Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 31 Положението нараства...

Положението нараства...

Е-поща Печат PDF

“Борисов натисна “Лукойл”! “Лукойл” спира работа, 4000 работници на улицата! Правителството пада до 10 дни! България има резерви от гориво за 85 дни!” Подобни вестникарски заглавия тресат България от няколко дни. Поводът е известен - решението на правителството да отнеме лиценза на “Лукойл” заради неизпълненото задължение да сложи измервателни уреди, отчитащи реалното производство и продажба на горива.

Когато този брой на вестника стигне до читателя, много е вероятно всичко това вече да е приключило с подписването на съответните споразумения. Или с фразата “преговорите са в напреднал етап”, както се изрязват в такива случаи официалните говорители. И простодушният народ ще дюдюка как Бойко се опънал на руснаците... Нещата обаче могат да се тълкуват и като фарс. По принцип “Лукойл” се е задължил да сложи тези уреди. Също така по принцип всяка година по това време рафинерията в Бурас спира работа за редовна профилактика на инсталцията. И пак по принцип, Б. Б. и В. Златев не са чак толкова далечни познати...
В парламента опозицията по принцип одобри решението на кабинета. Но също така единодушно го обвини в предизборен пиар. Времето наистина е избрано съвсем подходящо - отпускарски сезон, много хора стягат коли (и кесии) за почивка. И не са твърде далеч изборите.  Е, ето в такова време всеки прави каквото може. Кметовете асфалтират улици, косят паркове и ремонтират детски площадки, там без битум не става. Пък и не само там.
В този смисъл Станишев обяви “драмата” с “Лукойл” за добре подготвен театър, и че тя ще отзвучи след “тежки преговори с “Лукойл”, но цените на горивата ще са други. Не по-ниски, разбира се.
Иван Костов апокалиптично обяви, че “стартира битката за ограничаване и разбиване на господстващото положение на “Лукойл”. Започва война.” Не се намери някой да репликира - на война, като на война. А и защо трябваше да се чака толкова дълго, за да се разбере, че “Лукойл” не си е изпълнил ангажимента за лиценз и защо чак сега управляващите решиха да проявят “характер”?
Финансистът Емил Хърсев твърди, че ще има скок в цените на бензина и нафтата и че “администрацията се държи като завоевател във вражеска държава”.
Както се казва – положението нараства.
Дали държавата може да си позволи с лека ръка да мачка компания, която осигурява солидни постъпления в държавния бюджет? Дали може лежерно да си играем на демократи и русофоби и особено в икономиката? И дали е оправдано да се показват мускули, когато в международен план се очаква банкрут на долара? Дали рейтингът на управляващата партия няма да се изпари като летен дъжд, ако “пресоли манджата”?! С една дума – като печелим, какво губим?! Пък и защо никъде не се мярка образът на вездесъщото Н. Пр.Уорлик? Да не е на почивка?

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар