Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 13 (2012) БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВИХЪРА НА АНТИРУСКИТЕ СТРАСТИ

БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВИХЪРА НА АНТИРУСКИТЕ СТРАСТИ

Е-поща Печат PDF

България се отказа от строежа на АЕЦ „Белене”. В този отказ няма нищо икономическо, екологично или технологично – отказът бе чисто политическо действие.

Ако някой се съмнява, нека припомня изказване на „русофоб № 1” Евгений Дайнов: „Какъвто и да излезе кабинетът „Борисов”, едно е кристално ясно: той няма да бъде в услуга на Кремъл. Каквито и да ги надроби, зад дробежа няма да стоят мазните договорки с Путин и „Газпром” (в. „Седем”, 29.7–4.08. 2009 г.). И тъй като Дайнов нищо не разбира нито от икономика, нито от екология, нито от технология, неговото пожелание е умозрително, политическо и което е най-лошо – цивилизационно...

Както виждаме, Борисов оправдава надеждите на Дайнов – вече три години дроби, а попарата става все по-гнусна и все по-постна. Надеждите на Дайнов са присъщи на болен разсъдък, но имат огромното обществено преимущество да са в талвега на геополитическите и геостратегическите усилия на САЩ, НАТО и ЕС за пълно прогонване на Русия от Балканите, за слагане кръст на  1000-годишните исторически връзки. За съжаление, най-голям успех тези усилия получиха в България.
Спомняте ли си нашумелия лозунг на „Нова Зора” от последните парламентарни избори: “Ако подкрепиш Бойко, получаваш Костов!” Е, получихме го в пълен обем.
Не трябва да се лъжем - не става дума за енергийна независимиост или икономически изгоди. Залогът е много по-голям и България е само нещастен елемент в противостоенето на силите. И ако трябва да се води някаква борба, тя е за съдържанието на българската външна политика, а не толкова по конкретни професионални спорове, в които властващите имат несъмнено предимство, изразяващо се в тъпата и примитивна воля да престъпват прегради от всякакво естество, ако те пречат на внушаваните им цели. Руската страна вече обвини българското държавно ръководство и лично министър-председателя в некомпетентност, фантазьорство и в несъстоятелност да взема отговорни и премислени държавни решения (виж warandpeace. ru, 29. 03.2012 г.).
Ако трябва да говорим по същество и в професионална перспектива, не виждам нищо по-добро от мнението на Бил Гейтс, един от най-богатите, ако не и най-богатият човек на планетата. „Ако искате да подобрите положението на два милиарда бедни хора на планетата, трябва да намалите цените на енергоносителите и това е най-доброто, което вие можете да направите. Хората недооценяват колко е трудно да се направи всичко това. Те се оглеждат към неустойчивите източници на енергия и не мислят за съхраняване и предаване на енергията.  Не се разбира, че тези нови процеси са силно дотационни и че за тяхното използване трябва доста да се доплаща. Те обръщат внимание само на богатите страни и не гледат към страните, където бързо се увеличава нуждата от енергия – към страните със средни и ниски доходи. Съвременното чудо е ядрената енергетика. Сега работещите АЕЦ са главно на реактори първо и второ поколение. Съществуват няколко станции от трето поколение. Аз ще инвестирам в проектите за четвърто поколение. От гледна точка на показателите за безопасност, ядрената енергетика е по-добра от всяка друга. Може, разбира се, да се надяваме на чудо и при останалите източници на енергия: от слънцето, от вятъра и от биоотпадъците. Общото количество използвана земя, мястото, което трябва да се подготви по съответен начин и – ако става дума за вятъра и слънцето – практическата импулсност в работата, създават огромни проблеми. Всички те изискват съхраняване и предаване на енергията, а това наистина е голям проблем” (warandpeace. ru, 29. 03.2012 г. Оригиналът е в The Wall Steet Jornal от 26.03.2012 г.).
Едва ли ще има някакви преки последици от каубойските набези на правителството, при положение че най-важното в българо-руските отношения от векове е тяхната автономост, която с общите усилия на всички управляващи в последните 20 години, е почти разрушена. Ползата за България от подобна ситуация е нула. Вредата - неизчислима. Но като гледам победоносно ухилените същества по телевизията, все едно идват от планетата на маймуните, си казвам, че наистина е по-добре да си русофил, отколкото безалтернативна западна подметка.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата