Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 10 (2012) ТРАДИЦИИТЕ СА ЖИВИ

ТРАДИЦИИТЕ СА ЖИВИ

Е-поща Печат PDF

• Истинско народно честване на 3-ти март в Ямбол и община Тунджа

През последните 20 години се нагледахме, наслушахме и начетохме от „свободната” преса на дирижирана русофобия, която на пръв поглед имаше връзка с руските енергийни проекти и доставки, но всъщност стриктно следваше злоключението на ястреба Збигнев Бжежински: „След разпадането на Съветския съюз сега единственият ни враг остава православието”.
Коя е най-голямата православна държава и какво е направила тя за България, доскоро знаеха и децата. Амнезията на новоизбрания президент, че именно Русия е причината да отбелязваме като национален празник, като Ден на Освобождението от турско робство 3-ти март, както и неговата прибързана визита в Афганистан обаче, подсказват, че русофобията е на път да продължи поне още един мандат...
Сякаш като потвърждение, че „София не е България” в Ямбол и в община Тунджа движение „Русофили” и кметствата показаха, че традициите са живи и организираха истинско народно честване на националния празник. То започна с тържествено събрание в кукления театър, на което говориха председателят на сдружение „Русофили” инж. Стоян Проданов и първият секретар на посолството на Руската федерация Сергей Панкрушкин. С аплодисментите си към рецитаторите от ГПЧЕ „В. Карагьозов”, към детски хор „Проф. Г. Димитров”, вокална група за руски песни „Пятница 13”, ямболското гражданство показа, че е закопняло за руска реч и руска песен.
На 3-ти март, на специална церемония пред Паметника на загиналите за освобождението на Ямбол, бяха поднесени много цветя и венци, включително и от ПП „Нова Зора”. Военен оркестър изпълняваше руски фронтови мелодии, които бяха любими на две поколения българи.
Голямата община Тунджа (44 селища) от своя страна проведе внушително честване на Бакаджиците, пред мемориалната плоча на 911-те загинали руски войници и български опълченци от 30-а руска пехотна дивизия. Мястото е историческо, защото освен като територия на многобройни войводи на чети, тук е построен първият руски манастир „Св. Александър Невски” (1894 г.) и болница от майката на ген. Михаил Скобелев Олга Скобелева, известна с благотворителната си дейност за българското население, пострадало от погромите на турците в Южна България по време на Априлското въстание и през Освободителната война.
Вдъхновена реч произнесе кметът на община Тунджа Георги Георгиев. Ученици декламираха стихове, а фолклорният състав на жените от с. Хаджидимитрово изпълни руски и български песни. Гостите бяха поздравени сърдечно от руския дипломат г-н Панкрушкин. И отново в знак на признателност пред мемориала бяха положени много цветя и венци.
По-скромно тържество се проведе и в с. Зимница, община Стралджа, пред Паметника на загиналите зимничани за свободата на България, открит през октомври 2005 г. и построен с лични средства от инж. Стоян Проданов.
В неофициалните разговори след тържествата симпатизантите на ПП „Нова Зора” изразяваха единомислие с думите на областния координатор полк. Венелин Стоянов и зам.-председателят Румен Воденичаров, че е крайно време да се издигне лозунгът „20 години русофобия стигат!”. Те изказаха надеждата, че отношенията на двата братски народа отново ще тръгнат към възход поради обявения нов курс на развитие (“силна и велика Русия”) от новоизбрания руски президент Владимир Путин.