Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 13 (2012) ДИРИГЕНТЪТ НЕ Е ТУК

ДИРИГЕНТЪТ НЕ Е ТУК

Е-поща Печат PDF

Няма да кажа, че съм изненадан от решението на Б. Борисов да се откаже от строителството на АЕЦ „Белене, защото от него не очаквам решения, основани на националните интереси или на експертния опит. Според мен за него политиката е добре премерено своеволие, вид забавна игра, подчинена обаче в своите крайни граници на определени лични и групови интереси. За мен няма никакво съмнение, че отказът да бъде изградена АЕЦ „Белене” е тежка форма на национално предателство.

 

Като здравомислещ гражданин мога да си дам сметка за огромните предимства, което би дала на страната ни тази атомна централа – на първо място, енергийна независимост. Дори и Русия не би могла да контролира експлоатацията на централата просто защото контролният пакет се намира у нас. Също така АЕЦ „Белене” би осигурила определени стратегически позиции за България в региона на Балканите. Тоест, не ние ще бъдем енергийно зависими от една или друга държава, а други ще зависят от нас. На трето място, тази централа ще ни доставя електороенергия на далеч по–ниски цени от цените на другите алтернативни източници на електроенергия. И най-после не бива да забравяме огромното икономическо значение, което АЕЦ „Белене” ще има за целия регион.
„Белене” ще осигури работа на хиляди български граждани, специалисти, които сега изнемогват заради огромната безработица. Около „Белене” дори вече са построени и стотици жилищни сгради за бъдещите енергетици, а сега перспективата е една - глад и мизерия за хората в региона, а жилищните сгради, вече построени и за милиони лева, ще бъдат оставени на произвола на времето.
Ако приемем тезата на правителството, че строителството на АЕЦ е неизгодно за страната ни, логично е да запитаме кога се разбра това? Вече три години правителството на Б. Борисов управлява страната ни, вече три години имаше възможността да проучи до най-малки подробности ползите и вредите от строежа на тази централа? Защо правителството не взе своето решение още през първите месеци на своето управление, та да не се налага сега за всеки изминат ден да плащаме милиони трудно събрани от народа български левове? Отговорът е много прост: защото изобщо не се интересува от съдбата на народа си. Приоритет са не интересите на българския народ, а интересите на чуждестранните господари. Поради зле управляваното народно имущество това правителство следва да бъде привлечено към наказателна отговорност. То прояви злонамерена безстопанственост, която не бива да остане ненаказана.
Съвършено несъстоятелни са и доводите, свързани с опасността от земетресение. Близко сме били до Вранча. Но Вранча не от вчера се намира, където е. Ако днес това е доводът, трябваше да бъде довод и вчера. Едва сега ли се сетиха за нея?! Ако Вранча е опасна за Белене, не е ли опасна и за „Козлодуй”? Но аз знам, че за престъпна преднамереност никакви доводи не са важни, за тях важи вълчият морал: „Мътиш, не мътиш – ще те ям!” Не ме интересува дали има, или няма да има полза от АЕЦ „Белене”. Ще я затворя, защото такава е повелята на отвъдокеанските ми господари.
Но кога ние най-после ще се сетим, че същинските господари на тази мила страна, България, сме ние, българският народ? Докога ще търпим произвола на тези чуждестранни наемници?!

София, 29 март 2012 г.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар