Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 25 Общият ляв вот е ключът за София

Общият ляв вот е ключът за София

Е-поща Печат PDF

Георги КАДИЕВ, кандидат на БСП
за кмет на София, пред в. „Нова Зора”
в разговор с Евгений ЕКОВ

- Господин Кадиев, кое Ви мотивира да се включите отново в битката за кмет на София?
- Желанието ми БСП да излъчва стабилност, солидност, да не се опасява от това да издига собствени кандидати, да не се страхува от битки. Всеки един политик, който иска да се докаже, трябва да премине през мажоритарен избор. През 2009 г. аз преминах през два - веднъж на парламентарните избори, веднъж на кметските - и ми предстои да премина през трети мажоритарен вот. София трябва да има кмет, който не е командван от другаде, който не е просто аватар на премиера и който има виждане как иска да изглежда града. С това си действие искам да поведа битката за нормалност в политическото ни ежедневие. Защото ГЕРБ убива морала на българите!


- Какво трябва да се направи?
- Време е за ново поведение. Време е за нов морал. На масата вече е съдбата на България. Битката вече е за нейното превръщане в нормална държава. Изборите наесен не са за да спечели една партия, а за да спечели България. Тази България, за която всички мечтаем. И която на мен силно ми липсва.
- ПП „Нова Зора” подкрепя безрезервно кандидатурата Ви. Каква е позицията на другите коалиционни партньори на БСП?
- Градската организация на БСП в София води преговори поотделно с всяка от общинските структури на партньорите ни от „Коалиция за България”. Досега съм получил уверение, че всички коалиционни партньори ме подкрепят безрезервно и няма да издигат алтернативни кандидати. А и ние не можем да си позволим разпиляването на ляв вот, включително и от леви партии, които не са членове на „Коалиция за България”, но са близки до идеите й, защото в крайна сметка това работи за десните партии. И най-вече защото общият ляв вот е ключът за София.
- Как ще преодолеете пречките в новия Изборен кодекс за създаване на коалиции за местните избори?
- За съжаление, няма как да ги преодолея. В Изборния кодекс имаше няколко спорни неща - едно от тях е това, друго е премахването на избираемостта на районните кметове, трето е срокът на уседналост който в крайна сметка бе променен. Съобразяваме се с условията такива, каквито са. Преговорите за формата на сътрудничество на местните избори в София се водят от г-н Лъчезар Костов, който отговаря за коалиционната политика на Градския съвет на БСП. След като те приключат, неговото предложение ще бъде внесено на пленум на съвета, който трябва да го одобри.
- Не е ли екстравагантна идеята кандидатът на БСП за кмет на София да гласува във вътрешнопартиен избор на Синята коалиция?
- Нека обясня защо го направих. Първо, защото на предните частични избори, през ноември 2009 г., Синята коалиция не участва и подкрепи г-жа Фандъкова с аргумента (цитирам Атанас Атанасов) “да смажем главата на БСП”. И тъй като на онези кметски избори аз бях “главата” на БСП за смазване и на предстоящите отново съм аз, искам да демонстрирам на г-н Атанасов, че главата си е жива и здрава. И се радвам, че като че ли Синята коалиция е преосмислила позицията си от онова време. Второ, смятам, че вътрешните избори са добра идея и се надявам БСП да си вземе поука.

- Защо в БСП не се провежда вътрешнопартиен вот за кмет на София?
- Винаги съм искал да минаваме през вътрешни избори за кмет на столицата. През 2009 г. ние имахме такова решение. Но тогава от 13 номинирани, 12 се оттеглиха в последния момент. Така останах само аз и стана безсмислено да има вътрешни избори.
- В залата на Столичния общински съвет 57 неправителствени организации учредиха Столичен граждански съвет. Каква е целта?
- Аз инициирах тази идея с ясното съзнание за необходимостта гражданското общество в София да има възможност заедно и координирано да изразява мнението си пред Столичния общински съвет и да дава своите алтернативни предложения за проблемите на града. Проблемите на столицата ни могат да се решат само с ясната подкрепа и участие на гражданите, които с отговорност да се включат в изпълнението на всяка стъпка, да показват къде се греши и какво може да се направи по-добре.
- Какво е Виждането Ви за развитието на главния град на България?
- Градът ни се нуждае от дългосрочна визия за развитие, отразена в адекватен Общ устройствен план, като там се включва визията ни за това дали София трябва да продължи да се разраства към покрайнините си с настоящите темпове, или следва да преминем към обособяване на агломерация около София. Има аргументи и в двете посоки.
- Какво искате да направите за София в градоустройствен план?
- С повечето архитекти, с които съм разговарял, сме единодушни в мнението, че в административен план София има нужда от децентрализация по посока районните администрации. Отделните райони знаят какви са проблемите на кварталите си по-добре от администрацията на целия град. И за да има добро изпълнение на ангажиментите им, е необходимо да бъдат пряко избирани от хората. Аргументът на ГЕРБ срещу прякото избиране на районните кметове беше, че те нямат власт и няма смисъл да ги избираме. Решението обаче е да им дадем реална власт, а не да не ги избираме пряко.
- А имате ли стратегии за решаване на проблеми като градски транспорт, планиране на детски градини и други обществени сгради?
- Именно в тези измерения се включват и основните проблеми на столицата ни, които са свързани с жилищното строителство и поддръжката му, транспорта, зелената система на града, справяне с проблема с отпадъците и гробищните паркове.
- Ще успеете ли да се преборите с корупцията в Столична община?
- Трудно е, но не е невъзможно. Личният пример е най-важното нещо. Когато кметът на Столична община е организатор на самите корупционни схеми, или когато е пасивен наблюдател, корупцията е неизбежна. Просто трябва да има кмет, който самият не е корумпиран и да не позволява на другите около него да са корумпирани. Защото аз не мисля, че г-жа Фандъкова е корумпирана, но в същото време тя с олимпийско спокойствие наблюдава как другите около нея крадат.
- ГЕРБ се провали с изграждането на завода за отпадъци. Как ще се справите със софийския боклук?
- Това е най-големият провал в столичната политика на ГЕРБ. През 2005 г. те обещаха, че заводът за отпадъци ще е готов през 2007 г., през 2007 г. обещаха за 2009 г., през 2009 г. – обещаха за 11 месеца, направиха първа копка и до момента втора копка няма. Според мен проектът е лош, той бе отхвърлен от Европейската комисия в голямата си част, тъй като има заложена корупция в него и трябва да бъде сменен в тази част, която е за изграждане на завод. Частта, която е за изграждане на депо и на компостираща инсталация, вече е одобрена от комисията и се финасира от нея.
- Ако бъдете избран за кмет, ще трябва да управлявате столицата при кабинет на ГЕРБ. Това не Ви ли притеснява?
- Не, защо да ме притеснява? Аз бях общински съветник 2 години, докато Бойко Борисов бе кмет на София при правителство на БСП. Аз не разчитам на някакво особено съзнание от тяхна страна, но все пак всички живеем в този град. Бих предпочел, разбира се, да е друго правителство, но човек се съобразява с обстоятелствата.
- Каква избирателна активност очаквате на вота наесен?
- През 2009 г. бе само 23 %, което бе много смущаващо. 77 % от софиянци казаха: “Не ни интересува кой ще е кмет!” Това е лошо, бих искал при всички положения да надхвърли 50 % , защото г-жа Фандъкова, която спечели около 66 % от тези 23 %, бе избрана реално от 13 %. Аз не искам да бъда подкрепен от 13 %, напротив, надявам се на много по-голям процент.
- Вашата кандидатура е ясна от няколко месеца. Защо все още стои въпросът кой ще е кандидатът на БСП за “Дондуков” 2?
- Това е много труден въпрос. Нямам отговор и не мисля, че въобще някой в БСП има такъв! Фактът, че четири месеца преди изборите имаме 19 номинации, не говори добре. Защото, от една страна, е хубаво да имаш много номинации, но от друга, все пак някой трябва да ти е фаворит. Аз исках кандидатът за президент да бъде избран рано, не за друго, а защото той трябва да обиколи 264 общини, трябва да има време БСП да го приеме, да го прекара през сърцето си, членовете да го заобичат. А оттам нататък вече и другата част от обществото. За два месеца не виждам как някой ще го направи, освен ако не е от типа на Стефан Данаилов, който всички го познават и го обичат така или иначе.
- Самият Стефан Данаилов Ви издигна за кандидат-президент. Как оценявате това негово предложение?
- Оценявам го високо. Но аз съм номиниран за кандидат за кмет и това е моята задача в момента. Искам БСП да излъчва стабилност, сигурност, сила. Силата на един политик не е в конгресите, които е спечелил, а в битките, които води. Убеден съм, че кандидатурата на БСП трябва да бъде политически ясна, за да сме истинската алтернатива на управлението на ГЕРБ.
- Вашето мнение – партиен или по-широко скроен кандидат?
- Президентските избори са политически избори и затова трябва да бъде партиен кандидат, който е силно свързан с БСП. Не “на една ръка разстояние”, не “на две ръце разстояние”, не дай си Боже пък, и някой като Меглена Кунева. Аз нямам нищо против нея като личност, но тя е кандидат на НДСВ. Защо БСП ще подкрепя кандидат на НДСВ?
- Но г-жа Меглена Кунева претендира, че е гражданско лице.
- Да, но като погледнете лицата зад нея - и Даниел Вълчев, и Огнян Герджиков, и Мария Дивизиева - всички те са от НДСВ. И ние ще подкрепим Кунева? Как? Няма такъв филм, не може да стане тази работа. Моят глас тя няма да го получи!
- Защо искате силна партийна кандидатура?
- За да може тя да покаже физиономията на БСП, да разшири периферията й, да помогне на мен и на другите кандидати за кметове, да издърпа листите за общински съветници. Абсурдно е да претендираш, че си алтернатива на ГЕРБ, а да нямаш свой кандидат. Каква партия си тогава, каква алтернатива си?
- Каква е битката в случая?
- Ще Ви кажа най-напред каква не е. Тя не е „да няма президент от ГЕРБ“. Това е важна, но вторична цел. Тя е БСП да има силен кандидат, който да помогне на партията да стъпи още по-добре на крака, да разшири влиянието си, да привлече нови кръгове около себе си, да се подмлади, да направи модерна лявата идея, ако щете - да влезе в 21 век.
- Страхувате ли се от това да не загубите избори?
- Страхувам се от това винаги да припознавам чужди кандидати за свои. Това е шансът на БСП. Пропусне ли го, виновни сме всички ние. Включително и аз.
- Как ще коментирате изявлението на президента Първанов в Търговище, че след януари 2012 г. гражданите ще могат да гласуват за него?
- Не знам какви са плановете му. Аз направих една среща с него преди няколко месеца, която сам си я поисках и сам си я договорих. На нея казах, че аз съм кандидат за кмет на София и бих искал да знам дали неговото движение ще има алтернативен кандидат за кмет и ще има ли алтернативна листа за общински съветници, тъй като това отново би довело до разцепление на левите гласове. Той каза “Не!”, на тези избори няма да се явяваме, след това ще видим.
- Тоест, Вашият хоризонт са тези избори?
- Нека минат те, дали Георги Първанов ще се върне обратно към БСП след януари 2012 г., дали ще мине в някаква друга позиция - това е чисто негов въпрос. Тогава ще обсъждаме какво е нашето отношение към решението му.
- Какво очаквате да е разпределението на местата в СОС?
- Моята амбиция е БСП, която в момента има 12 общински съветници, да вдигне резултата си с 50 % и да ги направи 18 души. За останалите политически партии, не знам. Аз съм си поставил такава летва, дали ще успеем - ще видим.
- Реалистична ли е амбицията на ДПС да има свои съветници?
- Не мисля. По принцип, в столицата те имат не повече от 30 000 гласа. Освен ако не тръгнат на някакви интервенции и купуване на гласове, няма начин.
- Продължават инцидентите пред софийската джамия “Баня башъ”. Според Вас това целенасочена политика ли е?
- Според мен, първо е некадърност и безхаберие на Столична община, която не умее да предвижда проблемите и да ги решава предварително. Нищо нямаше да се случи, ако тя бе свалила високоговорителите, както е записано в собствените й наредби, ако бе накарала хората да се молят вътре в храма, а не отвън, на тротоарите, и ако не бе позволила на “Атака” да прави митинг на 100 метра от джамията.


- Заражда ли се етнически конфликт у нас?
- Поведението на общинската администрация и на г-жа Фандъкова е не „мекушаво“, както го описа Иван Костов, а фриволно и безотговорно. Като на хора, случайно преминаващи и седнали на кафе. И нито разбират, нито ги интересува в какъв пожар могат да ни вкарат, давайки шанс за радикализация. Ето затова искам да ги сменим.
- На какъв град искате да сте кмет?
- Искам да бъда кмет на град, който е красив, толерантен, зачита правата на хората, включително и правото им да са различни. На град, в който култура, иновативност, наука и бизнес работят заедно. Пронацистко, агресивно поведение не е поведение на моята столица. Не на такъв град искам да съм кмет. И ще направя каквото зависи от мен, за да не се случи. София трябва да е различна!

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар