят, все се оплакват, протестират и стачкуват. И един по един се изнасят зад граница. По предпочитат да ги тъпче в Либия диктаторът Кадафи, че дори да ги разпарчетоса някоя натовска авиобомба, отколкото да си гукат с родните здравни реформатори, бирници, парнаджии, електроразпределители и съдии изпълнители.И резултатите са налице - Родопите и Силистренско например са останали без джипита на практика. Над 400 са незаетите лекарски практики, които би трябвало да обслужват поне 150 хиляди души. В цялата страна без лични лекари са близо 600 хиляди души.

 

Повтаряме – в случая става дума за дефицит на общопрактикуващи лекари, на т.нар. джипита, а не за тесни специалисти по такива или онакива болести.
Защото при тесните специалисти резултатът е още по-впечатляващ. Болницата в Нови Пазар, да речем, търси под дърво и камък анестезиолог, кардиолог, рентгенолог и специалист за клиничната лаборатория. А тази малка подробност означава, че вместо 299-те клинични пътеки, които Здравната каса благоволява да разрешава, болницата има договор едва за 50. Казано още по-лаконично – благодарение на герберската оправия новопазарчани вече нямат истинска болница, а нещо като бледо подобие на военнополеви лазарет.

В рамките на тези кратки щрихи към романтичния пейзаж на родното здравеопазване т. нар. ресорен министър тия дни пак откри топлата вода – щял да лекува недостига на общопрактикуващи лекари и на медици въобще, като назначава на щатните места доктори пенсионери.

А че става дума именно за откриване на топлата вода, се вижда от простичкия факт, че и преди Константинов да стане министър цели 14 % от работещите лекари в страната бяха именно пенсионери.
И кой според Константинов е виновен за споменатия романтичен пейзаж? Сергей Станишев, разбира се, че кой друг! Защото кой, ако не той е виновен за това, че преди време Брюксел прие директива (сиреч закон), с която забрани да се назначават за джипита лекари, които не са завършили специалността “Обща медицина”? Няма съмнение, че ако кабинетът “Борисов” е на път да изчерпи и многомилиардния бюджетен излишък, за това пак е виновен Станишев, който му го остави в наследство. От само себе си се разбира, че именно Станишев е и причината сега да се намаляват десеткратно и средствата за дузината онкологични центрове в страната. Бившият премиер обаче няма никаква заслуга за това, че при цялата тая престъпна мизерия приемникът му Борисов възнамерява да подпомогне с 50 млн. родния футбол. Нека раковоболните се гърчат, важното е футболът да ни е жив, а и Бойко да продължи да прави нещата, за които не сме  мечтали даже през златните години на Тато.
Е, вярно казва премиерът Борисов – да не би при Тато някой от нас да е мечтал за болните да няма доктори, клинични пътеки или животоспасяващи лекарства?

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата