Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 14 “Революционер” от родината на Моцарт и Хитлер

“Революционер” от родината на Моцарт и Хитлер

Е-поща Печат PDF

Както е известно, Дядо Господ е създал българина не толкова със задачата да Му кади тамян, колкото за да плаща безропотно надписаните сметки на енергоразпределителните дружества. Дотук добре, но това не е достатъчно.
Ето защо още коронясано-некоронясано, новото шефче на ЕВН Йорг Золфелнер “предложи” на васалите си от “Дондуков” 1 да въведат акциз за тока. Събраните по този начин пари, обяснява хер Золфелнер, ще се събират в специален фонд за социално слаби граждани. Така хем социално слабите ще си плащат сметките като попове, хем цените на тока ще могат свободно да си скачат и рипат все по-нагоре към Седмото небе, за да може богоизбраната австрийска компания да “реализира инвестиционните си планове”. Всичко това означава, че ако революционните идеи на хер Йорго се осъществят, по-високите цени на електричеството ще се плащат от всеки работещ абонат дори и заплатата му да е само 300 лв.
Не за друго – а тъй като по заповед на Золфелнер българите, които издържат семейства с такава заплата, вече ще се смятат за социално силни граждани. Бедните пък, обяснява наглият чужденец, ще получават от вече споменатия специален фонд парични “помощи”, с които също ще пълнят касата на ЕВН.
Пак според Йорго в момента бизнесът ни плаща акциз за тока в размер на 2 лв. за мегаватчас. Ако същият налог се въведе и за гражданите, потрива алчни ръчички пък същият Йорго, месечната сметка на средното домакинство ще се увеличи “само” с 40 стотинки.
Боже, Боже, каква евтиния! – би възкликнал всеки нормален австриец. Но за съжаление тъпите българи не сме нито нормални, нито ненормални австрийци.
Междувременно от устата на хера от приятелска Австрия, родината на Моцарт и Хитлер, продължават да се сипят нови и нови идеи: да създава ли, или не страната ни своя енергийна борса, да основе ли, или не нова компания, която да доставя ток на фирмите, дето по някаква причина не са успели да си купят ток на борсата и т.н.
Сега засега австрийският “революционер” Золфелнер още не е определил кой да е следващият премиер на България, ама както е тръгнало, скоро ще свърши и това. И така ни се пада като народ, щом търпим в собствената ни бащиния да се разпореждат гьонсурати като Золфелнер.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата