Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 13 (2012) ОТКАЗЪТ ОТ „БЕЛЕНЕ” - АКТ НА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО

ОТКАЗЪТ ОТ „БЕЛЕНЕ” - АКТ НА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО

Е-поща Печат PDF

Акт на национално предателство! Само така може да се окачестви отказът на правителството на ГЕРБ да строи АЕЦ „Белене”. По време на правителството на тройната коалиция в. „Земя” „оцени” по същия начин решението да се разкрият съставите на разузнаването и контраразузнаването на националната сигурност на България. Консултирайки се с историята, тогава установихме, че подобно предателство не си е позволила дотогава нито една друга държава в света. Но ние затова сме и уникални, защото за двайсетина години превърнахме една цветуща високоразвита държава в страна на колониално равнище.

 

Защо прекратяването на строителството на втора атомна централа е престъпление срещу националните ни интереси и приоритети? Защото от страна, призната за енергиен център на Балканите, която доставя ток на почти всички съседни държави, се превръщаме в зависими вече и от доставката на електрическа енергия. „Земя” вече поздрави Негово Превъзходителство посланика на САЩ в София господин Джеймс Уорлик с голямата му лична победа в полза на американските монополи за добив на шистов газ и изразихме надежда, че вече е прибавил още една звезда към невидимите му, поне за неинформираните, офицерски пагони. Вярно, че за да постигне това, той се държеше с управляващите от ГЕРБ като български генерал-губернатор и дори присъстваше на заседания на правителството на Бойко Борисов. По този повод припомнихме на нашите читатели, че когато руският генерал-губернатор Каулбарс е направил един-единствен опит да диктува на правителството на Стефан Стамболов, той бил незабавно принуден да напусне страната. След това новата българска държава цели десет години не е имала дипломатически отношения със своята освободителка Русия.
За съжаление българските управляващи не са учили нито история, нито икономика. Те, изглежда, не са и чували, че токът от атомните централи е най-евтиният и най-чистият, защото производството му не причинява замърсяване на въздуха. Иначе как да си обясним, че най-високо развити държави като САЩ, Канада, Франция, Германия имат най-голям брой атомни централи? Заради вноса на горива, хранителни и промишлени стоки след разрухата на индустрията и земеделието, животът у нас и без това е непоносимо скъп, а какво ще стане, когато бъдем принудени да внасяме и скъп чужд ток? Впрочем и сега токът, който се произвежда не от АЕЦ „Козлодуй”, а от топлоцентралите и водноцентралите, е значително по-скъп. В „Земя” публикувахме статията на адвокат Милуш Бараков, който е направил убедителна справка. Според нея НЕК купува тока от АЕЦ „Козлодуй”, заплащайки за един  MWh 11.68 лева. За същото количество ток на ТЕЦ „Марица-изток-2” плаща 40.5 лева, на ТЕЦ „Бобов дол” - 65.08 лева, на ТЕЦ „Марица-изток-3” - 137 лева, на ВЕЦ-овете - 108 лева, на вятърни централи - 189 лева и на слънчеви - 823 лева. Цената на тока у нас е поносима преди всичко заради евтиния ток от атомната централа. Виждате, че цената на ТЕЦ „Марица-изток-3” и „ТЕЦ „Марица-изток-1” е 10-12 пъти по-висока. Да не говорим за вятърните и слънчевите централи, които не само са десеткратно по-скъпи, но и след десетилетия няма да са в състояние да осигуряват промишлен ток.
Тъкмо уволненият енергиен министър Трайчо Трайков призна, че цяла година бил работил за отказа ни от АЕЦ „Белене”, с което потвърди защо бе любимец и на Симеон Дянков, който пък още с връщането си в България работи срещу всички руски проекти. Да, но очевидно взел терк от своя бивш шеф Борисов, пак Трайчо призна колко нерентабилна може да бъде предлаганата от властта за отвличане на общественото внимание газова централа на мястото на “Белене”: “Проблемът с газовите централи е, че произведената от тях електроенергия е неконкурентна. Ако такъв проект се реализира от България при настоящите цени, при които страната купува природен газ от „Газпром”, цената на произведената електроенергия ще е над 130 лв. за мегават/час.”
С престъпното си решение Народното събрание и правителството на България лишиха страната ни завинаги от източник на най-евтината и най-чиста енергия. А още отсега токът от топлоцентралите ще става все по-скъп заради пречистващите устройства, които те са длъжни да инсталират в изпълнение на изискванията на ЕС. Като държава ние имахме едно-единствено предимство пред нашите балкански съседи - атомната централа „Козлодуй”. Но след като бяхме заставени да закрием четири нейни блока, а до 2019 година сме длъжни да прекратим производството на останалите два, България ще се лиши от 2000 MWh електрическа енергия и на практика ще бъде принудена да внася всичко от чужбина. И на какви цени! АЕЦ „Белене” не само нямаше да засили зависимостта ни от Русия, а напротив - точно тя щеше да направи страната ни много по-независима, а и много по-търсен партньор, защото дълго преди нашите съседи да започнат строителство на свои атомни централи, нашата вече щеше да им доставя много по-евтин ток от техните собствени топлоцентрали.
Зная, че проамериканските клакьори и лобисти от рода на Костов и сие сега тържествуват, както тържествуваха и когато разпродаваха индустриалните мощности на страната за по един долар. Всички те без изключение щяха отдавна да лежат по затворите, ако имахме честна и справедлива съдебна система, но такава няма и скоро няма да има. Тях Бог ще ги накаже, казва народът ни, а ние знаем, че и без да доживеем този ден, историята на държавата ни ще осъди предателите на националните ни надежди.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар