Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 19 (2012) КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД СЪКРАЩЕНИЕТО “ПРОФ.” – ПРОФЕСОР ИЛИ ПРОФАН?

КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД СЪКРАЩЕНИЕТО “ПРОФ.” – ПРОФЕСОР ИЛИ ПРОФАН?

Е-поща Печат PDF

Рушители на съвременна България

Поради все по-скоростното усвояване на западните стандарти целокупна България вече така изпростя, че видим ли пред нечие име съкращението “проф.”, с право се питаме с кого точно си имаме работа – с академичен кадър или с академичен профан. При казуса с проф. Тодор Балкански обаче съмнения няма. Въпросният проф. работи в Института по български език към БАН и в качеството си на езиковед е автор на капитална книга, в която прави революционното разкритие, че Тодор Живков е с цигански произход. Проучвайки изтънко исторически документи, проф. Балкански открил, че в Правешко живеят т. нар. кръстеняци – цигани, които са били побългарени насилствено от един руски офицер, и че Тодор Живков произлиза точно от такава фамилия.
Ако си мислите обаче, че това вече е върхът на европеизираната ни лингвистика, грешите. Проучвайки издълбоко този фундаментален проблем, проф. Балкански дори е установил, че циганинът, който е носил отрязаната глава на Бенковски, е бил прадядото на Живков.
Години наред след публикуването на великата му книга, жълтият печат току се присеща за разкритията на езиковеда и ги тиражира неуморно на Гьобелсовия принцип – всяка лъжа, повторена сто пъти, става истина. Последният вестникарски буламач по темата цъфна по будките в началото на май. В интерес на истината редакторите на изданието са изпитали известен свян от четивото, което предлагат на аудиторията си, и в края на пасквилчето във вестника си са направили уговорката, че те не споделят мнението на Балкански проф. Още в следващия брой дори е отпечатано опровержение на бдителен жител на Правец, който с едно деликатно написано писмо отвява цялата научна плява, която произвежда лингвистът. В Правец никой не е чувал за никакъв руски офицер, нито пък някога е виждал циганин от породата “кръстеняци”. За Балкански проф. обаче такива свидетелства са без значение.
Кучетата си лаят, науката си върви, кариерата също. Защото наред с това маститият езиковед е творец на още една зашеметяваща сензация – че Вапцаров никога не се е чувствал българин. Напук на онова, което винаги са твърдели родната му майка Елена Вапцарова, съпругата му Бойка и братът Борис, а покрай тях и цялото Банско.
На езиковедското поприще, в което Балкански проф. тоже беснува, отново не е минало без фундаментални открития. Както съобщава справката в “Уикипедия”, той е първият дипломиран у нас ономаст и езиков археолог, създал школа от последователи, като дори е измътил нова научна дисциплина, наречена ономастична просопография. Ако се вярва на интернетната справка, от известно време насам великият откривател и първопроходец живее като същи аристократ в грамадното си имение в пазарджишкото село Сарая. Онова, което не казват справките, е, че Балкански проф., известен като неистов антикомунист от 11 ноември 1989 г. насам, е излежал при диктатурата на “циганина” Живков маса време в свирепия комунистически концлагер, наречен Посолство на Народна република България в Букурещ.

П.П. Фамилното име “Балкански” просто изкушава за паралели със знаменития Ганьо Балкански. Ние обаче се отказваме да се занимаваме с просопографията (“биографическо изследване в исторически контекст”) за евентуално духовно родство между единия и другия Балкански, защото ни се чини, че това ще да е кръвна обида срещу Алековия герой. И Бай Ганьо, горкият е направил маса дивотии, но все пак стои къде-къде по-долу от своя съвременен адаш...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата