Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 30 “Частичен” фалит - частично държава?!

“Частичен” фалит - частично държава?!

Е-поща Печат PDF

• Айде, народе, на евтинията – продава се...

Гърция! Поради необходимостта да събере милиарди евро, Гърция най-накрая се съгласи да започне разпродажба на националното си богатство. Кой ще купи мрамора на Елгина или на Акропола? Кои са мераклиите? Не трябва да си специалист по история на антична Елада, за да оцениш тяхната стойност.

И така, Гърция е пред най-голямата и най-спорна приватизация. За да събере 50 млрд. евро в замяна на мощното финансиране за 110 млрд. от Запада,

гръцката държава трябва да се раздели със своите индустриални и търговски съкровища и да ги преотстъпи на онзи, който даде повече.

 

Заедно със 74 % от държавните акции в пристанището на Пирея на търг отиват и акциите в Солунското пристанище, второто по големина в страната. Освен това ще се продават терени за застрояване и пакети акции от цяла плеяда доходоносни публични и частни фирми. Сред тях са: OTE – най-големият телекомуникационен концерн на Балканите, PPC – най-големият производител на електричество, организаторът на конни състезания ODIE, 34-процентният държавен дял в OPAP, най-голямата букмейкърска фирма в Европа, 34 % от Helenic Postbank и от железопътния оператор Train OCE.

Това е болезнено време за страната, в която извънредно активнито синдикално движение със сигурност няма да приеме приватизацията без яростна съпротива. Кевин Фидърстоун, експерт по съвременна Гърция от Лондонското училище по икономика, казва, че разпродажбата ще бъде огромно изпитание за властите, и за гражданите. Този проблем предизвиква разгорещени спорове, ще се напипват пределите на това, което може да стори правителството, и онова, което може да понесе народът. Мисълта, че чужденци изкупуват най-ценното на страната, трудно се преглъща, но гръцките власти осъзнават дълбочината на кризата. Така е и с редовите хора. Ако алтернатива на приватизацията ще е по-нататъшното покачване на данъците или закриването на още работни места, то хората ще преглътнат продажбата на OPAP.

Часовникът тиктака неумолимо.

Икономистите изчисляват, че от началото на 2009 г. до края на настоящата Гърция ще увеличи своя дълг с още 50 млрд. евро. Агенция “Муудис” за пореден път смъкна рейтинга на тази държава до CAA1, което означава 50-процентова вероятност за неплатежоспособност в течение на следващите пет години.

Атина е принудена да възстанови международното доверие с конкретни стъпки. И затова премиерът Георгиос Папандреу обеща ускорение на приватизацията. То бе посрещнато на нож от политическите му противници и с натиск от страна на евросъюзните дипломати да се създаде независим мониторинг, та в случай на нужда Гърция да бъде принудена да продаде активите си, без значение дали това се харесва на гражданите й, или не.

Междувременно Гърция е още в рецесия – Дойчебанк предвижда до края на настоящата година БВП да намалее с 2,9 %. По разбираеми причини колективите на държавните фирми са изключително чувствителни на тема “работни места”.

Профсъюзите, подкрепяни от повечето опозиционни партии, вече са на улицата. След сблъсъците напоследък идва и редът на общонационалните стачки. Отвъд тях събитиата са вече непредвидими.


 

Регистрирайте се, за да напишете коментар