Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 14 Ад под небето

Ад под небето

Е-поща Печат PDF

 

  • От англо-американските бомби загиват 1243-ма българи
  • Държавните ни “мъже” се крият като плъхове из чамкорийските си вили

 

През месец април, точно преди 70 години, започват първите англо-саксонски бомбардировки над мирно българско население. В кампанията ще бъдат изтребени над хиляда сънародници, а ранени и осакатени - многократно повече. В София и до днес няма паметник на тази невинни жертви. За сметка на това с лакейското съдействие на сегашните власти от миналата година вече си имаме монумент на американските убийци на беззащитни жени и деца.
През пролетта на 1941 г. България, като съюзник на Германия, обявява война на Великобритания и САЩ. Отмъщението на англо-американците не закъснява. На 13-15 април британската авиация бомбардира София.

Щетите са само материални. Редът на човешките жертви идва две години по-късно. На 14 ноември 1943 г. 91 бомбардировача B-25 “Митчел” хвърлят смъртоносния си товар върху столицата. Разрушени са 47 сгради. Убити са 59 граждански и военни лица, ранени са 128. През месеците ноември-декември същата година срещу София са извършени нови пет, също така тежки нападения. В тях загиват още много хора, големи поражения са нанесени в центъра на града, в района на Централна гара, кварталите “Хаджи Димитър”, “Индустриален”, “Малашевци”, “Военна рампа”, летище Враждебна и селата край него.

 

В българското небе англо-американците са посрещнати от родните летци изстребители, които показват на врага и света какво значи българска храброст. Един от тях е поручик Димитър Списаревски, който още при първия си боен полет - на 20 декември 1943 г., се врязва като камикадзе със своя “Месершмит” в мощен американски бомбардировач Б-24 “Либерейтър”. За разлика от въздушните ни асове политиците, които са въвлекли страната във Втората световна война, се крият като плъхове из вилите в Боровец. Междувременно англо-американските рейдове продължават. През януари глутница от 108 американски Б-17 трябва да бомбардира София, но поради гъстата мъгла се отклонява от целта. 40 бомбардировача хвърлят 150 бомби над Дупница. Убити са 59 и ранени 33 жители на града. Разрушени са 40 сгради. По-нататък британците и американците извършват още около дузина набези срещу столицата, а също така срещу Враца, Карлово и други селища. По време на цялата кампания са убити 1243 и ранени 1355 българи. Сринати са над 5365 постройки. Целта на кампанията в чисто британско-американски стил е не да се поразяват военните сили на противника, а да се тероризира цивилното население.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата