Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 13 (2012) ДНЕС Е ОСОБЕНО ВАЖНО ДА ЗАСИЛИМ ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА ЕНЕРГИЯ В БСП

ДНЕС Е ОСОБЕНО ВАЖНО ДА ЗАСИЛИМ ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА ЕНЕРГИЯ В БСП

Е-поща Печат PDF

Интервю на Юрий БОРИСОВ

с Ваня ДОБРЕВА

Аз съм против вътрешнопартийни въпроси да се разглеждат извън въпросите, които ежедневно ни вълнуват

- Интересно какви ли са впечатленията от отчетно-изборната кампания в БСП на човек, който едновременно е член на ИБ и секретар на основна партийна организация?

- Въпросите, които партийните членове дискутират, са свързани с управлението на ГЕРБ. Акцентът пада върху енергийната политика на правителството, която се оценява като антинационална, обслужваща непосредствено геополитическите интереси на САЩ. В изказванията се подчертава, че не България, а Турция ще бъде енергийният център на Балканите, тъй като след по-малко от двадесет години ще купуваме електричество от турска атомна централа, с монтирани в нея руски реактори.

Категорично е мнението, че АЕЦ “Белене” трябва да се строи с ускорени темпове, ако се наложи от България и Русия. Партийните членове се притесняват от не особено ясната позиция на партийното ръководство по отношение на ситуацията в Сирия и Иран. Смутени са от парламентарната ни група, която предпочете да не участва в дебатите и гласуването на подготвената от Иван Костов антибългарска Декларация за признаване на етническо прочистване на “мюсюлманското малцинство”. Най-силно е негодуванието от тримата депутати от Коалиция за България, гласували с “да” позорния текст. Голямо е възмущението от официалния грабеж на “Сребърния фонд”, от изчезването на десетки милиони за здравеопазване. Общото мнение е, че БСП не трябва да се коалира с ГЕРБ. Отчетно-изборният период съживява партията, която обаче продължава да е в недобро организационно състояние. В същото време на събранията се повдига въпросът, че партийните организации не са само машина за избор на отделни фигури и трамплин за уреждане на тяхното лично битие. Появява се усещането, че другарите от партийните организации са употребени, чувстват се незащитени.

- Оставам с впечатлението, че при твоите срещи доминират националните проблеми. Би ли казала нещо повече за вътрешнопартийните въпроси?
- Преди това, мисля, че БСП най-после трябва конкретно да формулира ролята си на националноотговорна партия в новите условия на европейско членство на България. Ще отстоява ли обезщетенията за бежанците от Източна Тракия?
Ще реагира ли на оповестения от Симеон Дянков план за масово внасяне на работна сила от Турция? Какво отношение ще вземе към антибългарската риторика в Македония? Ще се противопостави ли още по-активно на хегемонията на Световната банка в икономическата и финансовата ни политика? И т.н., и т.н.
Иначе аз съм против това вътрешнопартийни въпроси да се разглеждат извън въпросите, които ежедневно ни вълнуват. Огромна е грешката в началото на прехода, когато партията напусна местата, в които се трудят българските граждани. Така БСП се лиши от естествената си среда и се затвори в кварталите. Например аз съм университетски преподавател. Когато съм с колегите, нашите теми се центрират около положението в университета и какво би могло да се направи за по-пълноценната ни реализация на преподаватели и учени. Нашите проблеми и интереси са различни от тези на земеделските производители. И това е естествено. Друг кръг въпроси вълнуват лекарите, инженерите, работниците, таксиметровите шофьори и т.н. Така че крайно необходимо е да се премести акцентът от организациите по местоживеене към организациите по професионален признак, към които спадат и клубовете по интереси.
Ще посоча пример със Съвета за образование, наука, младеж и спорт. Съвместно с Федерацията за образование и наука направихме стъпка в правилната посока: възстановяваме там, където е възможно, клубовете за образование и наука. Проведохме добре организирани форуми (София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора), чийто резултат е управленският проект за образование и наука на БСП.
Според мен с оглед на “вътрешнопартийните проблеми” сега е особено важно да засилим интелектуалната енергия в БСП, като всеки член на БСП би трябвало да има вътрешно убеждение, че гласът му се чува, че от неговото мнение зависи политиката на партията.
И още. Смятам, че след конгреса трябва непременно да се осъществи промяна в състава и облика на Изпълнителното бюро. Настоящият състав от 20 души е прекалено голям, тъй като и в момента ИБ реално се ръководи от председателя, секретарите на партията и ръководителите на парламентарната група. А и решенията ни не се подлагат на гласуване. Бих настоявала новият състав на ИБ да включва повече представители на професионални общности, с доказан авторитет. По подобен начин следва да бъдат формирани и новите състави на общинските и областните ръководства, а също и на Националния съвет. Партията ще спечели, ако в ръководните й органи влязат повече проверени в практиката кадри, изтъкнати интелектуалци, учени, писатели, хора на изкуството, лекари, университетски преподаватели, учители, инженери, земеделски дейци, работници и др. Наред с младите хора тези представители на различни професии ще внесат нов дух в партийната ни дейност...
- Май заобикаляш най-обсъждания в БСП днес кадрови проблем - лидерския. Въпреки че има сериозно медийно преекспониране...
- БСП не е лидерска партия. Обратното, ние трябва да укрепваме колективния характер на партията. Въпреки че ролята на лидера и сега играе в много случаи решаваща роля. На конгреса всеки има право да бъде кандидатиран за председател и се надявам, че ще има дискусия върху основата на идеи за бъдещото развитие на БСП, за това как България да излезе от кризата и какво ни очаква след това. Моето мнение е, че през последните десет години Сергей Станишев израсна като партиен ръководител и държавник. Не случайно в момента оглавява Партията на европейските социалисти. Би ми се искало С. Станишев с нов тип деловитост и диалогичност да представи на конгреса съвсем конкретно своята политическа визия.
Имам усещане, че отделни ръководни представители на БСП се отнасят прекалено неутрално към животрептящите проблеми на трудовите хора. Предлогът е, че партията не трябва да се намесва в трудовите конфликти, тъй като това е ангажимент на синдикатите. Огромен дефект е уклонът към общото говорене, от лишените от конкретност постановки.
Един от хората съм, които настояваха в Устава на БСП да се въведат мандат във висшите партийни структури, както и принцип на несъвместяване на високи партийни с високи управленски позиции. Това е полезна реформа, инициирана от Сергей Станишев. В тази отчетно-изборна кампания новите норми започнаха да действат. Ще бъде груба грешка, ако на конгреса тези демократични норми в устава се ревизират в полза на старите постановки - това ще подсигури апаратни, а не партийни интереси.
- Нека се върнем към конкретната кампания. Не те ли забавляват обещания, че някой може да вкара в следващото НС 140 депутати от левицата?
- Такива обещания не са реалистични, те могат да имат частичен пропаганден ефект и толкова. Безпокои ме фактът, че и сега БСП, според социологическите данни, може да се надява на 17 или 20 % електорална поддръжка. Но въпросът не е само в бройката депутати. Много по-важно е доверието на гласоподавателите, което се удостоверява чрез броя на подадените за БСП гласове. Не разбрах кой вътре в партията сътвори идеологемата за невиждан провал на БСП на парламентарните избори през 2009 г.? На авторите на тази апокалиптична версия ще припомня, че БСП вече петнадесет години разполага с електорален потенциал между 750 000 и 1 200 000 души. Така например броят на гласовете, подадени за БСП през 2009 г., е 748 147 (17.70 %), докато преди това, през 2001 г., БСП е получила 783 107 гласа (17.14 %). Това означава, че такъв провал няма. Има обаче трайна тенденция, която се движи около 1 млн. гласоподаватели за БСП - нея нито Г. Първанов, нито С. Станишев успяха да променят.
- Напоследък се заговори за “табута в медиите”. Кои според теб са най-важните табута, ако има такива?
- Разбира се, че има “табута”. Някоя от т. нар. независими медии да е повдигнала въпроса, че България по подобие на страни от третия свят се управлява от чиновници на Световната банка под одобрителния поглед на посланика на САЩ? И дали има друга такава държава-членка на ЕС? Някой да е обяснил как по времето на главния секретар на МВР Бойко Борисов СиБанк за една нощ смени собственика си и през следващите десет години Цветелина Бориславова стана един от най-големите собственици в България? Медиите са много внимателни и когато става въпрос за монополите в банковия сектор, в горивата, в самите медии! Колко от медиите си разрешават да кажат, че царят е гол? Да защитят хората, които излизат на улиците? В повечето случаи те не скриват, че са рупор на управляващите.
Наскоро проф. Надежда Драгова сподели, че голямата ни трагедия в момента е, че живеем извън историята. Творим митове и битуваме в тяхната среда.
- Има ли теми табута в БСП?
- Темите табута в БСП не са една или две. Това е една от причините много често хората да не ни вярват. Такава тема табу е оценката за периода 1944-1989 г.; такава тема табу е истината за участието на представители на БКП/БСП в криминализацията на прехода. Има и теми, за които се смята, че е по-добре да не ги обсъждаме. Например управлението на Демократичната левица в периода 1994-1997 г. Или “странното” явление бизнесмените с червен произход да подкрепят не БСП, а ГЕРБ и Бойко Борисов. Или защо днес за нас не гласуват вече онези 1 млн. български граждани, които преди петнадесет години ни подкрепяха? Или защо и за БСП Руската федерация не е основен стратегически партньор за България?
- Би ли посочила слабости в работата на сегашното ИБ?
- Не мисля, че дейността на сегашното Изпълнително бюро е по-уязвима в сравнение с предишни състави на ИБ. Състоянието на БСП не може да бъде приписано на 21 човека. Освен това сега ръководството на ПГ има равна или по-голяма реална власт, отколкото ИБ на НС на БСП. И това пак е резултат на едностранчивата еволюция на партията от масова главно в парламентарна партия.
Но че партията се нуждае от решително обновяване на ръководните си органи на всички нива е повече от очевидно. Само че според мен основни недостатъци са слабият професионализъм и неделовитост на значителна част от ръководните кадри, налагането на модела “юпи” в БСП, опитът да се издигат млади дейци, ръководени от партийни кукловоди. А също така гледането през пръсти на обвиненията, че и във високите етажи на БСП има корумпирани кадри.
- А сега накъде?
- Убедена съм, че на конгреса ще бъде приета нова политика, която всички очакваме. Разцепление няма да има. За председател на БСП ще бъде избран онзи кандидат, който получи доверието на конгреса. Чудеса няма да станат, както някои се надяват.


* Интервюто е публикувано във в. “Дума”, 29 март 2012

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата