Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 10 (2012) МРАЗОВИТИ ВЪЛНИ СРЕЩУ ЗАПАДА СЕ НАДИГАТ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА

МРАЗОВИТИ ВЪЛНИ СРЕЩУ ЗАПАДА СЕ НАДИГАТ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Е-поща Печат PDF

В продължение на две седмици сибирски мраз скова Европа. В Германия много хора се радваха на пронизващия студ, но в Източна Европа всеки ден умираха по дузина бездомници, възрастни или болни хора. В Украйна до 7 февруари си отидоха в резултат на премръзване 135 души. В Полша студената вълна покоси 68 жертви.

Пак студът уби много хора в Румъния, Чехия, на Балканите и в Русия.
Причината е там, че в Украйна например температурите паднаха до минус 30 – минус 35 градуса. Големият брой жертви показва колко сложна е икономическата, социалната и политическата реалност в Източна Европа. Това е симптом на критична социална ситуация.
Най-горчивият пример е Украйна. Държавата там е в ръцете на клика от икономически акули, често свързани с мафията, наричани олигарси. Тези хора, на брой около две дузини, грабят страната от 20 години. Демократичната революция от 2004 г. не промени това положение на нещата. Олигарсите натрупаха състояния за милиарди, перчат се с луксозни яхти и други символи на привилегирования си статус. Населението обаче не си дояжда и мръзне – и то не само в пика на големите студове.
През есента на 2011 г., когато беше още топло, десетки хиляди пенсионери, жертви на Чернобил и ветерани от войната в Афганистан, демонстрираха против решението на правителството, което току-що бе намалило техните пенсии и социални помощи. Инфраструктурата в Украйна е престаряла и започва да се разпада – ако, разбира се, не е включена във феода на някой олигарх. Това също е една от причините броят на жертвите в тази страна да е най-голям.
Ала както показа студената вълна, дори в Полша, страна на икономическо чудо и членка на Европейския съюз, остава още много за вършене. В земите между Одер и Буг умират не само бездомници и алкохолици, които заспиват на открито, за да не се събудят вече. Петнайсетина души умряха в жилищата си от отравяне с въглеводород заради примитивната газопроводна система. Това показва, че страната се нуждае от широкомащабна модернизация.
В Полша процентът на безработицата през януари достигна шоково най-високата си точка от пет години насам. Експертите обясняват това с факта, че много хора работят на черно, без трудови договори или с мизерни осигуровки срещу безработица. Когато конюнктурата се влошава, както е понастоящем, фирмите бързо реагират с уволнения. Обстоятелството, че в Полша има толкова много бездомници, които са и най-пострадалите от студовете, е също резултат на манталитета на много работодатели, които действат под лозунга hire and fire - “назначи и изхвърли” (от работа). Това засяга най-много младите хора, които често работят на черно, без никакви социални осигуровки.
Разривът между Изтока и Запада на Стария континент си остава твърде голям. Това би могло да се промени само при условие, че най-мощните страни членки като Германия и Франция превърнат тази кауза в свой приоритет.* В Брюксел, Париж и Лондон шества разочарование от Източна Европа. Това може да изглежда разбираемо, особено когато се наблюдава развитието на процесите в Украйна. Същевременно обаче тази реакция може да бъде много опасна – достатъчно е да се вгледаме във все по-изтъняващата подкрепа за ЕС в Полша и в отцепническите тенденции на Унгария.
В Украйна президентът Виктор Янукович се опитваше да лавира между Русия и Запада, настройвайки двата гиганта един срещу друг. Но вместо да извлече някакви ползи от това, самият той се оказа в изолация. Сближението на Украйна с ЕС бе блокирано заради съдебната присъда срещу Юлия Тимошенко.** Украинската демокрация и законност така залиняха, че в момента Киев не може да стане партньор на Брюксел. В Полша пък, чиито граждани бяха най-големите ентусиасти на ЕС, хората започнаха да си задават въпроса какво всъщност им носи членството в съюза. Три четвърти от поляците са против влизането на страната им в еврозоната.
В Унгария дясно популисткият премиер Виктор Орбан хвърли ръкавица на съюза. Той третира Брюксел като жертвен козел, върху който може да се хвърли вината за икономическото сриване на страната.*** Много унгарци споделят това негово мнение. Излизането на Унгария от ЕС вече не е нещо немислимо. Нарастват опасенията, че след провала на валутния съюз разширяването на ЕС на Изток също може да се окаже грешка. Което също е сигнал за това какви мразовити вълни се надигат от Източна към Западна Европа.

 

Улрих Крьокел,
в. “Берлинер цайтунг”, 7 февруари 2012

* Чак пък такива “саможертви” не са необходими. Достатъчно е западните лихвари, спекуланти и “инвеститори” да престанат да мародерстват източноевропейците, узурпирайки техните естествени монополи и ограбвайки чрез концесии националните им богатства – бел. пр.
** Я виж ти, за кого се загрижили – за Юлия Тимошенко, “светицата на “оранжевата революция”, както я наричаха западните медии, която окраде  от украинците милиарди! – бел. прев.
*** Около 70 на сто от унгарските предприятия се контролират от западни капитали – бел. прев.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар