Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 38 Носи в душата си бъдещето

Носи в душата си бъдещето

Е-поща Печат PDF

• Тодор Пройков е изпитан администратор и добър човек

Уважаема редакция,
Отваряйки в. „Средец”, пред мен се открива панорамата на родния ми край. С радост следя градоустройството, което промени бита на моите съграждани. Градчето сега е тихо, чисто и приятно за живеене. Това е факт и се гордея, че е така. Който има очи да гледа, ще забележи удивителната хармония в една инфраструктура съчетала икономика, градоустройство, просвета, култура и здравеопазване.


Постигнатото досега много ме радва, но аз знам колко е трудно да се направи всичко това. Знам, защото през моя живот патих доста. Бях работник, низов ръководител, директор на завод и фактор, от който зависеше значителна част от социалната политика на държавата. Този мой опит ми дава право категорично да заявя, че най-трудното място в управлението на страната това е столът на общинския кмет. От кмета хората, живеещи в общината, искат да им осигури работа, хляб, вода, ток, отопление, пътища, автобуси, доктори, учители, попове... Хората искат да спортуват, да се веселят, искат спокойно да гледат стоката си и да бъдат защитени от крадци и мошеници. Кметът остава винаги заложник и на времето, и на неприемлива политика, която разиграват често от партийните централи. Но той няма къде да се скрие, защото носи тегобата да бъде руган за деяния, за които на друг се прощава. Обаче когато човек носи в душата си бъдещето, той работи усърдно за народните дела и подминава завистливите бездарници, на които им се ще да провалят добрите му цели.
За моя голяма радост г-н Пройков се разминава с дребнавите люде, защото той е широко скроен човек, по професия строител, по душа грижовен към хорските нужди и мъдър стопанин на общинската собственост. Такъв е кметът на Средец. Никъде по света няма училище за кметове. Този занаят се учи, когато гледаш хората в очите, когато пазиш ръцете си чисти и когато не жалиш сили за добруването на онези, които са те избрали. Тогава можеш да разчиташ, че при нужда ще усетиш подкрепата им. Това е щастието, да служиш на народа си. Преживял съм го и то ще грее дните ми, докато свършат.
Драга редакция, вашият вестник ми е единствената надежда, че мога да се обърна към моите съграждани, за да им препоръчам да преизберат на предстоящите избори досегашния кмет г-н Пройков. Имам по-голямо право за намеса в общинските дела на Средец, отколкото американският посланик да се бърка в делата на беззащитната ни държава. Според мен предстоят неясни събития и още по неясни години. Съдбата на препатилия ни народ е в ръцете на две сродни политически върхушки, които българите припознават за нечисти групировки, настанени в ключови структура на държавата. Те се разпореждат безнаказано със съдбата на изплашения ни и смазан народ. Знае се, че приходната част в бюджета е нагласена от неясни доходи. Пари от контрабанда се прибират от сенчести групировки, митниците също не са света вода ненапита... Дори загробващият бедните ДДС вместо да пълни бюджета, се източва по схеми, познати на властите. Няма сигурност за плащане на пенсии и здравеопазване. Финансовите запаси са опоскани, а задължителните ни вноски за Брюксел и НАТО са повече от „помощите”, които ни се харизват. Ето защо общинската администрация не трябва да се надява на празни партийни обещания за помощ от републиканския бюджет, а да търси сама спасение.
Моралната позиция на общинската управа ще бъде неуморно да създава възможности за повече работни места с всички позволени от закона правила. Тук не трябва да има място за евтина благотворителност, а и активната помощ на населението в общинските дела е особено нужна.
В предстоящите тежки години може да се справи успешно с неминуемите трудности само опитна администрация. Според мен община Средец я има.
Знам, че в предизборно време политиканите лъжат най-безсрамно „електората” и лансират свои послушници за властта. Но на всяка нова общинска администрация ще й трябва много време, за “да влезе в час”, дори и ако успее да се опази от бездарни службогонци.
Аз се интересувам и знам колко усилия положи г-н Тодор Пройков и неговите подчинени, за да подготвят кадрите си за справяне със страшния лабиринт от норми, закони и чуждестранни предписания, за да се справят с книжнината, която изисква бюрокрацията.
Знам и за бъдещите му намерения и знам, че го очаква усилен труд за добруване на хората от моето градче.
Ето това са причините да поискам от моите съграждани отново да подкрепят кандидата за кмет на общината - изпитания администратор и добър човек Тодор Пройков.

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар