Нова Зора

 • Уголемяване на шрифта
 • Шрифт по подразбиране
 • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 34 Най-важно е правото на нормален човешки живот

Най-важно е правото на нормален човешки живот

Е-поща Печат PDF

 

 • Местните избори или как да избираме кметове и общински съветници
 • Изборите са първото и основно качество на всяко народовластие, което на научен език се нарича демокрация. От изборното мнозинство произтича легитимността на демократичната власт. Казано с няколко думи: прави са тези, които са повече.
  Защо ПП „Нова Зора” напомня това първо правило на демокрацията ?

  Искате ли да участвате във формирането на властта?Искате ли да легитимирате властта? Искате ли да бъдете прави? Ако искате, отидете до урните, гласувайте и станете мнозинство. Това е демокрацията.

  Гласувайте, а не се крийте вкъщи, и не предъвквайте политиката на чаша ракия. Правете политика - това също е демокрация. Не абдикирайте от вашето свещено право на избор, защото в такъв случай няма на кого да се сърдите. Това е нашият първи призив.А сега за местните избори. Ние, всички българи, се намираме в много тежко положение. Но това не е всичко. В близкото бъдеще ни очакват още по-лоши неща, т.е. това бъдеще, което се задава, не вдъхва особен ентусиазъм. Нещо повече, сигурни сме, че с всичките си сетива усещате за какво става дума. В такива случаи много често се говори за негодността на политици и държавници, но такъв подход е измамен. Затова ще го кажем направо - главната вина носим ние, народът, демосът. Може би по стародавна традиция, отбелязана с горчивина от гения Христо Ботев – свестните у нас считат за луди...
  Защото ние легитимираме тези политици и държавници, ние им предоставяме властта, следователно, ние им даваме всички инструменти да правят с нас каквото си искат, а после им се сърдим.
  През 16 век е живял и творил големият френски хуманист Етиен да ла Боеси. Ето цитат от едно негово произведение: “Тиранът ще бъде победен от само себе си, само ако вие не се примирявате със своето робство. Не е нужно нищо да му вземате, нужно е само нищо да не му давате. Страната не трябва да прави специални усилия за себе си, стига да не прави нищо против себе си. Аз не искам от вас да се борите и сражавате с тирана, просто престанете да го поддържате...”.
  Този завет на френския хуманист е алфата и омегата на народовластието. И ПП „Нова Зора” я препоръчва за ваша лична програма.
  Една от малкото възможности, които остават за нас, обикновените граждани, е сами да се погрижим за себе си. И това може да стане чрез местните избори, които са много интересен вид избор. На тях ние не избираме хора - кметове и общински съветници, - които ще заседават далеч от нас, някъде в Народното събрание или в министерствата, без да ги виждаме, без да ги контролираме. На тези избори ние избираме наши съграждани, които ще работят пред нас или почти заедно с нас. Избираме хора, които би трябвало много добре да познаваме - както техните слабости, така и силните им страни. Следователно става дума да изберем когото трябва, сиреч да избираме правилно. И ако сбъркаме, значи не сме се научили да подбираме нашите избраници. И в този случай ще си носим последиците. Казал го е класикът - животът много страшно си отмъщава на всеки народ, който с ентусиазма на проститутка се хвърля на шията на първия срещнат политически шарлатанин. А както се казва, шарлатани на тези избори, дал Господ.
  Затова ние, в „Нова Зора”, ви предлагаме да разделяте кметовете на три групи: нормални, добри и гениални. За гениалните кметове няма да говорим, те са извън класацията, пък и не познаваме такива в България.
  За нас е нормален всеки кмет, който добросъвестно си изпълнява служебните задължения и който поставя общите проблеми над своите лични. Два са основните стълбове на неговите служебни задължения: местната инфраструктура и обществената сигурност. В съвкупност, двата стълба образуват полисната структура, тоест средата за обитаване.
  В местната инфраструктура ние включваме все познати неща от ежедневието: електроснабдяване, водоснабдяване, смет, улици, улично движение, магазинна мрежа, места за отдих, училища и др.
  Обществената сигурност се отнася главно до личната сигурност и до обществения ред. Добрата местна инфраструктура отива на вятъра, ако по улиците се стреля и убива, краде се по дворовете, саморазправи вилнеят по ресторанти и кафенета, дори ако се крещи и вика по нощните часове и други подобни.
  Създаването на среда за обитаване е абсолютно необходимо условие за съществуването на селището. Ние не можем да си представим каквото и да е селище без улици, вода, електричество, магазини, транспорт, училища, медицински заведения, местна стража (полиция) и много друго. Може те да са в примитивно състояние или в зачатъчно, но трябва да ги има. Особено в 21-ви век.
  Следователно без грижи за средата за обитаване просто е невъзможно нормалното съществуване на полиса (селището). А без такава среда, няма и кмет. Затова да се обещават и правят само неща, свързани със средата за обитаване, е егоистично. Това, че има кметове, които много-много не се интересуват от средата за обитаване, а от съвсем други неща, означава просто, че те не са никакви кметове. Такива полисът трябва да ги бичува публично.
  Ако един стопанин не поддържа в къщата си елементарна чистота и не се грижи за елементарния ред – да не тече покривът и да не мирише тоалетната, - той просто не е стопанин, а хаймана, разсипник, безотговорен тип, от който дори кучетата ще избягат и добитъкът му ще измре.
  Затова нормалният кмет е голяма придобивка за едно селище. Ще бъдете щастливи, ако успеете да си изберете такъв.
  Добрият кмет е и нещо повече. Освен че трябва да бъде нормален кмет, той трябва да бъде и социален кмет. Под това разбираме различни най-битови неща като - пенсионерите над 70 години да се возят в градския транспорт безплатно, както е в страните от ЕС; да се строят общински жилища и общински детски градини; да се поддържат читалищата; да се осигуряват работни места и достойно заплащане за трудовите хора; да се следи строго за спазване на работните норми и работното време от работодателите; да се развива и спонсорира от общината системата на социалния патронаж; да се осигуряват безплатни лекарства за тежко болните; да се насърчават редовните профилактични прегледи и много други.
  С други думи, социалният кмет се грижи за общото благо, т.е. за социалната взаимопомощ в общината, това, което на модерен език се нарича солидарно общество и което на първо място предполага богатите да поемат част от грижите за бедните. Такова е нашето разбиране в „Нова Зора”.
  Някои ще възразят, че такава социалност и солидарност изискват сериозни средства, а такива не винаги има. Не е така. При желание и при помощта на общинската общественост и гражданите, пари винаги ще се намерят.
  Ще си позволим да припомним практика от люлката на демокрацията Атина. Там съществувала системата на литургиите – социални задължения на богатите граждани, изплащани в натура. Едни е трябвало да построят кораб, други – да издържат гимназион, трети – обреден храм. Такава система е интересна с това, че всичко се вижда, всичко може да се проконтролира, не са нужни никакви контрольори: има кораб – няма кораб ; има гимназион – няма гимназион ; има обреден храм – няма обреден храм.
  Не е нужно казаното да се схваща буквално. Трябва просто да се знае и да се има предвид. И като го знаете и го имате предвид, да преценявате кандидатите - кой от тях е най-близо до идеала. Знаем, че преценката е субективна, но затова е и избор. Знаем също така, че често влияят и наслоени заблуди и партийни пристрастия. За да не обиждаме никого, ще добавим, че принципът „може да е тъп, но е наш” е лош принцип. Ако се придържате към него, няма как да ви помогнем.
  За наша огромна изненада в многото общини, които посетихме в последните месеци, забелязахме, че кметската надпревара не съдържа социални послания, нещо повече - не акцентира върху тях. В най-добрите случаи всичко е насочено само към един от стълбовете на нормалното кметуване – инфраструктурата. Няма лошо според нас, но е крайно недостатъчно. Казваме го с голямо съжаление и като хора на социалната кауза, загрижени за състоянието, до което доведе народа на България откровено изтребителния, геноциден модел.
  Не се наемаме да ви предложим формулата за абсолютния избор. Но все пак може да ви посочим с какви кандидатури трябва внимавате: това са т. нар. бизнесмени, но не индустриалците, не производствениците, а шменти-капели, ако използваме един популярен израз, финансистите (ние ги наричаме ковчезници) и учените. И то не защото са лоши хора, без качества, а защото техните професионални качества не са съвсем подходящи за един кмет – те са доминирани от съвсем други условия.
  От казаното следва, че много важен за кмета е неговият начин на мислене, т.е. това, което на научен език са нарича парадигма. Винаги е за предпочитане, особено в средните и малки общини, тази парадигма да бъде колкото се може по-близка до т. нар. народно мислене. Не се притеснявайте от словосъчетанието народно мислене, това е метафора. Кметът с такова мислене по принцип би се постарал да осигури на хората мир и благоденствие, а не само да прави изследвания за конкурентоспособност и полезност на чуждестранните инвестиции, и за всяка претенция на гражданите да вика “Няма пари!”...
  Защо акцентираме на социалните послания при местните избори? Защото в общественото пространство с помощта на медиите усилено и целенасочено у нас се налага идеята за порочността на социалното, за нещо, което се иска в ущърб на други и на обществото. Преди време известен телевизионен водещ (Милен Цветков) от екрана обяви, “че никой не се ражда с правото на парно отопление”. Както в повечето случаи, родната журналистика е - първо, - наемна, елементарна, манипулативна и, общо взето - незнаеща.
  Не давайте ухо, когато ви говорят такива неща. Човек не се ражда с правото на парно отопление, но не се ражда и с правото на ток, вода, транспорт, медицинско обслужване и много други неща. Човек не се ражда изобщо с някакви естествени права, освен с едно-единствено – с правото на смърт. През 21 век обаче, в резултат на вековни жестоки и кървави борби, хората са придобили, и значи се раждат, с много и много права, от които най-важното е правото на нормален човешки живот. И това право включва и ток, и водоснабдяване, и парно отопление, като съвременен цивилизационен минимум, като необходимо условие за производство и възпроизводство на действителния човешки живот. Ето, точно това, умишлено се забравя, отмества се встрани и не се споменава. А точно това образува скелета на социалното. Защото градът може да има прекрасни нови магазини и вие да не можете да си купите нищо от тях. Може да има прекрасно уреден транспорт и вие да не можете да си купите билет за него. Може да има прекрасно електроснабдяване, водоснабдяване, топла вода и парно, и вие да не можете да ги ползвате, защото за тях се заплаща скъпо. Може да има чудесни болници и вие да не можете да се лекувате в тях. В града може да има всичко, а вие да нямате нищо.
  Надяваме се, да разбирате, че такъв град не е добър град. Че кметът на такъв град не е добър кмет. Че такъв живот не е добър живот.
  При местните избори никак не е излишен и малко местен патриотизъм. Който каквото и да казва, както и да се подиграва, любовта към родното място, там, където си отрасъл, където са гробовете на близките ти хора, е сериозен морален стимул. Не вярвайте на това, което ви внушават ежедневно, че ще станете граждани на света. Няма! Почти 4000 години евреите се бориха да имат своя родина, свое място под слънцето, а това са хората, които най-вече може да се смятат за граждани на света.
  Така че когато избирате своите местни ръководители, гледайте да са местни хора. Не е задължително, но е препоръчително.
  И последно. Кандидат-кметовете, заедно с листите за общински съветници, се издигат от политически партии или от коалиции от партии. Тези политически субекти си имат програми, някои от тях са ни управлявали или ни управляват, техните политически платформи и практически действия са известни. Много от кандидат-кметовете са и действащи кметове и за тях важи същото. Самите кандидати предлагат програми. Така че от информация за намеренията не може да се оплачете, често имате и база за сравнение. Решението е ваше. И успехът е ваш, и грешката също.
  Запознати сте с политическите платформи на главните, основни политически партии и коалиции. Но прочетете и платформата на Единния национален фронт. Тя е най-близо до идеалния кандидат, който ви описахме.
  Най-важното в тази платформа е съчетаването на полисните (градските, местните) проблеми със социалните проблеми.
  Нашата честна препоръка е това да бъде водещата нишка при избора (независимо дали ЕНФ издига собствена кандидатура, или подкрепя някоя друга кандидатура). Пожелаваме на всички да направят правилния избор.
  Пожелаваме ви да бъдете мъдри, да гледате със собствените си очи и да мислите със своията глава.
  Пожелаваме ви да решите своите съдби, без някой друг да ги решава вместо вас. Толкова засега може да направи за вас ПП „Нова Зора”. Подкрепете ни честно, както ние честно се опитваме да ви защитим!

   

   

  Регистрирайте се, за да напишете коментар

  Още по темата