Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 14 (2012) НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО ПО БЪЛГАРСКИ

НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО ПО БЪЛГАРСКИ

Е-поща Печат PDF

Как един находчив журналист затвори устата на ген. Хейг

Най-голямото постижение на ГЕРБ в областта на външната политиика е несъмнено фактът, че България все още е независима само и единствено от австралийските аборигени. А са били и по-добри времена.
Който не вярва, може да прочете записа на разговора между Тодор Живков и гостуващия в страната ни турски президент Кенан Еврен. В него българският държавен глава така притиска анадолския си събеседник, че той ще не ще, признава, че в страната ни няма никакви турци.
В близкото минало именно по този начин, с национално достойнство, се държаха не само политиците ни, но и редовите българи. Тук ще припомня една случка от втората половина на 70-те години на 20 век. Тя се разиграва по време на пресконференция в брюкселската квартира на НАТО. След съответното експозе ген. Александър Хейг, върховен командващ силите на Северноатлантическия съюз, дава думата на присъстващите журналисти да зададат своите въпроси. Идва редът и на българския новинар. За съжаление, след толкова години съм забравил кой от водещите ни журналисти беше той, но разказаното по-долу е напълно автенично. Веднага щом българинът се представя кой е и каква медиа представя, Хейг безцеремонно го прекъсва с ироничното “А къде се намира тая ваша България?”
Реакцията на българския журналист е светкавична: “България е онази страна на Балканите, чийто цар Калоян през 1205 г. прави на пух и прах западните кръстоносци, начело с императора на Латинската империя Балдуин Фландърски. Този император умира в български плен въпреки напъните на папата и Запада да го спасят. А този Балдуин се нарича Фландърски, защото е бил владетел на днешните белгийски земи, в това число и на Брюксел, в който се намирате и вие сега”.
В залата избухва буен смях, Хейг си глътва езика, а журналисът неумолимо допълва: “Освен това, уважаеми господин генерал, България е родината на големия антифашист Тодор Ангелов Дзеков, който организира белгийската съпротива срещу Хитлер и полага главата си за свободата на Белгия, която днес е наш общ домакин”.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар