Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 32 ...пък като му се разклатят краката...

...пък като му се разклатят краката...

Е-поща Печат PDF

Всеки нормален политик в нормална демократична държава внимава за поведението си към медиите. Може да не ги обича, но спазва правилата на играта Б. Борисов обича медиите. Но само ако пеят “Осанна!”. Иначе ги ругае и строява като фелдфебел новобранци (съгласно собствените си схващания за демокрацията). А каква е тя според него?
“Хайде бе?! Демокрацията е да ме питате и мене, нали? Защо не ме питате дали искам да говоря с вас? Идете се наредете там и ще дойда”, назидателно нарежда премиерът Бойко Борисов, след като на няколко пъти отказа да отговори на въпрос на журналисти в Стара Загора, докато режеше поредната лента.


И какво предизвика божествения гняв на Би Би? Това, че журналист си позволил да му зададе въпроса само за магистрали ли трябва да се дават пари, след като у нас има 650 000 хиляди бедни българи? Наистина изглежда доста досаден, особено като си спомним обещанията, с които дойдоха на власт Гражданите за европейско развитие на България...
Това не е първият път, когато нашият министър-председател ругае журналисти. На 11 май т. г., на гара Калояновец, Борисов реагира на въпрос за пенсиите на хората с думите: “Спрете да мрънкате и да ставате популисти”. Култова обаче си остава фразата му в Народното събрание към репортер на БГНЕС: “Я си глей работата! Точно на теб ли ще отговарям!”
Ами колегата точно това е правил, г-н премиер! Неговата работа е да задава въпроси. А Вашето право, разбира се, е да не отговаряте. Но не и да ругаете. Хайде, научете още една дума на английски - “Ноу комънт” (т.е, без коментар).
Войната с медиите досега никой не е спечелил, колкото и сервилни да са те в България. Защото собствениците им следват стриктно методическите указания на Бай Ганьо например - “Аз викам засега да сме с правителството, пък като му се разклатят краката - едно текме, и с новите пак на власт”. Гениално! А текмето ще е особено силно, понеже в случая освен желанието да си постелят добре за пред следващите управляващи, медиите ще имат да си връщат на Б.Б. и за много обиди на професията.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар