Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 13 (2012) СБЪДНАТИ ПРОГНОЗИ

СБЪДНАТИ ПРОГНОЗИ

Е-поща Печат PDF

Оказаха се за съжаление верни прогнозите на “Нова Зора”, когато преди изборите през 2009 г. предупреждавахме избирателите, че ако гласуват за Бойко Борисов ще получат Иван Костов. Ето, получиха го след решението на ГЕРБ по един от ключовите за България въпроси – да има ли втора атомна централа “Белене”, или в перспектива да плащаме прескъп ток от класическите и алтернативни енергийни източници, чиято цена непрекъснато расте.
Че решението да не се строи АЕЦ “Белене” е политическо, стана ясно от наглото изказване на самия И. Костов, който заяви, че сега сме извън орбитата на Русия, т.е. това е била целта.

 

Нито дума за икономическа ефективност и сигурност на централата и разни “подробности”, нито дума за мнението на международните експерти, нито дума за референдума, който бе обещан на българите. Важното е да се реализира антируска политика, чиято цена обаче ще плаща целият български народ.
Ще припомня нещо. Още в началото на 80-те години на 20 век започват изследванията на българските учени от “Енергопроект”, както и от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика и Геофизичния институт към БАН, за изграждане на АЕЦ “Белене”. Експертните оценки категорично потвърждават както сигурността на избраната площадка за строежа на новата централа, така и икономическата й ефективност. Нашите учени работят съвместно със свои колеги не само от Русия (тогава СССР), но и с експерти от Франция, Великобритания и Италия. В тази връзка е показателно изказването през 1966 г. на експерта по ядрена енергетика от Франция Пиер Полие: „България може да поднови изграждането на нови два блока ВВЕР-1000 на обекта „Белене” край Дунава, с оглед първият блок да бъде пуснат в експлоатация през 2004 г.” (1)
За съжаление, след “демократичните промени” проектът АЕЦ “Белене” беше спрян - както сега - ocновно по политически причини. През 2001 г. Симеон СКГ обяви неговото подновяване. След това при управлението на тройната коалиция усилено се говореше за “голям шлем” (вкл. строежа на новата атомна централа), но за съжаление реализацията на проекта се бавеше, за да се стигне до днешното пагубно за българската енергетика решение.
След десетина години изтича срокът за експлоатация на 5 и 6-и блокове на АЕЦ “Козлодуй”, а приказките за монтиране на нов реактор там са елементарен блъф или направо да го кажем – лъжа. Партия ГЕРБ в съдружие със сините русофоби на И. Костов и М. Димитров, искат ликвидиране на ядрената ни енергетика. Това е истината! Като алтернатива те предлагат т. нар. енергийна ефективност, което не е производство на евтин ток от други източници, а саниране на сгради, т.е. лепене на стиропор по стените. Това е абсолютно безумство, вероятно си мислят, че ние, българите, вече сме пълни идиоти! Ако лепенето на евтин стиропор решава енергийните проблеми, страни като САЩ, Великобритания и Франция нямаше да имат толкова много изградени ядрени мощности.
Ще припомя още, че премиерът Б. Борисов, миналата година, в свое интервю по Нова телевизия (предаването “На четири очи”), аргументирано обоснова необходимостта от строежа на АЕЦ “Белене”! Тогава той посочи, че цената на получавания от атомната централа ток е в пъти по-ниска от тази на другите енергоизточници (възобновяеми и органични), което е абсолютна истина.
Защо сега Борисов се отмята от тази своя позиция, можем само да предполагаме. Вероятно се е поддал на натиск и заплахи от външни, антируски и антибългарски сили. Веднага бих искал да добавя, че ние трябва да защитаваме своя икономически интерес пред Русия (както прави и самата тя), т.е., необходима е реципрочност. Но да отхвърляме един проект само защото е руски, едва ли само за мен, просто е национално предателство. За всички е очевидно (дори най-върлите противници на атомната енергетика не го отричат), че АЕЦ дават най-евтината електрическа енергия и държавата ни печели стотици милиони долари на година от износа на ток за съседни страни. Да, ядрената енергетика изисква инвестиции, но при нарастващото потребление на еленергия и нарастващите цени на горивата, без нови ядрени мощности в перспектива, България ще се лиши от огромни финансови постъпления. Това означава, че пак няма да има пари за армия, полиция, болници, наука, изкуство и образование. Ще се молим като просяци на ЕС за пари, ще вземаме заеми с високи лихви от МВФ и западни банки,  и ставаме по-бедни и зависими от онези, на които им е удобно да нямаме силна икономика. И затова не искат да строим АЕЦ “Белене”, а платените им слуги у нас просто провеждат политиката, за която си получават сребърниците.
Очевидно е, че всичко това се върши за сметка на все по-обедняващия български народ, което на практика е престъпление срещу нацията!

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата