Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 6 (2012) ДОКОГА ВЛАСТТА ЩЕ ДАВИ ХОРАТА?

ДОКОГА ВЛАСТТА ЩЕ ДАВИ ХОРАТА?

Е-поща Печат PDF

Трагедията от водния апокалипсис в Хасковско тепърва ще се обогатява с нови и нови смразяващи факти. И дори официалните власти признават, че подобен дамоклев меч виси над много други селища. И ако връхлети внезапно топъл вятър - което се предвижда от синоптиците - катастрофата може да стане общонационална.
Защо се стигна до всичко това? Отговорът е само от три думи - безотговорност, безхаберие и бюрокрация.

 

Безотговорността на повечето арендатори на водоеми, които в лакомията си за бързи печалби не отделят и лев за необходимата поддръжка. Нещо повече – дори съзнателно подсилват рисковете от подобни драми, бетонирайки преливниците. Никакво изпразване с цел почистване - нали ще трябва да измре рибата, а пък тя носи пари! Затова през лятото затлачените ни язовири бързо пресъхват, а при силни валежи - бързо се пълнят и препълват...
А безотговорността е следствие от пословичното безхаберие на съответните власти, които са юридически собственици на обектите. Тяхна работа е да контролират арендаторите и да следят за безопасността на съоръженията. Но защо ли да си имат неприятности с дебеловратите частници, особено пък ако същите “снасят” нещо на ръка извън договорите.
Но дори и местните власти да са си на мястото и да изпращат съответните предупредителни писма нагоре по йерархията, тук вече идва вездесъщата бюрокрация. Кой е собственик, кой е стопанин, кой за какво отговаря според договорите - докато се изясни правният статут, всичко потъва в “дългото чекмедеже”.
Самият казус с язовир “Иваново” е върхът на абсурда -част от стената - общинска, другата - на военните! Орташкото и кучата не го ядат, е казал народът. Чудно ли е тогава, че десетки водоеми не фигурират в никакви списъци, а на стотици дори не се знае кой е собственикът. Да не говорим за големите злоупотреби от епохата на Емел Етем, която така и се измъкна суха след подобна водна трагедия в Цар Калояново по време на нейното министерстване...
Сега правителството се закани люто да сложи водоемите под обща шапка. Но нали така беше преди?
Защо развалихме къща, та да направим колиба?
Погледнато по-нашироко, пак Тато ще е виновен. 3000 язовира за 45 години! Това никъде го няма по света. Завирявал, строил, завирявал, строил, та сега ще издавят народа. Не се търпи тая и Бойко му намери колая. Ще ги разваля.
Както е казал поетът – нека никога нищо да няма, за да няма какво да се губи...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар