Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 19 (2012) 9 МАЙ: МОГЪЩА ВОЛЯ, ВЕЛИКА СЛАВА!

9 МАЙ: МОГЪЩА ВОЛЯ, ВЕЛИКА СЛАВА!

Е-поща Печат PDF

Владимир Путин присъства на военния парад на Червения площад в Москва на 9 май, по повод 67-мата годишнина от победата във Великата отечествена война на Русия. На централната трибуна бе и министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев, ветерани от войната, представители на обществени организации, чуждестранни гости, сред които и представители на държавите от антихитлеристката коалиция и ОНД.

В парада участваха повече от 14 хиляди военнослужещи, сред тях преподаватели и студенти във военните вузове, военнослужещи от съединенията на Западния военен окръг, парашутно-десантният полк на въздушнодесантните войски, бригади от морската пехота, някои дивизии с оперативно назначение от вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи. Сборният военен оркестър озвучаваше парада. След тях по Червения площад премина и военна техника, включително бронирани автомобили, танкове, бронетранспортьори, самоходни пускови установки, мобилни ракетни комплекси, зенитни ракетно-стрелкови комплекси и други последни образци на военната техника. Парадът завърши с прелитане на транспортни бойни вертолети с флаговете на Руската федерация, на Въоръжените сили и родовете войски – военно-въздушни сили, военно-морски флот, сухопътни войски.
Президентът на Руската федерация Владимир Путин произнесе слово в чест на 67-мата годишнина от победата във Великата отечествена война. (Заглавието е на редакцията)

 

Уважаеми граждани на Русия, скъпи ветерани! Другари войници и матроси, сержанти и старшини, мичмани и прапоршчици!
Другари офицери, генерали и адмирали!

Поздравявам ви с Деня на Великата победа! С празника на славата и триумфа на нашия народ! С деня на паметта, гордостта и скръбта, който днес обединява всички граждани на Русия.
Преди 67 години бе разгромен нацизмът – страховита и цинична сила. И ние нямаме право да забравяме как се зароди той, как укрепна и обнагля пред очите на целия свят. Как варварите планираха да унищожат цели народи, да станат повелители на съдбата на държави и на континенти. Още един път трябва да признаем открито, че агресивните намерения на нацистите не получиха своевременно колективен отпор. Че разединението между държавите, взаимните им подозрения и идеологическата конфронтация не позволиха да бъде предотвратена Втората световна война. Човечеството трябваше да заплати за това непомерна цена. В края на карищата се случи онова, което трябваше да се случи – надделя отговорността и общата решимост да бъде победено злото. Пред врага се изправиха силите на единната антихитлерова коалиция. И ние отдаваме дължимото уважение на държавите, които имаха огромен принос за разгрома на общия жесток враг.
Ние всички сме длъжни да помним защо започна войната и да анализираме нейните уроци, понеже те са актуални, както и преди. И искам да подчертая – строгото спазване на международните норми, уважението спрямо държавния суверенитет и самостоятелният избор на всеки народ – това е една от безусловните гаранции да не се повтори никога повече трагедията на миналата война.
Русия провежда последователна политика за укрепване на сигурността в света. И ние имаме великото морално право принципно и настоятелно да отстояваме своите позиции, защото именно нашата страна пое върху себе си главния удар на нацизма, посрещна го с героична съпротива, преживя най-тежките изпитания, сама предопредели изхода от тази война, съкруши врага и донесе свободата на народите от цял свят. Тази победа е и могъщата опора за младите поколения, които са длъжни да знаят и помнят, че те са наследниците на победителите, на истинските войници на свободата.
Скъпи ветерани! През цялата война вие минахте в единен строй, в единно братство и заедно понесохте толкова трудности, толкова лишения и мъка, каквито на човек му се струва, че не може да издържи. Но вие не се покорихте на врага и станахте истински творци на победата. Вие почерпихте сили от славната традиция на руското воинство, от истинските ценности, които така ярко изпъкнаха в годините на сурови изпитания, и отново доказахте, че може да се победи не само със силата на оръжието, но и със силата на духа, сплотеността и вярата.
Великата отечествена война е история, но вашето мъжество, умението ви да обичате и да защитавате своята родина никога няма да останат в миналото, те ще са мярката за нравственост, патриотизъм и дълг за деца, внуци и правнуци. Днес те също се равняват пред Знамето на победата и с гордост ще минат с военен марш по легендарния Червен площад. Ще преминат тук в знак на най-дълбоко уважение към онези, които ни подариха този велик ден, които навеки останаха по полетата на сраженията, които вече никога няма да срещнат с нас този свещен празник.
Ние завинаги ще останем верни на вашия подвиг, и значи - имаме бъдеще, и ще направим всичко, така че то да е мирно и сигурно.
Слава на народа победител! Честит празник! Честит ден на Великата победа! Слава на Русия! Ура!

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар