Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 28 Благодарности – всякакви приемаме...

Благодарности – всякакви приемаме...

Е-поща Печат PDF

„Няма безплатен обяд” – тази фраза цитираха и „сините” демократи, и „жълтите” юпита, а и герберите, щом някой спомене за безплатното здравеопазване и образование от времето на социализма.
Но ето че цитираната мъдрост бе „опровергана” не от някой друг, а от вицепремиера и министър на вътрешните работи. Той уверява, че „даренията”, които получава МВР, не дават на „дарителите” никакви привилегии. Вътрешният министър често упреква и „съветва” съдиите, които му „пречат” да вкара в затвора всички задържани от полицията престъпници. Понеже започна да пресолява манджата, направо дърпа езика да цитираме и друга премъдрост: „Възрастните обичат да дават добри съвети, когато не са в състояние да дават добри примери.”


Когато стана известно, че един началник в КАТ е освободил от проверки колите на фирми, внесли в МВР съответните „доброволни дарения”, лъсна и друга неприятна подробност - че само за първите три месеца на 2011 г. МВР е било “надарено” с над 6,5 млн. лева. Естествено, шефът на МВР отрече дарителството да освобождава спонсорите от отговорност за пътни или други закононарушения, но съмнението си остава. Още повече, че за чадъра над определени фирми беше споменал и директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов (в телефонни разговори с шефовете си от Министерство на финансите, за които обществото научи от флашките, изтекли от МВР и ДАНС към РЗС и в. „Галерия”). Танов не посочи коя е „голямата” фирма, покровителствана от вицепремиера, но след като „Лукойл” бе дадена като пример за „дарение от благодарност”, съмненията се разсеяха. Разбира се, Цветанов „разконспирира” „Лукойл” не от желание да се похвали, а защото избухна скандал, щом се разбра, че и фирми на Христо Ковачки са сред „дарителите”. Цветанов, естествено уточни, че Ковачки вече не бил в управителните органи на въпросните фирми, цитира и разследването по злоупотребите с ДДС за 15 млн. лв., което доказвало, че „спонсорството” не дава никакви предимства. Петролната рафинерия „Лукойл” също не разчитала на покровителство, а дарявала горива в знак на благодарност за операции като „Шейховете”, довели до залавянето на крадци на горива от тръбопроводите на компанията.
Дали над входовете на МВР и Районните полицейски управления (РПУ) да не се поставят предупредителни табели: „Благодарности всякакви приемаме, но цветя не пием”...

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар